17 °C Budapest

Menetstabilizátor nélkül nincs többé öt csillag!

Pénzcentrum
2008. november 7. 14:00

Szigorított az Euro NCAP (európai független közlekedésbiztonsági szervezet) az új autók tesztelése során alkalmazott feltételrendszeren. A legfontosabb változás, hogy az ötcsillagos minősítéshez kötelező lesz a menetstabilizátor (ESP). A szabályok módosítása újabb lendületet ad az aktív biztonsági eszközök fejlesztésének, melyek rövidesen már alapfelszereltségnek fognak számítani.

A 2009 februárjától életbe lépő módosítások értelmében, amelyik új autó nem rendelkezik az előírt felszereltséggel, az a tesztek során legfeljebb csak 4 csillagot kaphat. A tesztelés során a vezető-, az utasok- és a gyalogosok védelme mellett előtérbe kerültek a vezetést segítő rendszerek. Az új autók tesztelésével foglalkozó szervezet szerint ezzel tovább csökkenhet a súlyos sérülésekkel járó- és a halálos balesetek száma.

ESP-vlel könnyebb az úton tartani az autót (Forrás: motorauthority.com)

Az európai és az ausztrál minősítő rendszerrel szemben az Amerikában alkalmazott szabályok sokak szerint idejét múltak. Amíg Európában már a pózna-tesztek folynak, addig a tengerentúlon aktív biztonsági eszközök nélkül is lehet öt csillagos minősítést kapni. A teljes és a részleges frontális ütközés mellett egyre nagyobb szerepet kap az értékelés során, hogy az adott autó milyen sérüléseket szenved egy villanyoszloppal történő szerencsétlen ütközés esetén.

A döntés újabb nyomást helyez az autógyárakra, amelyek az egyre szigorúbb káros-anyag kibocsátási követelmények mellett újabb feladattal, a biztonsági eszközök további fejlesztésével szembesültek. Februártól kiemelten kezelik az ülések biztonságát, különös tekintettel a hátulról történő ütközés esetén fellépő nyakcsigolya sérülésekre.

A magasabb kategóriájú autók felszereltségi listájában már jelenleg is számos biztonsági és vezetést segítő eszköz megtalálható, a módosítás az alsó kategóriás kisautók gyártóit érheti hátrányosabban. A kisautó gyártóknak ez újabb kihívást jelent, mert egy eddig feláras extra felszereltséget az alapcsomagban kell majd kínálni és kérdés, hogy ezt mennyire tudják az árakat érvényesíteni.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem