14 °C Budapest

Fontos útfelújítások a Dél-Alföldön

Pénzcentrum
2008. augusztus 14. 16:24

A térségi közlekedés szempontjából fontos négyszámjegyű utak felújítása kezdődhet meg hamarosan a Dél-Alföldön, 52 kilométer hosszan, több mint 2,4 milliárd forintos európai uniós támogatással. A mai napon aláírták ugyanis a Bács-Kiskun megyei Kalocsa központját Kiskörös városközpontjával összekötő út felújításáról szóló támogatási szerződést. De ugyanígy pecsét kerül Békés megyében a Körösladány-Gyomaendrőd, az Okány-Vésztő, a Zsadány-Okány, valamint az ország egyik legfontosabb dinnyeszállító útvonalának számító Kevermes-Medgyesegyháza-Orosháza összekötő út felújítását lehetővé tévő szerződésekre is - az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként.

Legalább annyira rossz állapotú, mint amennyire nagy forgalmú útszakaszokról van szó, az érintett települések lakói érthetően régóta várják, hogy 52 kilométer hosszan végre elkezdődhessenek a tervek szerint a jövő év szeptemberére véget érő munkálatok.

Több szempontból is fontos a 4429. számú, Kevermes-Medgyesháza-Orosháza összekötő út felújítása, amelyre 2009 szeptemberéig csaknem 631 millió forint, nagyobbrészt európai uniós támogatást fordíthatnak. Ez a 9,3 kilométer hosszú útszakasz ugyanis összeköttetést jelent a 47-es főút és a magyar-román határ között. Ráadásul ez az az útszakasz, amelyen az ország legfontosabb dinnyetermesztő területéről elindulnak a kamionok az Európai Unió piacaira, megélhetést teremtve a térség lakóinak. AZ útszakasz állapota ma erősen leromlott, teherbírását 5-ösre, felületi épségét 4,4-esre értékelik a szakemberek - egy olyan skála szerint, amelyen az 1-es érték a nagyon jót, az 5-ös pedig a nagyon rosszat jelenti.

Békés megye északkeleti részének közlekedése szempontjából legalább ennyire fontos a Körösladányt Gyomaendrőddel összekötő 4232-es, az Okányt Vésztővel összekötő 4235-ös és a Zsadányt Okánnyal összekötő 4236-os számú utak felújítása is, összesen 12,8 kilométer hosszúságban, 814 millió forintos európai uniós támogatással. E szakaszokon nem csak a kátyús útburkolatot kell helyreállítani, de a vízelvezető rendszer is felújításra szorul.

Régóta várja a Bács-Kiskun megyében kistérségi központi szerepet betöltő Kalocsa 18 ezer és Kistőrös csaknem 15 ezer lakója, hogy a két várost összekötő út új burkolatot kapjon. A városközpontokból kifelé vezető szakaszokkal együtt 29,9 kilométer hosszú, ma még kátyús és balesetveszélyes 5301-es számú út felújítása azért is vált különösen sürgőssé, mert a két város közötti vasúti forgalom szüneteltetésével jelentősen megnőtt ennek az útszakasznak a forgalma. A támogatási szerződés aláírásával hamarosan ezen a szakaszon is megkezdődhetnek - összesen 999 millió forint EU-támogatással - az építési munkálatok.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm