Meglepetés a kutakon: ráfagyhat a vigyor az autósok arcára!

Pénzcentrum
2008. december 11. 05:40

Az autósok legnagyobb örömére még az elemzőket is meglepte a két decemberi üzemanyagár csökkentés mértéke. Ebben a hónapban eddig 20 forinttal csökkent a gázolaj és 14 forinttal pedig a benzin literenkénti egységára. A tegnapi vágást követően a benzin átlagosan 232 forintba, a gázolaj pedig 256 forintba kerül a hazai kutakon. Az autósok nem panaszkodhatnak a rég nem látott szintű üzemanyagárakra, így maximum a mínuszok miatt fagyhat a mosoly az arcukra tankolás közben.

Az egyes kutak eltérő árképzése miatt a bevásárlóközpontok mellett kialakított diszkont töltőállomásokon 219-223 forint körül tankolhatnak a benzinesek, 244-248 forint körül pedig a dízel autósok. A másik végletet a forgalmas helyeken és az autópályákon találni, ahol az átlagtól literenként akár 20 forinttal drágábban is mérhetik az üzemanyagokat.

A vizsgált időszakban a magyar fizetőeszköz árfolyama 6 forinttal erősödött az euróval szemben. A nemzetközi olajárak esését pedig csak minimális mértékben tompította a dollár párforintos gyengülése.
Megjegyzés: Az Európai Bizottság adataiból összeállított táblázat még nem tartalmaz minden módosítást, a december 1-ei állapotokat tükrözi.

Az üzemanyagárak csökkenése Európa-szerte megfigyelhető, mértéke - a vizsgált országokban - 5-20 % volt az elmúlt egy hónapban. Benzin tekintetében a hónap nyertese Litvánia és Románia, előbbi államban 80 euró centre (210,47 Ft-ra) csökkent az egységár, míg keleti szomszédunknál 19,33 %-os árzuhanást mértek az elmúlt egy hónapban.

A gázolaj szintén Litvániában a legolcsóbb, nem sokkal utasítja maga mögé Luxemburgot és Ciprust. A legdinamikusabb árcsökkenést Lengyelországban mérték 15,58 %-kal, az élesedő árverseny ellenére még mindig a briteknél a legdrágább a dízel. A vizsgált országok körében Málta az egyetlen kivétel, a Földközi-tengeren található szigetországban 2-4 %-kal emelkedtek az árak a múlt hónapban.

Az áresés ellenére a hollandok 60,6 %-kal, a britek 40,4 %-kal fizetnek többet egy liternyi benzinért, illetve gázolajért, mint a mindkét tekintetben listavezető litvánok. Továbbra is olcsón tankolhatnak a bolgárok a ciprusiak és a románok, de nincs okuk a panaszra a magas üzemanyagárak miatt a lett és az észt benzines-, valamint a luxemburgi dízelautó tulajdonosoknak sem. A nem uniós Horvátországban 6,62 kunába (241 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 6,89 kunát (251 forintot) kell fizetni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magyar autósok és a szállítmányozással foglalkozó vállalkozások nem panaszkodhatnak az üzemanyagárakra, melyek egységára két és fél hónap alatt 58 forinttal (gázolaj), illetve 76 forinttal (benzin) csökkent. A benzin közel négy éve, a gázolaj másfél éve volt utoljára ennyire olcsó. A decemberi mínuszok miatt azonban sokaknak ráfagyhat a mosoly az arcára tankolás közben.

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 3,2 %-ot erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem