Fokozott szigor a repülőgépeken - de minek?

2009. december 28. 14:02

Megszigorították a biztonsági intézkedéseket egyes amerikai járatokon azután, hogy múlt pénteken egy nigériai férfi leszállás közben sikertelen kísérletet tett a Northwest 253-as járatának felrobbantására.

A férfi kis mennyiségben port és folyadékot vitt fel kézipoggyászában a repülőgép fedélzetére, amelyek leszállás közben összekevert. Az elegy szerencsére csak elégett, de nem robbant, így magán a merénylőn kívül más nem sérült meg.

A merénylet utáni szigorítások a reptereket és a repülőgépeket egyaránt érintik, kérdés azonban, hogy mennyire lesznek a foganatosított lépések hasznosak.

A repülőgépeken például beszámolók szerint egy órával leszállás előtt már nem állhattak fel az utasok a székeikből és nem is tarthattak semmit az ölükben, sőt az elektronikus készülékeiket is ki kellett kapcsolniuk. A probléma ezzel csak az a szakértők szerint, hogy egy potenciális merénylő nem feltétlenül fogja megvárni a leszállást, amíg akcióba lép, megkísérelheti eltéríteni vagy felrobbantani a gépet már felszálláskor vagy a menet közben is.

Szintén megszigorították a biztonsági vizsgálatokat egyes reptereken; vagyis az amúgy is lassú folyamat még hosszabbra nyúlik, még nagyobb kígyózó sorokat teremtve ezzel. Az Egyesült Államok belső járatain utazókat néhány repülőtéren még szigorúbb vizsgálatnak vetik alá, de számíthatnak a behatóbb ellenőrzésre az öreg kontinensről Amerikába tartó utasok is. A Washington Post által megkérdezetett utasok közül egyesek arról számoltak be, hogy mindent kipakoltak a táskájukból a röntgenvizsgálat ellenére is, másoknak a pénztárcáját forgatták ki a biztonsági szakemberek, hogy megbizonyosodjanak róla: csak készpénz és kártyák vannak benne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megszólaltatott szakértők szerint persze ennek sincsen sok értelme, mivel régóta ismert, hogy a szigorú vizsgálatok ellenére is sok mindent fel lehet csempészni a repülőgépekre, ahogy például a kábítószer-csempészek a gyomrukban szállítják az árut át a határokon. Sokkal inkább a személyes szűrésre kellene koncentrálni, vagyis az amúgy is terrorista-gyanús elemeket kiszűrni a hétköznapi utasok közül. Az ugyanis máig rejtély, hogy szállhatott fel a férfi egy Amerikába tartó járatra úgy, hogy már két éve kapcsolatba hozták az al-Kaidával.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?