Dollárgyengülés: Amerikába repülnek veterán autóért a gyűjtők!

Pénzcentrum
2008. augusztus 15. 16:00

Az európai veteránautó gyűjtők az árfolyamok kedvező alakulásának köszönhetően egyre nagyobb számban látogatnak a tengerentúlra, hogy alkalmi áron jussanak egyedülálló sportautókhoz, vagy klasszikus darabokhoz. A dollárgyengülés következtében jelentősen csökkent az Európába látogató amerikai turisták száma és óriási veszteségeket szenvedtek az európai piacokra terelő amerikai vállalatok, ugyanakkor az árfolyamváltozásnak pozitív hatása lett a veteránautók piacára.


Lamborghini Miura P400 SV
A dollárgyengülés következtében az európai és brit vásárlók az alkalmi vételek reményében egyre nagyobb számban látogatnak az Egyesült Államokba. A dollárban meghatározott vételárak az euró erősödése miatt kedvező lehetőséget kínál a vásárlóknak, hogy relatíve olcsóbban tudják bővíteni gyűjteményüket.

Az európai vásárlók ugyanakkor arra panaszkodtak, hogy az amerikai kereskedők felismerték a megnövekedett keresletet és egyik napról a másikra megemelték az árakat.

A kereskedők szerint az már nagyon nagy probléma, ha valaki nem az autó, hanem a kedvező árfolyam miatt vásárol régi autót. A gyűjtők és a befektetők eltérően értékelik a jelenlegi piaci helyzetet.

A vásárlók még egy nem túl ritka típus esetén is rendkívül érzékenyek az árváltozásra, ezért súlyos csapás lenne az iparágra, ha a gyenge dollár válna a fő motivációs tényezővé a vásárlások során. A tengerentúli kereskedők figyelmeztetnek, hogy nem ez az első eset, amikor nagyobb számban jelentek meg külföldiek a piacon.


1956-os Ferrari 250 GT
A japánok a nyolcvanas években a helyi gazdasági csoda idején előszeretettel vásároltak amerikai veterán autókat, de a járművek kilencvenes években a recesszió beköszöntével lassan visszavándoroltak az államokba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az európaiak sem először ismerték fel a dollárgyengülésben rejlő előnyöket, másfél évtizeddel ezelőtt más volt egy vásárlási hullám a tengerentúlon.

A vevők között szép számban vannak kínaiak és oroszok is, de Kanadából és Dél-Amerikából is érkeztek érdeklődők. A kereskedők attól tartanak, hogy ha a gazdag kínaiak elkezdenek veterán autókat gyűjteni, akkor rövid időn belül kifogyhatnak a készletekből.


1958-as Chrysler Diablo
Habár a dollárgyengülés következtében megélénkült a kereslet a tengerentúlon, a szakértők úgy vélik, hogy az igazi gyűjtőket nem csak ez vezérli, hanem ha meg szeretnének szerezni egy különleges autót, akkor árfolyamok ide vagy oda meg is veszik azt.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?