7 °C Budapest

Fokozott szigor a repülőgépeken - de minek?

2009. december 28. 14:02

Megszigorították a biztonsági intézkedéseket egyes amerikai járatokon azután, hogy múlt pénteken egy nigériai férfi leszállás közben sikertelen kísérletet tett a Northwest 253-as járatának felrobbantására.

A férfi kis mennyiségben port és folyadékot vitt fel kézipoggyászában a repülőgép fedélzetére, amelyek leszállás közben összekevert. Az elegy szerencsére csak elégett, de nem robbant, így magán a merénylőn kívül más nem sérült meg.

A merénylet utáni szigorítások a reptereket és a repülőgépeket egyaránt érintik, kérdés azonban, hogy mennyire lesznek a foganatosított lépések hasznosak.

A repülőgépeken például beszámolók szerint egy órával leszállás előtt már nem állhattak fel az utasok a székeikből és nem is tarthattak semmit az ölükben, sőt az elektronikus készülékeiket is ki kellett kapcsolniuk. A probléma ezzel csak az a szakértők szerint, hogy egy potenciális merénylő nem feltétlenül fogja megvárni a leszállást, amíg akcióba lép, megkísérelheti eltéríteni vagy felrobbantani a gépet már felszálláskor vagy a menet közben is.

Szintén megszigorították a biztonsági vizsgálatokat egyes reptereken; vagyis az amúgy is lassú folyamat még hosszabbra nyúlik, még nagyobb kígyózó sorokat teremtve ezzel. Az Egyesült Államok belső járatain utazókat néhány repülőtéren még szigorúbb vizsgálatnak vetik alá, de számíthatnak a behatóbb ellenőrzésre az öreg kontinensről Amerikába tartó utasok is. A Washington Post által megkérdezetett utasok közül egyesek arról számoltak be, hogy mindent kipakoltak a táskájukból a röntgenvizsgálat ellenére is, másoknak a pénztárcáját forgatták ki a biztonsági szakemberek, hogy megbizonyosodjanak róla: csak készpénz és kártyák vannak benne.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A megszólaltatott szakértők szerint persze ennek sincsen sok értelme, mivel régóta ismert, hogy a szigorú vizsgálatok ellenére is sok mindent fel lehet csempészni a repülőgépekre, ahogy például a kábítószer-csempészek a gyomrukban szállítják az árut át a határokon. Sokkal inkább a személyes szűrésre kellene koncentrálni, vagyis az amúgy is terrorista-gyanús elemeket kiszűrni a hétköznapi utasok közül. Az ugyanis máig rejtély, hogy szállhatott fel a férfi egy Amerikába tartó járatra úgy, hogy már két éve kapcsolatba hozták az al-Kaidával.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem