Csak a gyorshajtókat bünteti az intelligens fekvőrendőr

Pénzcentrum
2008. december 15. 12:00

A hagyományos fekvőrendőr és a XXI. századi technika találkozásából született két fejlesztőmérnök Jae-yun Kim és Jong-Su Lee környezetbarát, egyben autókímélő ötlete. Az intelligens fekvőrendőr érzékelői segítségével a közeledő jármű tempójának függvényében változtatja meg a magasságát. A megengedett sebességgel közlekedő járművek előtt teljesen kilapul, míg a gyorshajtókat a szokásos huppanással bünteti.

A rendszer bevezetése arra ösztönözheti az autósokat a több fekvőrendőrrel is ellátott útszakaszokon, hogy az állandó gyorsítás és lassítás helyett egyenletes tempóban közlekedjenek. A sebességhatárok betartásával csökkenhet a károsanyag-kibocsátás, ugyanakkor az autók futóműve sem lesz akkora igénybevételnek kitéve.

A fekvőrendőrt speciális érzékelővel és belső emelővel szerelik fel, melyek a közeledő autó sebességétől függően alakítják ki a szerkezet magasságát. Aki a megengedett sebességgel közlekedik, az semmit sem érzékel a fekvőrendőrökből, huppanások nélkül, egyenletes tempóban haladhat végig az adott útszakaszon.

Fekvőrendőr csak gyorshajtóknak (Forrás: motorauthority.com)

Ha egy jármű gyorsan közeledik, akkor a fekvőrendőr emelője működésbe lép és lassításra kényszeríti az autóst. Aki nem veszi el a lábát a gázpedálról, annak marad a kényelmetlen bukkanó, ami az autó futóművének sem tesz jót. Az autósok ezt felismerve rövidesen változtathatnak vezetői szokásaikon, amivel hozzájárulhatnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Azért, hogy az autósok éjjel és nappal egyaránt könnyen felismerjék az aktív fekvőrendőrt, a tervezők vörösen világító ledekkel és egyedi sárga-fekete festéssel látták el a szerkezetet. Ha a sofőr egy ilyen fekvőrendőrhöz közelít, akkor tudja, hogy ha betartja a sebességhatárokat, akkor nem kell bukkanóra számítania.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A két mérnök legnagyobb aggodalma, hogy a találmány iránt jelenleg leginkább a sajtó képviselői érdeklődnek. A fejlesztők következő feladata befektetőket találni és elnyerni a kormányzat támogatását, ami nagyban megkönnyítené a modern közlekedésbiztonsági eszköz hétköznapi elterjedését.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?