Ingyen autó szalonállapotban: "csak vigye a portáról"!

Pénzcentrum
2009. március 12. 05:55

Sokan már tavaly év közben kongatták a vészharangot, hogy a magyarországi autófinanszírozással előbb-utóbb nagy baj lesz, de a kegyelemdöfést csak a válság adta meg az ágazatnak. A bűnüldöző szerveknek egyre nagyobb gondot okozott az autóhitel csalások felgöngyölítése, ennek ellenére csak januártól szigorították a finanszírozási feltételeket. A forint gyengülésével sokan már nem képesek fizetni a megemelkedett töresztőrészleteket, ezek az autótulajdonosok már fizetnének is csak valaki vigye az autót a nyakukról.

Elérhetjük, hogy az eladó fizet

A finanszírozási feltételek szigorítása egyrészt véget vetett az önerő nélküli 120 hónapos kamikáze hiteleknek, másrészt súlyos nehezéket helyezett az újautó értékesítők egyébként is süllyedő hajójára. Mára oda jutottunk, hogy a hitelre vett autójuktól szabadulni vágyó tulajdonosok inkább fizetnek a vevőnek "csak vigye a portáról" - ahogy áll az egyik hirdetésben.

Az MKB Euroleasing által készített grafikon jól szemlélteti a 10 éves futamidőre hitelből vásárolt gépkocsik esetében az autó értéke és a fennálló hiteltartozás közötti különbséget.

Hogyan csökken az autó értéke és a fennálló hiteltartozás? (Forrás: autohitel.hu)

A nulla forintos önerővel, hosszú futamidőre és alacsony kezdőrészletekkel kínált ajánlatoktól sokan elcsábultak, nem vettek tudomást arról, hogy az autójuk értéke éveken át meg sem közelíti a fennálló tartozásukat.

A vásárlók közül sokan úgy gondolták, hogy semmi gond, mert ha nem tudják fizetni a részleteket, akkor a bank visszaveszi az autót és mi történhet. De csak az autó visszavételét követően döbbennek rá, hogy a jármű piaci értéke nem fedezi a hiteltartozást, ezért a finanszírozónak további követelései lehetnek. Emiatt nem biztos, hogy jó üzlet ma - még ingyen sem - egy újszerű autó.

A használt autókat tartalmaz hirdetési felületeken egymást érik a nulla forintért elvihető autók, de a hitelátvállalás nem mindig jó megoldás. Próbálkozásunkra az egyik keresőoldalon több száz ilyen hirdetést találtunk. A vevőnek ilyenkor mérlegelni kell az autó aktuális piaci értékét és össze kell azt vetni a fennálló tartozásról szóló banki igazolással. Amennyiben a végeredmény negatív egyenleget mutat, magyarul több rajta a tartozás, mint amennyit ér, akkor el kell felejteni az üzletet, hacsak az eladó ki nem fizeti a különbözetet.

A tudatos vásárlók is bedőltek

Az ilyen esetekben nem mindig csak a vevő a hibás, hiszen nem várható el minden autóvásárlótól a hosszú távú pénzügyi tervezés művészetének alapos ismerete. Aki tavaly nyáron 140-150 forintos frank, vagy 230-240 forintos euró árfolyam mellett finanszíroztatta meg új autóját, az mára az árfolyamgyengülés miatt is 25-40 %-os fennálló tartozás-növekedést könyvelhetett el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korábban is előfordult, hogy valaki áron alul, hitellel terhet jármű esetén ingyen próbált meg túladni az autóján, de ezek mögött egyéni élethelyzeteket lehetett felfedezni. A jelenleg tapasztalható ingyen kínált autó-hullám személyes gondokból országos jelenséggé, magasabb szintű problémává duzzadt.

A biztosnak hitt finanszírozás és a vállalható törlesztőrészlet néhány hónap alatt megváltozott, a fizetnivalók az egekbe szöktek. A magyar autóvásárlókra egyébként is jellemző volt a pénztárca által megengedettnél eggyel nagyobb autó vásárlása, de a jelenlegi helyzet a válság miatt már minimum két kategóriával magasabb autóra vonatkozó terheket ró a vásárlókra.

Begyorsulhat a válságspirál

A munkanélküliség növekedésével tovább emelkedik azoknak a fizetésképtelenné váló autóhiteleseknek a száma, akik mielőbb próbálnak szabadulni a duzzadó terhet jelentő járműtől. Sokak szerint azok a félre-, vagy alulinformált kisemberek jártak a legrosszabbul, akik könnyen bedőltek a kihagyhatatlannak beállított ajánlatoknak és szemrebbenés nélkül aláírták az eléjük tett szerződéseket.

Az ingyen autókat hirdetők jelenleg pengeélen táncolnak, autójuk értéke sok esetben már most sem fedezi a fennálló tartozásukat. Az idő előre haladtával a helyzet csak tovább súlyosbodhat, a piacon egyre több ilyen terhet cipelő autó jelenhet meg. A fenntartási és üzemeltetési költségekre fordítható keret folyamatosan csökken, a részletek törlesztése pedig szinte megoldhatatlan feladattá válik.

Ha bank visszaveszi a kocsikat és megpróbálja az egyébként is telített használtautó piacon értékesíteni azokat, akkor az csak mélyen ár alatt sikerülhet. A válságspirál begyorsul, de ez sem a banknak, sem a tulajdonosnak, sem az autópiacnak nem tesz jót. Akár tervezett előre valaki, akár nem most meg kell próbálni leküzdeni a válságot.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem