Bankkártyával az autópályán: nézz körül, mielőtt útnak indulnál!

Pénzcentrum
2009. július 21. 12:32

A több országot érintő autótúrák során gyakran kényszerülünk pénzt váltani a sztrádadíjak miatt, ami sok felesleges aprópénzt és felesleges várakozási időt eredményezhet kocsinkban. A MasterCard összefoglalója segítséget nyújt abban, hol használhatjuk bankkártyánkat az autópályákon szerte Európában.

Mindenekelőtt fontos leszögeznünk, hogy szinte az összes hazánkban kibocsátott bankkártya használható külföldön is - legalábbis az autópályákon. A kártyás vásárlás ráadásul díjmentes és nem kell kifizetni a valutaváltók jutalékát. A sok különféle apró és drága pénzváltás nyűgétől azonban kényelmesen megválhatunk, ha helyettük bankkártyánkat használjuk.

A legtöbb európai országban könnyedén fizethetünk plasztikkártyánkkal, azonban indulás előtt mindenképp javasolt a kártya érvényességének lejáratát és esetleges külföldi használatra vonatkozó korlátozását ellenőrizni. Az autópályadíjat országonként változóan, kétféleképpen róhatjuk le: matricavásárlással vagy fizetőkapus rendszer igénybevételével. Autópálya-matricát a nagyobb benzinkutaknál vehetünk, természetesen akár bankkártyával is.

A fizetőkapus rendszer esetén többnyire különválasztják a készpénzzel vagy bankkártyával fizetőket, amire még a beléptető kapuk előtt táblák hívják fel a figyelmet. A kártyát egyszerűen, gyorsan és biztonságosan használhatjuk a leolvasó termináloknál, és máris folytathatjuk utunkat a kitűzött úti cél felé.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hol, milyen fizetési rendszerrel találkozik az autós a sztrádákon:

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk a nyári kedvelt, európai utazási célországok autópályadíjairól: Egy kis matek nyaralás előtt: autópályadíjak Európában

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?