Egyetemen képzik a gépjárművezető-oktatókat

Pénzcentrum
2009. június 9. 09:32

Hosszas előkészítés után átalakították a gépjárművezető-oktatók képzési rendszerét: a reformokat már szeptembertől bevezetik. A leglényegesebb változás az, hogy a szakoktatókat már nem a kijelölt autósiskolák nyolcvanórás "gyorstalpalóin", hanem felsőfokú oktatási intézményekben, egy év alatt képzik majd.

A kilencvenes évektől kezdődően sokan kényszerből, a munkanélküliségből menekülve, próbáltak - a viszonylag olcsón, gyorsan megszerezhető - oktatói végzettséggel boldogulni, így felhígult a szakma, túlkínálat alakult ki.

Elavulttá vált a szakoktatók képzése, hiszen a tananyagot 1984-től 2004-ig nem módosították, noha húsz év alatt jelentősen megváltoztak a járművek, a közlekedési viszonyok, s a pedagógiai módszerek.

Az elmúlt négy évben - főként a nyugdíjazások, pályaelhagyások miatt - szűkült az oktatók köre, így igazodott a tanulók számához. Sőt az ország egyes területein már szakoktatóhiány alakult ki.

Sszeptembertől legfeljebb ötszázan vehetnek részt a kurzusokon, amelyeket a BME mellett a győri, a miskolci, a kaposvári és a szegedi egyetemen indítanak. A jelentkezőknek felvételi vizsgát kell tenniük, s két fél év után, jövő nyáron juthatnak szakoktatói végzettséghez.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?