2 °C Budapest

E-matrica: a Húsvét csak tompította a visszaesést

2009. április 28. 14:32

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. első negyedéves értékesítési mutatóiból kiderül, hogy az előző év hasonló időszakához képest az eladott e-matricák darabszáma és a realizált árbevétel is jelentős mértékben csökkent. A forgalom visszaesését még az sem tudta ellensúlyozni, hogy a húsvéti hosszú hétvége alkalmával több úthasználati jogosultságot vásároltak az autósok, mint 2008-ban.

Az ÁAK Zrt. első negyedéves értékesítési adatai alapján elmondható, hogy megtörni látszik az a növekedési trend, amely az eladott e-matricák darabszámát jellemezte az elmúlt 5 évben. 2009 első három hónapjában az elmúlt esztendő hasonló időszakával összehasonlítva a járművezetők összességében mintegy 6 %-kal kevesebb úthasználati jogosultságot vásároltak, ami 4 %-os bevétel-visszaesést eredményezett. Ez a 2008-as 19,9 milliárd forinttal szemben 2009-ben közel 19 milliárd forintos bruttó összeget jelent.

A legszembetűnőbb csökkenés a havi és a heti, valamint a teherautók számára érvényes 1 napos e-matricák forgalmában tapasztalható: az elsőből 8, a másodikból 16, a harmadikból pedig ugyancsak 8 %-kal fogyott kevesebb az év első három hónapjában. A kereslet visszaesése a 4 napos úthasználati jogosultságoknál is megfigyelhető, igaz, ezeknél kisebb, 4 %-os mértékben. Az előbb felsoroltakkal szemben az éves e-matricák eladott darabszáma 1 %-kal emelkedett.

Ha járműkategóriánként vizsgáljuk az adatokat, kiderül, hogy a személyautókra érvényes D1-es e-matricákból 4 %-kal, a teherautókra érvényes D2-esből 5, a D4-esből pedig 10 %-kal fogyott kevesebb. Ezzel szemben a szintén teherautókra érvényes D3-as kategóriában 18 %-kal váltottak több úthasználati jogosultságot (igaz, alacsonyabb áron).

Az értékesítési adatok csökkenő tendenciáját még az sem tudta ellensúlyozni, hogy a húsvéti hosszú hétvégén jóval több e-matricát vásároltak az autósok, mint egy évvel korábban. Ez számokban kifejezve 24 %-os darabszám- és 16 %-os bevételnövekedést jelent. A jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy tavaly ez idő tájt erős szél és havazás rontotta a közlekedési viszonyokat, míg idén nyárias időjárásban volt részük az útra kelőknek.

Az értékesítési adatok csökkenése mellett az ÁAK Zrt. kezelésébe tartozó autópályaszakaszok forgalma is ellentétes irányú változást mutat az elmúlt évek töretlen növekedési trendjéhez képest. A legnagyobb visszaesés az országon áthaladó tranzitforgalom lebonyolításában kiemelt szerepet játszó M1-es autópályán figyelhető meg, amelyen 2009. január-márciusban átlagosan 5-10 %-kal közlekedett kevesebb jármű, mint az előző esztendő hasonló időszakában (egyes szakaszokon a csökkenés mértéke a 15 %-ot is elérte). Szintén jelentős, 5-10 %-os visszaesés mutatkozik az M0-s autóút déli szektorának forgalmi adataiban. Stagnálás figyelhető meg az M3-as és az M7-es autópályák esetében is, ami szintén trendfordulót jelez az évek óta tapasztalható erőteljes növekedéshez képest.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58