Hétfőn sztrájk várható? Továbbra sincs megállapodás a MÁV-nál

Pénzcentrum
2008. július 10. 15:50

Továbbra sem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV-társaságok között a sztrájkkövetelésekről és a még elégséges szolgáltatásról az Index.hu értesülései szerint. A szakszervezet csak a holnap reggeli tárgyalások eredményének függvényében határoz a munkabeszüntetésről, a maguknak szabott határidő hétfőn lejár.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke a csütörtöki egyeztetést követően remélte, hogy a közlekedési tárca vezetése korábbi nyilatkozataihoz tartja magát, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy a MÁV menedzsmentje a megállapodást lehetővé tevő helyzetbe kerüljön. Hozzátette: a helyzet már szinte tragikomikus, nem történik hosszú idő óta előrelépés. Szerinte a MÁV menedzsmentjének "meg van kötve a keze", nem képes érdemben elmozdulni korábbi álláspontjáról. Megerősítette: a szakszervezet szeretné elkerülni a sztrájkot, de ha a tárgyalásokon nem lesz előrelépés, a sztrájkbizottság július elsejei döntésének megfelelően két héten belül - ami július 14-én jár le - folytatják a munkabeszüntetést.

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője az egyeztetés után úgy nyilatkozott, hogy most sem közeledtek az álláspontok. A munkáltató szerint a szakszervezet követelései irreálisak, nem teljesíthetők. A vasúttársaságnak nincs anyagi fedezete a követelések teljesítésre sem egyenként, sem csomagban.

A VDSZSZ eredeti követelése 10 százalékos többlet béremelés a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak a megajánlott 6,9 százalék felett, és a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetése valamennyi vasutas számára. Ez egészült ki azokkal a követelésekkel, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás, a munkáltató pedig 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja a vártnál magasabb inflációt.

Az egyeztetést holnap reggel a szakszervezet kezdeményezésére folytatják. Huszta Krisztián, a több mint tízezer vasutast tömörítő VDSZSZ kommunikációs munkatársa az Indexnek azt mondta, hogy amennyiben a MÁV aláírja a MÁV-Start vezetője által január 15.-én elfogadott, de akkor a felügyeletet ellátó Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által megakadályozott megállapodást, akkor elállnak a sztrájktól. Amennyiben ez elmarad, határozatlan idejű országos munkabeszüntetést kezdeményeznek, amelynek kezdetéről holnap döntenek. Reményeik szerint a korábbi esetekhez hasonlóan más szakszervezetek tagjai is csatlakoznak a sztrájkfelhívásukhoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője nem vállalkozott a sztrájk várható következményinek számszerűsítésére. A MÁV adatai szerint a két februári és a legutolsó áprilisi sztrájk összesen 744 millió forint bevételkiesést okozott. A várható kiesést természetesen a résztvevők száma és a munkabeszüntetés hossza határozza meg. Mivel a VDSZSZ szervezettsége főleg a MÁV-Start dolgozók, ott is a kocsi- és jegyvizsgálók körében jelentős, ezért a sztrájk elsősorban a személyszállítást fogja érinteni. A korábbi munkabeszüntetésekben átlagosan a MÁV-Start dolgozóinak 18 százaléka, az infrastruktúrát üzemeltető pályavasútnak mindössze két százaléka vett részt.

A VDSZSZ még február 1-én 3 órától hirdette meg a határozatlan idejű sztrájkot, ami azóta is tart, csak épp fel lett függesztve már az első nap délben. Legutóbb április 7-én álltak le a vonatok éjfél és 10 óra között, előtte február 25-én volt 9 órás leállás. A felfüggesztés bármikor visszavonható, és a sztrájk folytatható.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem