10 °C Budapest

Meglepetés a kutakon: ráfagyhat a vigyor az autósok arcára!

Pénzcentrum
2008. december 11. 05:40

Az autósok legnagyobb örömére még az elemzőket is meglepte a két decemberi üzemanyagár csökkentés mértéke. Ebben a hónapban eddig 20 forinttal csökkent a gázolaj és 14 forinttal pedig a benzin literenkénti egységára. A tegnapi vágást követően a benzin átlagosan 232 forintba, a gázolaj pedig 256 forintba kerül a hazai kutakon. Az autósok nem panaszkodhatnak a rég nem látott szintű üzemanyagárakra, így maximum a mínuszok miatt fagyhat a mosoly az arcukra tankolás közben.

Az egyes kutak eltérő árképzése miatt a bevásárlóközpontok mellett kialakított diszkont töltőállomásokon 219-223 forint körül tankolhatnak a benzinesek, 244-248 forint körül pedig a dízel autósok. A másik végletet a forgalmas helyeken és az autópályákon találni, ahol az átlagtól literenként akár 20 forinttal drágábban is mérhetik az üzemanyagokat.

A vizsgált időszakban a magyar fizetőeszköz árfolyama 6 forinttal erősödött az euróval szemben. A nemzetközi olajárak esését pedig csak minimális mértékben tompította a dollár párforintos gyengülése.
Megjegyzés: Az Európai Bizottság adataiból összeállított táblázat még nem tartalmaz minden módosítást, a december 1-ei állapotokat tükrözi.

Az üzemanyagárak csökkenése Európa-szerte megfigyelhető, mértéke - a vizsgált országokban - 5-20 % volt az elmúlt egy hónapban. Benzin tekintetében a hónap nyertese Litvánia és Románia, előbbi államban 80 euró centre (210,47 Ft-ra) csökkent az egységár, míg keleti szomszédunknál 19,33 %-os árzuhanást mértek az elmúlt egy hónapban.

A gázolaj szintén Litvániában a legolcsóbb, nem sokkal utasítja maga mögé Luxemburgot és Ciprust. A legdinamikusabb árcsökkenést Lengyelországban mérték 15,58 %-kal, az élesedő árverseny ellenére még mindig a briteknél a legdrágább a dízel. A vizsgált országok körében Málta az egyetlen kivétel, a Földközi-tengeren található szigetországban 2-4 %-kal emelkedtek az árak a múlt hónapban.

Az áresés ellenére a hollandok 60,6 %-kal, a britek 40,4 %-kal fizetnek többet egy liternyi benzinért, illetve gázolajért, mint a mindkét tekintetben listavezető litvánok. Továbbra is olcsón tankolhatnak a bolgárok a ciprusiak és a románok, de nincs okuk a panaszra a magas üzemanyagárak miatt a lett és az észt benzines-, valamint a luxemburgi dízelautó tulajdonosoknak sem. A nem uniós Horvátországban 6,62 kunába (241 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 6,89 kunát (251 forintot) kell fizetni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyar autósok és a szállítmányozással foglalkozó vállalkozások nem panaszkodhatnak az üzemanyagárakra, melyek egységára két és fél hónap alatt 58 forinttal (gázolaj), illetve 76 forinttal (benzin) csökkent. A benzin közel négy éve, a gázolaj másfél éve volt utoljára ennyire olcsó. A decemberi mínuszok miatt azonban sokaknak ráfagyhat a mosoly az arcára tankolás közben.

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 3,2 %-ot erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm