16 °C Budapest

Sok ezer tetem az utakon

2009. szeptember 20. 17:02

Óránként átlagosan 25 őz kerül a kerekek alá a német utakon - derül ki a német autóklub, az ADAC beszámolójából. A szarvasbőgési szezon idején, nagyjából az ősz első felében, hazánkban is érdemes fokozottabban ügyelni az utakra tévedt kisebb és nagyobb vadakra.

Évente 220.000 őzet, 12.000 vaddisznót és 200.000-nél is több nyulat ütnek el a Németország területén. Ősszel, és főleg a szarvasbőgési szezon idején az átlagos érték többszörösére ugranak a baleseti mutatók, ezért a vadkerítéssel ellátott autópályákat leszámítva mindenhol érdemes számítani az úttesten felbukkanó vadállatokra. A veszély különösen a korareggeli és a későesti időszakban növekszik meg, amikor a forgalom ritkább az utakon.

Az ADAC hasznos tippekkel is szolgál vadbalesetek esetére, melyben kiemeli, hogy még abban az esetben is hívjuk a rendőrséget, ha nem történt személyi sérülés a baleset során. A kiérkező járőr feladata a helyi vadásztársaság értesítése, akik szakszerűen intézkednek a tetem elszállításáról vagy a sebesült állat ellátásáról. Az autóklub felhívja a figyelmet, hogy semmilyen körülmények között ne érintsük, illetve közelítsük meg a sebesült vagy elhullott vadállatot, mert komoly sérüléseket szerezhetünk, illetve betegségeket kaphatunk el tőlük.

Nemcsak Németországban, hanem Magyarországon is évről-évre komoly károkat okoznak a vadbalesetek. Az ilyen ütközések során a vezető hibájából keletkezett károkat a casco biztosítás térítheti meg, amennyiben az autós rendelkezik vele. A vadásztársaság hibájából bekövetkező károkat a társaság köteles megtéríteni. Az ilyen eseményekre a biztosítóknál megköthető felelősségbiztosítással lehet felkészülni.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?