17 °C Budapest

Minden, amit a vagyonadóról és a kalkulátorról tudni akarsz

2010. január 12. 05:40

Vizsgálatot indított az APEH vagyonadó-kalkulátorával kapcsolatban Dr. Jóri András adatvédelmi biztos. A hosszú késéssel megjelent kalkulátor közvetlenül a startja után általános meglepetést okozott azzal, hogy gyakorlatilag bármely technikailag lehetséges - és nem feltétlenül létező - adószámmal lekérhetővé tette az APEH-becsléseket. Azonban korántsem ez az egyetlen érdekesség a számológép eddigi pár hónapos történetében.

A vagyonadó-kalkulátor kálváriája még tavaly decemberben elkezdődött, amikor az adóhivatalnak a második (december 15.) és a harmadik (december 21.) maga által a kalkulátor elindítására szabott határidőt sem sikerült tartania.

Kapcsolódó hír a második csúszásról: Késik az APEH! Mi lesz a vagyonadóval?

Kapcsolódó hír a harmadik csúszásról: Tovább csúszik az APEH! Rejtély, mennyi adót kell fizetned

A negyedik határidőt az adóhivatal már idén január 1-4. közé tűzte ki maga elé, azonban a kalkulátor startja pénzügyminisztériumi tesztelésére hivatkozva ekkor is elmaradt. Ez is maradt a legvégső APEH-határidő a kalkulátorral kapcsolatban, ugyanis újabb időpontot már nem tűztek ki az állami adóhatóságnál. Csupán annyit közöltek, hogy az adózóknak lesz elegendő idejük használni a számológépet a bevallási határidők előtt.

Kapcsolódó hír a negyedik határidő elmulasztásáról: Vagyonadó: negyedszerre sem tartotta a határidőt az APEH

Január 5-én az Index olvasói jelezték, hogy véletlenül egy rövid ideig mégis kikerült a számológép az adóhivatal honlapjára, amiről részletesebben ebben a cikkünkben tudósítottunk: Vagyonadó-kalkulátor: újra bakizott az APEH

Január 8-án - múlthét pénteken - délután végre megjelent az online számológép. A várva-várt kalkulátorról gyorsan kiderült, hogy nem valós adóazonosító számmal is elérhetővé váltak az APEH-becslései. Erről, a kalkulátor jelentőségéről, funkcióiról a következő cikkben számolt be lapunk: Meglepően sokat tud az APEH! - Kipróbáltuk a vagyonadó kalkulátort

Az pedig, hogy miért is van szükség a vagyonadó-kalkulátorra, és melyek a vagyonadó törvény ingatlanadóztatáshoz kapcsolódó részletszabályai, kiderül a következő cikkből: Így adózol jövőre - Ingatlanok után fizetendő vagyonadó

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A frissen megjelent számológép adatvédelmi aggályai miatt az adatvédelmi biztos vizsgálatot indított. Dr. Jóri András sajtófelelőse lapunknak elmondta, hogy az adatvédelmi biztos már megkapta a feltett kérdéseire az APEH válaszát, a jogászok jelenleg ezeket a válaszokat vizsgálják, és az ombudsman még a héten közzé teszi állásfoglalását a témában.

Eközben a Magyar Nemzet szombati számában felröppent a hír, hogy a Pénzügyminisztérium december óta szándékosan tartotta vissza a kalkulátort. Erről részletesebben a következő cikkben olvashatsz: Vagyonadó - Marad vagy eltörlik? A Pénzcentrum az üggyel kapcsolatban megkereste a PM-et. A minisztérium a következő választ adta a kalkulátor januári startját firtató kérdésünkre: "a vagyonadó-kalkulátor elkészítéséhez szükséges szakértői munka, a rendszer tesztelése és auditálása miatt indult a kalkulátor a múlt pénteken."

Dióhéjban eddig ennyi a vagyonadó története. Azoknak, akik abban bíznak, hogy az Alkotmánybíróság esetleges jóváhagyása után, a hivatalba lépő új kormány még a magánszemélyek bevallási és adófizetési határideje (május 20.) előtt megsemmisíti a vagyonadó törvényt, a következő cikket tudjuk ajánlani: László Csaba: nem lesz idő a vagyonadó eltörlésére.

Azok pedig, akik azt szeretnék, hogy a kalkulátor használatával biztosítva legyenek egy APEH-ellenőrzés esetére, mindenképpen kattintsanak a következő linkre: Csak az elmentett adatok védenek a vagyonadó-kalkulátor használatakor.

Végül azok, akiket nem érdekel a vagyonadózás, egészen nyugodtan klikkeljenek más érdekes hírekért aPénzcentrum főoldalára.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem