8 °C Budapest

Bankkártyával az autópályán: nézz körül, mielőtt útnak indulnál!

Pénzcentrum
2009. július 21. 12:32

A több országot érintő autótúrák során gyakran kényszerülünk pénzt váltani a sztrádadíjak miatt, ami sok felesleges aprópénzt és felesleges várakozási időt eredményezhet kocsinkban. A MasterCard összefoglalója segítséget nyújt abban, hol használhatjuk bankkártyánkat az autópályákon szerte Európában.

Mindenekelőtt fontos leszögeznünk, hogy szinte az összes hazánkban kibocsátott bankkártya használható külföldön is - legalábbis az autópályákon. A kártyás vásárlás ráadásul díjmentes és nem kell kifizetni a valutaváltók jutalékát. A sok különféle apró és drága pénzváltás nyűgétől azonban kényelmesen megválhatunk, ha helyettük bankkártyánkat használjuk.

A legtöbb európai országban könnyedén fizethetünk plasztikkártyánkkal, azonban indulás előtt mindenképp javasolt a kártya érvényességének lejáratát és esetleges külföldi használatra vonatkozó korlátozását ellenőrizni. Az autópályadíjat országonként változóan, kétféleképpen róhatjuk le: matricavásárlással vagy fizetőkapus rendszer igénybevételével. Autópálya-matricát a nagyobb benzinkutaknál vehetünk, természetesen akár bankkártyával is.

A fizetőkapus rendszer esetén többnyire különválasztják a készpénzzel vagy bankkártyával fizetőket, amire még a beléptető kapuk előtt táblák hívják fel a figyelmet. A kártyát egyszerűen, gyorsan és biztonságosan használhatjuk a leolvasó termináloknál, és máris folytathatjuk utunkat a kitűzött úti cél felé.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hol, milyen fizetési rendszerrel találkozik az autós a sztrádákon:

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk a nyári kedvelt, európai utazási célországok autópályadíjairól: Egy kis matek nyaralás előtt: autópályadíjak Európában

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?