Egyetemen képzik a gépjárművezető-oktatókat

Pénzcentrum
2009. június 9. 09:32

Hosszas előkészítés után átalakították a gépjárművezető-oktatók képzési rendszerét: a reformokat már szeptembertől bevezetik. A leglényegesebb változás az, hogy a szakoktatókat már nem a kijelölt autósiskolák nyolcvanórás "gyorstalpalóin", hanem felsőfokú oktatási intézményekben, egy év alatt képzik majd.

A kilencvenes évektől kezdődően sokan kényszerből, a munkanélküliségből menekülve, próbáltak - a viszonylag olcsón, gyorsan megszerezhető - oktatói végzettséggel boldogulni, így felhígult a szakma, túlkínálat alakult ki.

Elavulttá vált a szakoktatók képzése, hiszen a tananyagot 1984-től 2004-ig nem módosították, noha húsz év alatt jelentősen megváltoztak a járművek, a közlekedési viszonyok, s a pedagógiai módszerek.

Az elmúlt négy évben - főként a nyugdíjazások, pályaelhagyások miatt - szűkült az oktatók köre, így igazodott a tanulók számához. Sőt az ország egyes területein már szakoktatóhiány alakult ki.

Sszeptembertől legfeljebb ötszázan vehetnek részt a kurzusokon, amelyeket a BME mellett a győri, a miskolci, a kaposvári és a szegedi egyetemen indítanak. A jelentkezőknek felvételi vizsgát kell tenniük, s két fél év után, jövő nyáron juthatnak szakoktatói végzettséghez.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem