Virágzó autózálogházak: ki sem váltják a bevitt kocsikat

2009. július 22. 09:02

A válság mélyülése, a reálbérek csökkenése és a szűkülő anyagi lehetőségek mind-mind hozzájárulnak a hazai autózálogházak virágzásához. Emellett az autósok egyre többen keresik meg a pénzintézeteket a visszhitel miatt is. Statisztikák szerint a vidéki zacikból a bevitt autók felét ki sem váltják a megszorult tulajdonosok, Budapesten 40 % ez az arány.

Folyamatosan bővül a magyar autózálogházak gépjárműparkja, a legtöbben 50 %-nál is nagyobb forgalomnövekedést könyvelhettek el az elmúlt hónapokban a korábbi időszakhoz képest. Az autózacik 1 órán belül készpénzben fizetik ki az őket felkereső ügyfeleket, akik a leadott gépjárművet egy hétig kamatmentesen vásárolhatják vissza.

"A legtöbb ügyfelünk pénzszűke, eladósodottsága miatt keres fel bennünket, de szép számban akadnak olyanok is, akik BAR-listások, így banki hitelhez egyáltalán nem juthatnak" - mondta az egyik legnagyobb fővárosi autózálogház ügyintézője, a neve és vállalkozása nevének elhallgatását kérve.

Forrás: Magyar Hírlap

A vidéki gépjárműzacik nagyobb forgalomról számoltak be, mint a fővárosiak. "A válság óta 50 %-kal nagyobb a forgalmunk, mint korábban, s a végleg bent maradó autók száma is emelkedett. A járművek több mint felét nem váltják már ki" - jelentette ki egy győri zálogtelephely vezetője.

Az ügyfelek egyre nehezebben tudják kiváltani gépkocsijukat, a fővárosban 35-40 % a bent maradt autók aránya. A válság óta APEH-es nullás igazolást is kérnek az ügyfelektől, mert az adóhivatalnak elsőbbsége van tartozás esetén. Az autózacik kamatot is felszámolnak, ennek mértéke attól függ, hogy mennyi időre adja be a tulajdonos - kizárólag tehermentesen - az autóját.

Egy hét esetén kamatmentes a hitel, egy hónapnál 8-9 %-os, három hónapnál 6-7 %-os kamatot kell visszafizetni, amely az összes felvetődő költséget tartalmazza, így a kezelési díjat, a tárolási díjat és az okmányirodai bejegyzést. A futamidő lejárata előtt a visszafizetés napjáig számolják a költségeket az autózacik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jelentős érdeklődés tapasztalható az úgynevezett visszhitellel, azaz a szabad felhasználású, saját autóra felvehető hitellel foglalkozó pénzintézeteknél is. A jelzáloggal szembeni előnye az, hogy az autótulajdonos tovább használhatja a gépkocsiját, annak tulajdonjoga azonban a bankhoz kerül.

"Egyre gyakoribb a visszhitel a piacon, még úgy is, hogy a bank 2-3 %-kal nagyobb kamattal ad pénzt az autóra, mint más hitelkonstrukciók esetén" - mondta Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem