22 °C Budapest

Válság? 230 millió euró bónuszt oszt ki az Audi!

Pénzcentrum
2009. március 11. 15:00

Miközben az amerikai versenytársak a túlélésért küzdenek, a japánok milliárdokban mérik a veszteségeiket, több gyártó üzemeket zár be, leépít, vagy visszafogja a termelést, addig a német Audi soha nem látott mértékű eladásokról és rekord nyereségről számolt be. Amíg a konkurencia eladási mutatói több évtizedes mélyponton vannak, addig az Audi tavaly 13 éves töretlen növekedés után 1 003 469 autót értékesített.

A vállalat árbevétele 4,1 %-os növekedés után elérte a 34,2 milliárd eurót, az adózás előtti eredmény 1,7 %-os emelkedéssel megközelítette a 3,2 milliárd eurót. A vállalat tulajdonosait elégedettséggel töltötték el a kedvező eredmények, ezért úgy döntöttek, hogy 230 millió euró bónuszt osztanak szét a cég német gyáraiban dolgozó 43 ezer alkalmazott között. Egy dolgozóra átlagosan 5 350 eurónyi bónusz esik, de a kifizetések a fizetéssel arányosan történnek.

Az Audi legnagyobb felvevőpiacának az elmúlt évben ismét Kína bizonyult, ahová (Hongkonggal együtt) összesen 119 598 autót exportáltak. A kedvező hírek közé néhány nem túl üde adat is vegyült, mivel a tengerentúlra szállított járművek száma 6,1 %-kal 87 760 darabra csökkent. A gyár 2009-re vonatkozó értékesítési tervei szerint 14 év után először csökkenhet az Audi összes értékesítése.

A kisebb árbevétel ellenére az Audi a költségcsökkenő intézkedéseinek köszönhetően bízik abban, hogy az idei évben is fenn tudja tartani a nyereségességét. A gyártó a tavalyi évben magasabb árréssel tudott dolgozni, mint a legnagyobb német versenytársak (a Mercedes és a BMW). A vállalat középtávú tervei között szerepel, hogy a jelenlegi 28 darabos modellválasztékot hat év alatt 40-re bővítik, ennek keretében jövőre bemutatkozhat az A1-es, 2011-ben pedig a Q3-as modell.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?