1 °C Budapest

Mellényúltak! Nem fogynak az elszabott modellek!

Pénzcentrum
2008. november 12. 11:00

Az autógyárak folyamatos modellfrissítésekkel és újabb modellek piacra dobásával próbálják a kereslet egyenletesen magas szinten tartani. Bár egy autó várható népszerűsége sok esetben már a tervezés fázisában megjósolható, vannak modellek melyek minden erőfeszítés ellenére kudarcra vannak ítélve. A tengerentúli ízlést tükrözve ezeket gyűjtötte csokorba a Forbes magazin.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A megújuló modellkínálat és a régiek ráncfelvarrása ugyan segíthet az eladások növelésében, de a vásárlók ettől jóval több szempontot figyelembe vesznek egy autóvásárlás előtt. A tengerentúli gyenge eladási statisztikák és az autógyárak részvényeinek több évtizedes mélypontra süllyedése azt valószínűsíti, hogy a válság következében egyre nehezebb tudják tartani a lépést a japán óriásokkal.

Amikor a vásárlók nem csak küllem és ár alapján döntenek, akkor még inkább a felkelő nap országából származó modellek felé billen a mérleg. A magas műszaki felszereltség, a megbízhatóság, az alacsony értékvesztés és a kedvező fogyasztási adatok tekintetében kevesek tudnak csak versenyre kelni a Toyotával és a Hondával.

Az új modellek megjelenését általában alapos piackutatás előzi, ennek ellenére még a nagy reményekkel induló autók között is akadnak olyanok, melyek valamilyen oknál fogva mégsem nyerik el a vásárlók tetszését. A modellfrissítések esetében ez még valószínűbb, különösen, ha az eredeti verzió korábbi hibái mély nyomot hagytak a vásárlókban.

A gyártók által kezdeményezett visszahívások sem igazán kedveznek egy modell megítélésének. A gyors értékvesztés pedig egyenesen taszítja a vásárlókat, különösen a jelenleg elérhető kedvezőtlenebb hitelfelvételi lehetőségek idején. A folyamatos létszámleépítések következtében nehezen várható el az iparág számottevő minőségi fejlődése.

A forráshiányban szenvedő vállalatok a szervezeti átalakításokkal csak tüzet oltanak, a termelés visszafogása pedig csak kényszerválasz a válság kihívásaira. Az amerikai és a japán gyártók között egyre mélyül a szakadék, a távol-keletiek folyamatosan növelik versenyelőnyüket. A magas minőségi követelményeknek köszönhetően a japán modellek meghibásodási aránya elenyésző az üzemeltetés első évében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20