19 °C Budapest

Segitünk, hogy ne törd össze a fejed!

Pénzcentrum
2009. október 19. 05:30

Síelni azért jár az ember, hogy szórakozzon, jól érezze magát. Ebben sokat segít, ha olyan a ruházatunk, amiben nem fázunk, nem ázik át, a bakancsunk sehol sehol nem szorít, és a kesztyűnk is jó meleg. De nem szabad elfeledkezni a fejünk védelméről sem: sisak nélkül senki, sehova!

Nem kell ahhoz síbajnoknak lenni, és a legkeményebb fekete pályán siklani, hogy óriási balesetet szenvedjünk, elég ha egy nálunk ügyetlenebb száguldozó belénk jön. A tavalyi szezonban is meglehetősen sok szerencsétlen balesetről hallhattunk, még haláleset is történt, ami talán elkerülhető lett volna, ha megfelelő védőfelszerelést visel az illető.

Kérdés persze, hogy melyik a megfelelő védősisak. A német autóklub (ADAC) idén első alkalommal letesztelt néhányat közülük, hogy könnyebb legyen a választás.

Számszerűen 15 védősisakot vettek górcső alá, melyek közül ugyan egy sem kapott kiváló minősítést, tízet azonban jónak tituláltak, és csak egyet találtak gyenge minőségűnek, illetve hiányosnak.

Hogyan zajlott a teszt?

Az ADAC szakértői alapvetően három dimenzió mentén tesztelték a sisakokat, melyek mindegyikét külön-külön pontozták, és ezek összesítésével született meg a végső értékelés.

A technikai jellemzők alatt többek között a súlyt, a megfelelően állítható pántokat, csatokat, a szellőzést, vagy a korrekt használati utasítást kell érteni.

A biztonság tesztelésekor többek között ütközés során tették próbára a sisakokat, ellenőrizve az anyagok tartósságát, a csattok minőségét.

A komfort kritérium alatt elsősorban az állíthatóságot, az ergonómiai adottságait, a kényelmi szempontokat vizsgálták. De megnézték azt is, hogy milyen hőmérsékletet garantál a sisak a fej számára mínusz öt fokban, és 30 km/órás szél mellett.

Összességében a legmagasabb pontszámot az Alpina Grap modellje kapta, a legrosszabbat pedig a Dainese Air Soft, melynél a rögzitőpánt csatja több teszt során is eltört, igy erősen leminősitették.

Szerencsére ahhoz, hogy a hegycsúcson megfelelő biztonságban legyünk, nem kell feltétlenül vagyonokat költenünk, hiszen a Walser Kronos például mindössze 39 euróba kerül, mégis jó minősitést kapott, egyedül a komfort dimenzióban itélték némileg gyengébbnek, valamint küllemre sem kapott kifejezetten magas pontszámot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mire ügyelj vásárláskor?

Si sisak vásárlásakor mindig ellenőrizzük, vagy kérdezzük meg, hogy az adott termék megfelel-e a a CE EN 1077-es európai biztonsági normának, csak ez jelent ugyanis garanciát arra vonatkozólag, hogy a sisakot meghatározott kritériumok szerint minőségileg bevizsgálták.

Ajándékba, látatlanban soha ne vegyünk sisakot, hiszen kulcskérdés, hogy megfelelően fekszik-e a fejünkön, nem szorít, nyom-e bizonyos pontokon, vagy hogy meg tudjuk-e annyira szorítani a pántot, hogy ne csúszkáljon a fejünkön. Ráadásul azt is ellenőrizni kell, hogy a már meglévő síszemüvegünkkel kompatibilis-e a sisak, ha tehát van már szemüvegünk, mindenképp vigyük magunkkal vásárláskor.

Érdemes a súlyra is odafigyelni, hiszen egy túl nehéz sisaknál sokkal hamarabb elfárad a nyakunk. Amit tehát már felpróbáláskor nehéznek érzünk, biztosan nem megfelelő, hiszen a nyaki izmok pár óra alatt teljesen kifáradnak.

Milyen időközönként érdemes lecserélni?

Alapszabály, hogy minden egyes nagyobb baleset után le kell cserélni a sisakot, hiszen egy-egy ütközésnél - ha nem is feltétlenül látszik - megsérülhet az anyag, hajszálrepedések keletkezhetnek rajta, ami nem biztos, hogy kellő védelmet nyújt a legközelebbi balesetnél.

Normál használat esetén is érdemes azonban ötévenként lecserélni a sisakot, hiszen az anyaga elfárad, elöregszik, ráadásul ennyi idő alatt technikailag már jóval profibb sisakok is piacra kerülnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. június 5. 17:28
Megszünteti-e az állam a Prémium Magyar Állampapír visszavásárlási lehetőségét 1%-os költségszint me...
MEDIA1  |  2023. június 5. 16:59
A PodcastFestival 2023 versenyben a hazánkban működő 600 podcastból mintegy 100 alkotás mérettette m...
Kiszámoló  |  2023. június 5. 12:38
Péter vetett fel egy problémát, az egyik rokona halála után szeretné, hogy a gyereke ne egyösszegben...
Holdblog  |  2023. június 5. 12:33
Kifejezetten hiba, ha valaki nem tartós befektetési számlára teszi a különböző befektetési eszközeit...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?