4 °C Budapest

A világ legdrágább autogramjai: Shakespeare-é is köztük van!

Pénzcentrum
2009. április 14. 18:00

Az autogram gyűjtést sokan legalább olyan megszállottsággal űzik, mint mások a bélyeg, vagy akár érmegyűjtést, így nem is csoda, hogy az aláírások közül is akadnak milliókat érő példányok.

Vannak akik maguk gyűjtik be a kiszemelt "áldozattól" annak kézjegyét, mások súlyos pénzeket költenek egy-egy már nehezen beszerezhető, de a gyűjteményükből hiányzó darabra.

Akinek az alábbiakra fájna a foga, bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen a világ legdrágább aláírásairól van szó:

1. Sokan a világhírű angol író, William Shakespeare aláírását tartják a világ legdrágább szignójának, mivel összesen hat eredeti kézjegy maradt hátra, melyek mindegyikét 2,5 millió fontra, vagyis több mint 800 millió forintra taksálják a szakértők.

2. A legnagyobb összegért azonban nem Shakspeare aláírása cserélt gazdát a piacon, hanem Abraham Lincolné, az egykori amerikai elnöké. Az 1863. január 8-án kelt levélben az elnök a néhány nappal korábban kelt rendeletét védte, az Emancipation Proclamation-t, vagyis a rabszolgák felszabadításáról szóló dokumentumot. A kézjegyért 1991-ben 748 ezer dollárt,vagyis 163 millió forintot adott egy gyűjtő.

3. A világ legdrágább albumának is tekinthet John Lennon, és Yoko Ono közös lemeze, a Double Fantasy, melynek utolsó dedikált példányát 2003-ban vásárolta meg egy gyűjtő, 525 ezer dollárért (114 millió forint).

4. Hasonlóan legnek, méghozzá a legdrágább dedikált hangszernek tekinthető Jimmy Page, Led Zeppelin alapító tagjának gitárja is, amely 49 ezer fontért (15,9 millió forint) talált új gazdára.

5. Szintén sokat ért a világ egyik legnagyobb gitárosának tartott rock zenész, Jimmy Hendrix kézjegye is, melyért a szenvedélyesebb gyűjtők akár 41 ezer fontot (13 millió forint) is kiadnak, legyen akár csak egy darab fecniről is szó.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 6. 08:01
2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünet lesz, ezért a kormány- és a földhivat...
Holdblog  |  2022. december 6. 06:13
Ki tudja, hány dominó dől még el, amíg a kriptovaluták világában konszolidálódnak a viszonyok. Jó hí...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 09:16