15 °C Budapest

E-matrica: a Húsvét csak tompította a visszaesést

2009. április 28. 14:32

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. első negyedéves értékesítési mutatóiból kiderül, hogy az előző év hasonló időszakához képest az eladott e-matricák darabszáma és a realizált árbevétel is jelentős mértékben csökkent. A forgalom visszaesését még az sem tudta ellensúlyozni, hogy a húsvéti hosszú hétvége alkalmával több úthasználati jogosultságot vásároltak az autósok, mint 2008-ban.

Az ÁAK Zrt. első negyedéves értékesítési adatai alapján elmondható, hogy megtörni látszik az a növekedési trend, amely az eladott e-matricák darabszámát jellemezte az elmúlt 5 évben. 2009 első három hónapjában az elmúlt esztendő hasonló időszakával összehasonlítva a járművezetők összességében mintegy 6 %-kal kevesebb úthasználati jogosultságot vásároltak, ami 4 %-os bevétel-visszaesést eredményezett. Ez a 2008-as 19,9 milliárd forinttal szemben 2009-ben közel 19 milliárd forintos bruttó összeget jelent.

A legszembetűnőbb csökkenés a havi és a heti, valamint a teherautók számára érvényes 1 napos e-matricák forgalmában tapasztalható: az elsőből 8, a másodikból 16, a harmadikból pedig ugyancsak 8 %-kal fogyott kevesebb az év első három hónapjában. A kereslet visszaesése a 4 napos úthasználati jogosultságoknál is megfigyelhető, igaz, ezeknél kisebb, 4 %-os mértékben. Az előbb felsoroltakkal szemben az éves e-matricák eladott darabszáma 1 %-kal emelkedett.

Ha járműkategóriánként vizsgáljuk az adatokat, kiderül, hogy a személyautókra érvényes D1-es e-matricákból 4 %-kal, a teherautókra érvényes D2-esből 5, a D4-esből pedig 10 %-kal fogyott kevesebb. Ezzel szemben a szintén teherautókra érvényes D3-as kategóriában 18 %-kal váltottak több úthasználati jogosultságot (igaz, alacsonyabb áron).

Az értékesítési adatok csökkenő tendenciáját még az sem tudta ellensúlyozni, hogy a húsvéti hosszú hétvégén jóval több e-matricát vásároltak az autósok, mint egy évvel korábban. Ez számokban kifejezve 24 %-os darabszám- és 16 %-os bevételnövekedést jelent. A jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy tavaly ez idő tájt erős szél és havazás rontotta a közlekedési viszonyokat, míg idén nyárias időjárásban volt részük az útra kelőknek.

Az értékesítési adatok csökkenése mellett az ÁAK Zrt. kezelésébe tartozó autópályaszakaszok forgalma is ellentétes irányú változást mutat az elmúlt évek töretlen növekedési trendjéhez képest. A legnagyobb visszaesés az országon áthaladó tranzitforgalom lebonyolításában kiemelt szerepet játszó M1-es autópályán figyelhető meg, amelyen 2009. január-márciusban átlagosan 5-10 %-kal közlekedett kevesebb jármű, mint az előző esztendő hasonló időszakában (egyes szakaszokon a csökkenés mértéke a 15 %-ot is elérte). Szintén jelentős, 5-10 %-os visszaesés mutatkozik az M0-s autóút déli szektorának forgalmi adataiban. Stagnálás figyelhető meg az M3-as és az M7-es autópályák esetében is, ami szintén trendfordulót jelez az évek óta tapasztalható erőteljes növekedéshez képest.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?