Üzemanyag-krízis: ez még csak a kezdet!

Pénzcentrum
2008. június 3. 05:55

Tüntetés, blokád, tiltakozás, barikádok. Így kezdődtek a májusi híradások, amikor a folyamatosan dráguló üzemanyagokról adtak tájékoztatást. Az optimistább elemzők is csak erőgyűjtésnek nevezik, ha eltelik egy hét emelés nélkül. A szállítmányozással, mezőgazdasággal és halászattal foglalkozó vállalkozók blokáddal fenyegetik az üzemanyagraktárakat és sok helyen az egységárak drasztikus csökkentéséért tüntetnek. Hazánk egy újabb pozíciót veszített vetélytársaival szemben, a benzin átlagára 311 Ft/l, a gázolaj literenkénti átlagára meghaladta a 331 forintot.

Nem csak az európai, hanem a magyar vállalkozások is egyetértenek abban, hogy az üzemanyagok árának ilyen mértékű emelését a benzin és a gázolaj adótartalmának csökkentésével, vagy a vállalkozásokat terhelő egyéb adók átcsoportosításával lehetne mérsékelni. Az emelkedő árak ellenére világpiaci szinten a fogyasztás csökkenése nem jelentős, hiába drágulnak az üzemanyagok, az emberek nem nagyon hajlandóak lemondani az autózásról. Érdekességként megemlítjük, hogy a legfrissebb tengeren túli bűnügyi statisztikák azt mutatják, hogy a hetvenes években jellemző módszerrel, a tankfúrással tértek vissza az utcára a benzin-tolvajok.

A listában szereplő országok egyikében sem csökkentek az árak, Írország és Málta nem emelt benzinárat (euró alapon), az országok döntő többségében 3-8 % közötti áremelés figyelhető meg. Az írek a dízel árát sem emelték, de az autósok nagy része Európa-szerte 6-11 %-kal többet fizet egy egységnyi gázolajért.

A benzin árlista dobogójáról Románia és Bulgária is leszorult, Ciprus egy pozíciót veszítve a harmadik helyen zárta az elmúlt hónapot. A Balti-államok mindig a lista élmezőnyében kaptak helyet és május végére Lettország át is vette a vezetést, továbbá Észtország és Litvánia is a táblázat első harmadában található. Máltáról a korábbi elemzésben is megemlítettük, hogy ott a legolcsóbb a gázolaj. Ez az elmúlt hónapban sem változott, sőt a benzin tekintetében a második helyezést érte el a szigetország.

Aki Olaszországba megy nyaralni, annak érdemes Szlovénián keresztül utazni és tankolni, a benzin 28 forinttal, a gázolaj 24 forinttal olcsóbb, mint nálunk. A csehek, a szlovákok, az osztrákok és a lengyelek mind-mind drágábban tankolhatnak, mint mi. Legdrágábban továbbra is hollandok és a belgák autózhatnak. A tulipánosoknál több mint másfélszer annyiba kerül egy liter benzin, mint Lettországban.

A dízel vételára a briteknél, a svédeknél és az olaszoknál a legdrágább. A kontinensen tapasztalt jelentős áremelések után csökkentek az egyes országok közötti különbségek, de ez az autósokat nem vigasztalja, amikor állnak a pénztárnál. A listán mindössze négy olyan ország található, ahol még háromszáz forintnak megfelelő összeg alatt van liter gázolaj.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Árváltozás euró-alapon (Kattints a képre!)

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 3,3 %-ot erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm