12 °C Budapest

Bankkártyával az autópályán: nézz körül, mielőtt útnak indulnál!

Pénzcentrum
2009. július 21. 12:32

A több országot érintő autótúrák során gyakran kényszerülünk pénzt váltani a sztrádadíjak miatt, ami sok felesleges aprópénzt és felesleges várakozási időt eredményezhet kocsinkban. A MasterCard összefoglalója segítséget nyújt abban, hol használhatjuk bankkártyánkat az autópályákon szerte Európában.

Mindenekelőtt fontos leszögeznünk, hogy szinte az összes hazánkban kibocsátott bankkártya használható külföldön is - legalábbis az autópályákon. A kártyás vásárlás ráadásul díjmentes és nem kell kifizetni a valutaváltók jutalékát. A sok különféle apró és drága pénzváltás nyűgétől azonban kényelmesen megválhatunk, ha helyettük bankkártyánkat használjuk.

A legtöbb európai országban könnyedén fizethetünk plasztikkártyánkkal, azonban indulás előtt mindenképp javasolt a kártya érvényességének lejáratát és esetleges külföldi használatra vonatkozó korlátozását ellenőrizni. Az autópályadíjat országonként változóan, kétféleképpen róhatjuk le: matricavásárlással vagy fizetőkapus rendszer igénybevételével. Autópálya-matricát a nagyobb benzinkutaknál vehetünk, természetesen akár bankkártyával is.

A fizetőkapus rendszer esetén többnyire különválasztják a készpénzzel vagy bankkártyával fizetőket, amire még a beléptető kapuk előtt táblák hívják fel a figyelmet. A kártyát egyszerűen, gyorsan és biztonságosan használhatjuk a leolvasó termináloknál, és máris folytathatjuk utunkat a kitűzött úti cél felé.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hol, milyen fizetési rendszerrel találkozik az autós a sztrádákon:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk a nyári kedvelt, európai utazási célországok autópályadíjairól: Egy kis matek nyaralás előtt: autópályadíjak Európában

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem