7 °C Budapest

Segitünk, hogy ne törd össze a fejed!

Pénzcentrum
2009. október 19. 05:30

Síelni azért jár az ember, hogy szórakozzon, jól érezze magát. Ebben sokat segít, ha olyan a ruházatunk, amiben nem fázunk, nem ázik át, a bakancsunk sehol sehol nem szorít, és a kesztyűnk is jó meleg. De nem szabad elfeledkezni a fejünk védelméről sem: sisak nélkül senki, sehova!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem kell ahhoz síbajnoknak lenni, és a legkeményebb fekete pályán siklani, hogy óriási balesetet szenvedjünk, elég ha egy nálunk ügyetlenebb száguldozó belénk jön. A tavalyi szezonban is meglehetősen sok szerencsétlen balesetről hallhattunk, még haláleset is történt, ami talán elkerülhető lett volna, ha megfelelő védőfelszerelést visel az illető.

Kérdés persze, hogy melyik a megfelelő védősisak. A német autóklub (ADAC) idén első alkalommal letesztelt néhányat közülük, hogy könnyebb legyen a választás.

Számszerűen 15 védősisakot vettek górcső alá, melyek közül ugyan egy sem kapott kiváló minősítést, tízet azonban jónak tituláltak, és csak egyet találtak gyenge minőségűnek, illetve hiányosnak.

Hogyan zajlott a teszt?

Az ADAC szakértői alapvetően három dimenzió mentén tesztelték a sisakokat, melyek mindegyikét külön-külön pontozták, és ezek összesítésével született meg a végső értékelés.

A technikai jellemzők alatt többek között a súlyt, a megfelelően állítható pántokat, csatokat, a szellőzést, vagy a korrekt használati utasítást kell érteni.

A biztonság tesztelésekor többek között ütközés során tették próbára a sisakokat, ellenőrizve az anyagok tartósságát, a csattok minőségét.

A komfort kritérium alatt elsősorban az állíthatóságot, az ergonómiai adottságait, a kényelmi szempontokat vizsgálták. De megnézték azt is, hogy milyen hőmérsékletet garantál a sisak a fej számára mínusz öt fokban, és 30 km/órás szél mellett.

Összességében a legmagasabb pontszámot az Alpina Grap modellje kapta, a legrosszabbat pedig a Dainese Air Soft, melynél a rögzitőpánt csatja több teszt során is eltört, igy erősen leminősitették.

Szerencsére ahhoz, hogy a hegycsúcson megfelelő biztonságban legyünk, nem kell feltétlenül vagyonokat költenünk, hiszen a Walser Kronos például mindössze 39 euróba kerül, mégis jó minősitést kapott, egyedül a komfort dimenzióban itélték némileg gyengébbnek, valamint küllemre sem kapott kifejezetten magas pontszámot.

Mire ügyelj vásárláskor?

Si sisak vásárlásakor mindig ellenőrizzük, vagy kérdezzük meg, hogy az adott termék megfelel-e a a CE EN 1077-es európai biztonsági normának, csak ez jelent ugyanis garanciát arra vonatkozólag, hogy a sisakot meghatározott kritériumok szerint minőségileg bevizsgálták.

Ajándékba, látatlanban soha ne vegyünk sisakot, hiszen kulcskérdés, hogy megfelelően fekszik-e a fejünkön, nem szorít, nyom-e bizonyos pontokon, vagy hogy meg tudjuk-e annyira szorítani a pántot, hogy ne csúszkáljon a fejünkön. Ráadásul azt is ellenőrizni kell, hogy a már meglévő síszemüvegünkkel kompatibilis-e a sisak, ha tehát van már szemüvegünk, mindenképp vigyük magunkkal vásárláskor.

Érdemes a súlyra is odafigyelni, hiszen egy túl nehéz sisaknál sokkal hamarabb elfárad a nyakunk. Amit tehát már felpróbáláskor nehéznek érzünk, biztosan nem megfelelő, hiszen a nyaki izmok pár óra alatt teljesen kifáradnak.

Milyen időközönként érdemes lecserélni?

Alapszabály, hogy minden egyes nagyobb baleset után le kell cserélni a sisakot, hiszen egy-egy ütközésnél - ha nem is feltétlenül látszik - megsérülhet az anyag, hajszálrepedések keletkezhetnek rajta, ami nem biztos, hogy kellő védelmet nyújt a legközelebbi balesetnél.

Normál használat esetén is érdemes azonban ötévenként lecserélni a sisakot, hiszen az anyaga elfárad, elöregszik, ráadásul ennyi idő alatt technikailag már jóval profibb sisakok is piacra kerülnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?