Meglepetés a kutakon: ráfagyhat a vigyor az autósok arcára!

Pénzcentrum
2008. december 11. 05:40

Az autósok legnagyobb örömére még az elemzőket is meglepte a két decemberi üzemanyagár csökkentés mértéke. Ebben a hónapban eddig 20 forinttal csökkent a gázolaj és 14 forinttal pedig a benzin literenkénti egységára. A tegnapi vágást követően a benzin átlagosan 232 forintba, a gázolaj pedig 256 forintba kerül a hazai kutakon. Az autósok nem panaszkodhatnak a rég nem látott szintű üzemanyagárakra, így maximum a mínuszok miatt fagyhat a mosoly az arcukra tankolás közben.

Az egyes kutak eltérő árképzése miatt a bevásárlóközpontok mellett kialakított diszkont töltőállomásokon 219-223 forint körül tankolhatnak a benzinesek, 244-248 forint körül pedig a dízel autósok. A másik végletet a forgalmas helyeken és az autópályákon találni, ahol az átlagtól literenként akár 20 forinttal drágábban is mérhetik az üzemanyagokat.

A vizsgált időszakban a magyar fizetőeszköz árfolyama 6 forinttal erősödött az euróval szemben. A nemzetközi olajárak esését pedig csak minimális mértékben tompította a dollár párforintos gyengülése.
Megjegyzés: Az Európai Bizottság adataiból összeállított táblázat még nem tartalmaz minden módosítást, a december 1-ei állapotokat tükrözi.

Az üzemanyagárak csökkenése Európa-szerte megfigyelhető, mértéke - a vizsgált országokban - 5-20 % volt az elmúlt egy hónapban. Benzin tekintetében a hónap nyertese Litvánia és Románia, előbbi államban 80 euró centre (210,47 Ft-ra) csökkent az egységár, míg keleti szomszédunknál 19,33 %-os árzuhanást mértek az elmúlt egy hónapban.

A gázolaj szintén Litvániában a legolcsóbb, nem sokkal utasítja maga mögé Luxemburgot és Ciprust. A legdinamikusabb árcsökkenést Lengyelországban mérték 15,58 %-kal, az élesedő árverseny ellenére még mindig a briteknél a legdrágább a dízel. A vizsgált országok körében Málta az egyetlen kivétel, a Földközi-tengeren található szigetországban 2-4 %-kal emelkedtek az árak a múlt hónapban.

Az áresés ellenére a hollandok 60,6 %-kal, a britek 40,4 %-kal fizetnek többet egy liternyi benzinért, illetve gázolajért, mint a mindkét tekintetben listavezető litvánok. Továbbra is olcsón tankolhatnak a bolgárok a ciprusiak és a románok, de nincs okuk a panaszra a magas üzemanyagárak miatt a lett és az észt benzines-, valamint a luxemburgi dízelautó tulajdonosoknak sem. A nem uniós Horvátországban 6,62 kunába (241 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 6,89 kunát (251 forintot) kell fizetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar autósok és a szállítmányozással foglalkozó vállalkozások nem panaszkodhatnak az üzemanyagárakra, melyek egységára két és fél hónap alatt 58 forinttal (gázolaj), illetve 76 forinttal (benzin) csökkent. A benzin közel négy éve, a gázolaj másfél éve volt utoljára ennyire olcsó. A decemberi mínuszok miatt azonban sokaknak ráfagyhat a mosoly az arcára tankolás közben.

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 3,2 %-ot erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?