A világ legdrágább autogramjai: Shakespeare-é is köztük van!

Pénzcentrum
2009. április 14. 18:00

Az autogram gyűjtést sokan legalább olyan megszállottsággal űzik, mint mások a bélyeg, vagy akár érmegyűjtést, így nem is csoda, hogy az aláírások közül is akadnak milliókat érő példányok.

Vannak akik maguk gyűjtik be a kiszemelt "áldozattól" annak kézjegyét, mások súlyos pénzeket költenek egy-egy már nehezen beszerezhető, de a gyűjteményükből hiányzó darabra.

Akinek az alábbiakra fájna a foga, bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen a világ legdrágább aláírásairól van szó:

1. Sokan a világhírű angol író, William Shakespeare aláírását tartják a világ legdrágább szignójának, mivel összesen hat eredeti kézjegy maradt hátra, melyek mindegyikét 2,5 millió fontra, vagyis több mint 800 millió forintra taksálják a szakértők.

2. A legnagyobb összegért azonban nem Shakspeare aláírása cserélt gazdát a piacon, hanem Abraham Lincolné, az egykori amerikai elnöké. Az 1863. január 8-án kelt levélben az elnök a néhány nappal korábban kelt rendeletét védte, az Emancipation Proclamation-t, vagyis a rabszolgák felszabadításáról szóló dokumentumot. A kézjegyért 1991-ben 748 ezer dollárt,vagyis 163 millió forintot adott egy gyűjtő.

3. A világ legdrágább albumának is tekinthet John Lennon, és Yoko Ono közös lemeze, a Double Fantasy, melynek utolsó dedikált példányát 2003-ban vásárolta meg egy gyűjtő, 525 ezer dollárért (114 millió forint).

4. Hasonlóan legnek, méghozzá a legdrágább dedikált hangszernek tekinthető Jimmy Page, Led Zeppelin alapító tagjának gitárja is, amely 49 ezer fontért (15,9 millió forint) talált új gazdára.

5. Szintén sokat ért a világ egyik legnagyobb gitárosának tartott rock zenész, Jimmy Hendrix kézjegye is, melyért a szenvedélyesebb gyűjtők akár 41 ezer fontot (13 millió forint) is kiadnak, legyen akár csak egy darab fecniről is szó.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?