Egyetemen képzik a gépjárművezető-oktatókat

Pénzcentrum
2009. június 9. 09:32

Hosszas előkészítés után átalakították a gépjárművezető-oktatók képzési rendszerét: a reformokat már szeptembertől bevezetik. A leglényegesebb változás az, hogy a szakoktatókat már nem a kijelölt autósiskolák nyolcvanórás "gyorstalpalóin", hanem felsőfokú oktatási intézményekben, egy év alatt képzik majd.

A kilencvenes évektől kezdődően sokan kényszerből, a munkanélküliségből menekülve, próbáltak - a viszonylag olcsón, gyorsan megszerezhető - oktatói végzettséggel boldogulni, így felhígult a szakma, túlkínálat alakult ki.

Elavulttá vált a szakoktatók képzése, hiszen a tananyagot 1984-től 2004-ig nem módosították, noha húsz év alatt jelentősen megváltoztak a járművek, a közlekedési viszonyok, s a pedagógiai módszerek.

Az elmúlt négy évben - főként a nyugdíjazások, pályaelhagyások miatt - szűkült az oktatók köre, így igazodott a tanulók számához. Sőt az ország egyes területein már szakoktatóhiány alakult ki.

Sszeptembertől legfeljebb ötszázan vehetnek részt a kurzusokon, amelyeket a BME mellett a győri, a miskolci, a kaposvári és a szegedi egyetemen indítanak. A jelentkezőknek felvételi vizsgát kell tenniük, s két fél év után, jövő nyáron juthatnak szakoktatói végzettséghez.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?