Sok ezer tetem az utakon

2009. szeptember 20. 17:02

Óránként átlagosan 25 őz kerül a kerekek alá a német utakon - derül ki a német autóklub, az ADAC beszámolójából. A szarvasbőgési szezon idején, nagyjából az ősz első felében, hazánkban is érdemes fokozottabban ügyelni az utakra tévedt kisebb és nagyobb vadakra.

Évente 220.000 őzet, 12.000 vaddisznót és 200.000-nél is több nyulat ütnek el a Németország területén. Ősszel, és főleg a szarvasbőgési szezon idején az átlagos érték többszörösére ugranak a baleseti mutatók, ezért a vadkerítéssel ellátott autópályákat leszámítva mindenhol érdemes számítani az úttesten felbukkanó vadállatokra. A veszély különösen a korareggeli és a későesti időszakban növekszik meg, amikor a forgalom ritkább az utakon.

Az ADAC hasznos tippekkel is szolgál vadbalesetek esetére, melyben kiemeli, hogy még abban az esetben is hívjuk a rendőrséget, ha nem történt személyi sérülés a baleset során. A kiérkező járőr feladata a helyi vadásztársaság értesítése, akik szakszerűen intézkednek a tetem elszállításáról vagy a sebesült állat ellátásáról. Az autóklub felhívja a figyelmet, hogy semmilyen körülmények között ne érintsük, illetve közelítsük meg a sebesült vagy elhullott vadállatot, mert komoly sérüléseket szerezhetünk, illetve betegségeket kaphatunk el tőlük.

Nemcsak Németországban, hanem Magyarországon is évről-évre komoly károkat okoznak a vadbalesetek. Az ilyen ütközések során a vezető hibájából keletkezett károkat a casco biztosítás térítheti meg, amennyiben az autós rendelkezik vele. A vadásztársaság hibájából bekövetkező károkat a társaság köteles megtéríteni. Az ilyen eseményekre a biztosítóknál megköthető felelősségbiztosítással lehet felkészülni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?