E-matrica: a Húsvét csak tompította a visszaesést

2009. április 28. 14:32

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. első negyedéves értékesítési mutatóiból kiderül, hogy az előző év hasonló időszakához képest az eladott e-matricák darabszáma és a realizált árbevétel is jelentős mértékben csökkent. A forgalom visszaesését még az sem tudta ellensúlyozni, hogy a húsvéti hosszú hétvége alkalmával több úthasználati jogosultságot vásároltak az autósok, mint 2008-ban.

Az ÁAK Zrt. első negyedéves értékesítési adatai alapján elmondható, hogy megtörni látszik az a növekedési trend, amely az eladott e-matricák darabszámát jellemezte az elmúlt 5 évben. 2009 első három hónapjában az elmúlt esztendő hasonló időszakával összehasonlítva a járművezetők összességében mintegy 6 %-kal kevesebb úthasználati jogosultságot vásároltak, ami 4 %-os bevétel-visszaesést eredményezett. Ez a 2008-as 19,9 milliárd forinttal szemben 2009-ben közel 19 milliárd forintos bruttó összeget jelent.

A legszembetűnőbb csökkenés a havi és a heti, valamint a teherautók számára érvényes 1 napos e-matricák forgalmában tapasztalható: az elsőből 8, a másodikból 16, a harmadikból pedig ugyancsak 8 %-kal fogyott kevesebb az év első három hónapjában. A kereslet visszaesése a 4 napos úthasználati jogosultságoknál is megfigyelhető, igaz, ezeknél kisebb, 4 %-os mértékben. Az előbb felsoroltakkal szemben az éves e-matricák eladott darabszáma 1 %-kal emelkedett.

Ha járműkategóriánként vizsgáljuk az adatokat, kiderül, hogy a személyautókra érvényes D1-es e-matricákból 4 %-kal, a teherautókra érvényes D2-esből 5, a D4-esből pedig 10 %-kal fogyott kevesebb. Ezzel szemben a szintén teherautókra érvényes D3-as kategóriában 18 %-kal váltottak több úthasználati jogosultságot (igaz, alacsonyabb áron).

Az értékesítési adatok csökkenő tendenciáját még az sem tudta ellensúlyozni, hogy a húsvéti hosszú hétvégén jóval több e-matricát vásároltak az autósok, mint egy évvel korábban. Ez számokban kifejezve 24 %-os darabszám- és 16 %-os bevételnövekedést jelent. A jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy tavaly ez idő tájt erős szél és havazás rontotta a közlekedési viszonyokat, míg idén nyárias időjárásban volt részük az útra kelőknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az értékesítési adatok csökkenése mellett az ÁAK Zrt. kezelésébe tartozó autópályaszakaszok forgalma is ellentétes irányú változást mutat az elmúlt évek töretlen növekedési trendjéhez képest. A legnagyobb visszaesés az országon áthaladó tranzitforgalom lebonyolításában kiemelt szerepet játszó M1-es autópályán figyelhető meg, amelyen 2009. január-márciusban átlagosan 5-10 %-kal közlekedett kevesebb jármű, mint az előző esztendő hasonló időszakában (egyes szakaszokon a csökkenés mértéke a 15 %-ot is elérte). Szintén jelentős, 5-10 %-os visszaesés mutatkozik az M0-s autóút déli szektorának forgalmi adataiban. Stagnálás figyelhető meg az M3-as és az M7-es autópályák esetében is, ami szintén trendfordulót jelez az évek óta tapasztalható erőteljes növekedéshez képest.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem