3 °C Budapest

Meglepetés a kutakon: ráfagyhat a vigyor az autósok arcára!

Pénzcentrum
2008. december 11. 05:40

Az autósok legnagyobb örömére még az elemzőket is meglepte a két decemberi üzemanyagár csökkentés mértéke. Ebben a hónapban eddig 20 forinttal csökkent a gázolaj és 14 forinttal pedig a benzin literenkénti egységára. A tegnapi vágást követően a benzin átlagosan 232 forintba, a gázolaj pedig 256 forintba kerül a hazai kutakon. Az autósok nem panaszkodhatnak a rég nem látott szintű üzemanyagárakra, így maximum a mínuszok miatt fagyhat a mosoly az arcukra tankolás közben.

Az egyes kutak eltérő árképzése miatt a bevásárlóközpontok mellett kialakított diszkont töltőállomásokon 219-223 forint körül tankolhatnak a benzinesek, 244-248 forint körül pedig a dízel autósok. A másik végletet a forgalmas helyeken és az autópályákon találni, ahol az átlagtól literenként akár 20 forinttal drágábban is mérhetik az üzemanyagokat.

A vizsgált időszakban a magyar fizetőeszköz árfolyama 6 forinttal erősödött az euróval szemben. A nemzetközi olajárak esését pedig csak minimális mértékben tompította a dollár párforintos gyengülése.
Megjegyzés: Az Európai Bizottság adataiból összeállított táblázat még nem tartalmaz minden módosítást, a december 1-ei állapotokat tükrözi.

Az üzemanyagárak csökkenése Európa-szerte megfigyelhető, mértéke - a vizsgált országokban - 5-20 % volt az elmúlt egy hónapban. Benzin tekintetében a hónap nyertese Litvánia és Románia, előbbi államban 80 euró centre (210,47 Ft-ra) csökkent az egységár, míg keleti szomszédunknál 19,33 %-os árzuhanást mértek az elmúlt egy hónapban.

A gázolaj szintén Litvániában a legolcsóbb, nem sokkal utasítja maga mögé Luxemburgot és Ciprust. A legdinamikusabb árcsökkenést Lengyelországban mérték 15,58 %-kal, az élesedő árverseny ellenére még mindig a briteknél a legdrágább a dízel. A vizsgált országok körében Málta az egyetlen kivétel, a Földközi-tengeren található szigetországban 2-4 %-kal emelkedtek az árak a múlt hónapban.

Az áresés ellenére a hollandok 60,6 %-kal, a britek 40,4 %-kal fizetnek többet egy liternyi benzinért, illetve gázolajért, mint a mindkét tekintetben listavezető litvánok. Továbbra is olcsón tankolhatnak a bolgárok a ciprusiak és a románok, de nincs okuk a panaszra a magas üzemanyagárak miatt a lett és az észt benzines-, valamint a luxemburgi dízelautó tulajdonosoknak sem. A nem uniós Horvátországban 6,62 kunába (241 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 6,89 kunát (251 forintot) kell fizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar autósok és a szállítmányozással foglalkozó vállalkozások nem panaszkodhatnak az üzemanyagárakra, melyek egységára két és fél hónap alatt 58 forinttal (gázolaj), illetve 76 forinttal (benzin) csökkent. A benzin közel négy éve, a gázolaj másfél éve volt utoljára ennyire olcsó. A decemberi mínuszok miatt azonban sokaknak ráfagyhat a mosoly az arcára tankolás közben.

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 3,2 %-ot erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57