1 °C Budapest

Ingyen autó szalonállapotban: "csak vigye a portáról"!

Pénzcentrum
2009. március 12. 05:55

Sokan már tavaly év közben kongatták a vészharangot, hogy a magyarországi autófinanszírozással előbb-utóbb nagy baj lesz, de a kegyelemdöfést csak a válság adta meg az ágazatnak. A bűnüldöző szerveknek egyre nagyobb gondot okozott az autóhitel csalások felgöngyölítése, ennek ellenére csak januártól szigorították a finanszírozási feltételeket. A forint gyengülésével sokan már nem képesek fizetni a megemelkedett töresztőrészleteket, ezek az autótulajdonosok már fizetnének is csak valaki vigye az autót a nyakukról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Elérhetjük, hogy az eladó fizet

A finanszírozási feltételek szigorítása egyrészt véget vetett az önerő nélküli 120 hónapos kamikáze hiteleknek, másrészt súlyos nehezéket helyezett az újautó értékesítők egyébként is süllyedő hajójára. Mára oda jutottunk, hogy a hitelre vett autójuktól szabadulni vágyó tulajdonosok inkább fizetnek a vevőnek "csak vigye a portáról" - ahogy áll az egyik hirdetésben.

Az MKB Euroleasing által készített grafikon jól szemlélteti a 10 éves futamidőre hitelből vásárolt gépkocsik esetében az autó értéke és a fennálló hiteltartozás közötti különbséget.

Hogyan csökken az autó értéke és a fennálló hiteltartozás? (Forrás: autohitel.hu)

A nulla forintos önerővel, hosszú futamidőre és alacsony kezdőrészletekkel kínált ajánlatoktól sokan elcsábultak, nem vettek tudomást arról, hogy az autójuk értéke éveken át meg sem közelíti a fennálló tartozásukat.

A vásárlók közül sokan úgy gondolták, hogy semmi gond, mert ha nem tudják fizetni a részleteket, akkor a bank visszaveszi az autót és mi történhet. De csak az autó visszavételét követően döbbennek rá, hogy a jármű piaci értéke nem fedezi a hiteltartozást, ezért a finanszírozónak további követelései lehetnek. Emiatt nem biztos, hogy jó üzlet ma - még ingyen sem - egy újszerű autó.

A használt autókat tartalmaz hirdetési felületeken egymást érik a nulla forintért elvihető autók, de a hitelátvállalás nem mindig jó megoldás. Próbálkozásunkra az egyik keresőoldalon több száz ilyen hirdetést találtunk. A vevőnek ilyenkor mérlegelni kell az autó aktuális piaci értékét és össze kell azt vetni a fennálló tartozásról szóló banki igazolással. Amennyiben a végeredmény negatív egyenleget mutat, magyarul több rajta a tartozás, mint amennyit ér, akkor el kell felejteni az üzletet, hacsak az eladó ki nem fizeti a különbözetet.

A tudatos vásárlók is bedőltek

Az ilyen esetekben nem mindig csak a vevő a hibás, hiszen nem várható el minden autóvásárlótól a hosszú távú pénzügyi tervezés művészetének alapos ismerete. Aki tavaly nyáron 140-150 forintos frank, vagy 230-240 forintos euró árfolyam mellett finanszíroztatta meg új autóját, az mára az árfolyamgyengülés miatt is 25-40 %-os fennálló tartozás-növekedést könyvelhetett el.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Korábban is előfordult, hogy valaki áron alul, hitellel terhet jármű esetén ingyen próbált meg túladni az autóján, de ezek mögött egyéni élethelyzeteket lehetett felfedezni. A jelenleg tapasztalható ingyen kínált autó-hullám személyes gondokból országos jelenséggé, magasabb szintű problémává duzzadt.

A biztosnak hitt finanszírozás és a vállalható törlesztőrészlet néhány hónap alatt megváltozott, a fizetnivalók az egekbe szöktek. A magyar autóvásárlókra egyébként is jellemző volt a pénztárca által megengedettnél eggyel nagyobb autó vásárlása, de a jelenlegi helyzet a válság miatt már minimum két kategóriával magasabb autóra vonatkozó terheket ró a vásárlókra.

Begyorsulhat a válságspirál

A munkanélküliség növekedésével tovább emelkedik azoknak a fizetésképtelenné váló autóhiteleseknek a száma, akik mielőbb próbálnak szabadulni a duzzadó terhet jelentő járműtől. Sokak szerint azok a félre-, vagy alulinformált kisemberek jártak a legrosszabbul, akik könnyen bedőltek a kihagyhatatlannak beállított ajánlatoknak és szemrebbenés nélkül aláírták az eléjük tett szerződéseket.

Az ingyen autókat hirdetők jelenleg pengeélen táncolnak, autójuk értéke sok esetben már most sem fedezi a fennálló tartozásukat. Az idő előre haladtával a helyzet csak tovább súlyosbodhat, a piacon egyre több ilyen terhet cipelő autó jelenhet meg. A fenntartási és üzemeltetési költségekre fordítható keret folyamatosan csökken, a részletek törlesztése pedig szinte megoldhatatlan feladattá válik.

Ha bank visszaveszi a kocsikat és megpróbálja az egyébként is telített használtautó piacon értékesíteni azokat, akkor az csak mélyen ár alatt sikerülhet. A válságspirál begyorsul, de ez sem a banknak, sem a tulajdonosnak, sem az autópiacnak nem tesz jót. Akár tervezett előre valaki, akár nem most meg kell próbálni leküzdeni a válságot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59