Menetstabilizátor nélkül nincs többé öt csillag!

Pénzcentrum
2008. november 7. 14:00

Szigorított az Euro NCAP (európai független közlekedésbiztonsági szervezet) az új autók tesztelése során alkalmazott feltételrendszeren. A legfontosabb változás, hogy az ötcsillagos minősítéshez kötelező lesz a menetstabilizátor (ESP). A szabályok módosítása újabb lendületet ad az aktív biztonsági eszközök fejlesztésének, melyek rövidesen már alapfelszereltségnek fognak számítani.

A 2009 februárjától életbe lépő módosítások értelmében, amelyik új autó nem rendelkezik az előírt felszereltséggel, az a tesztek során legfeljebb csak 4 csillagot kaphat. A tesztelés során a vezető-, az utasok- és a gyalogosok védelme mellett előtérbe kerültek a vezetést segítő rendszerek. Az új autók tesztelésével foglalkozó szervezet szerint ezzel tovább csökkenhet a súlyos sérülésekkel járó- és a halálos balesetek száma.

ESP-vlel könnyebb az úton tartani az autót (Forrás: motorauthority.com)

Az európai és az ausztrál minősítő rendszerrel szemben az Amerikában alkalmazott szabályok sokak szerint idejét múltak. Amíg Európában már a pózna-tesztek folynak, addig a tengerentúlon aktív biztonsági eszközök nélkül is lehet öt csillagos minősítést kapni. A teljes és a részleges frontális ütközés mellett egyre nagyobb szerepet kap az értékelés során, hogy az adott autó milyen sérüléseket szenved egy villanyoszloppal történő szerencsétlen ütközés esetén.

A döntés újabb nyomást helyez az autógyárakra, amelyek az egyre szigorúbb káros-anyag kibocsátási követelmények mellett újabb feladattal, a biztonsági eszközök további fejlesztésével szembesültek. Februártól kiemelten kezelik az ülések biztonságát, különös tekintettel a hátulról történő ütközés esetén fellépő nyakcsigolya sérülésekre.

A magasabb kategóriájú autók felszereltségi listájában már jelenleg is számos biztonsági és vezetést segítő eszköz megtalálható, a módosítás az alsó kategóriás kisautók gyártóit érheti hátrányosabban. A kisautó gyártóknak ez újabb kihívást jelent, mert egy eddig feláras extra felszereltséget az alapcsomagban kell majd kínálni és kérdés, hogy ezt mennyire tudják az árakat érvényesíteni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?