36 °C Budapest

Üzemanyag-krízis: ez még csak a kezdet!

Pénzcentrum
2008. június 3. 05:55

Tüntetés, blokád, tiltakozás, barikádok. Így kezdődtek a májusi híradások, amikor a folyamatosan dráguló üzemanyagokról adtak tájékoztatást. Az optimistább elemzők is csak erőgyűjtésnek nevezik, ha eltelik egy hét emelés nélkül. A szállítmányozással, mezőgazdasággal és halászattal foglalkozó vállalkozók blokáddal fenyegetik az üzemanyagraktárakat és sok helyen az egységárak drasztikus csökkentéséért tüntetnek. Hazánk egy újabb pozíciót veszített vetélytársaival szemben, a benzin átlagára 311 Ft/l, a gázolaj literenkénti átlagára meghaladta a 331 forintot.

Nem csak az európai, hanem a magyar vállalkozások is egyetértenek abban, hogy az üzemanyagok árának ilyen mértékű emelését a benzin és a gázolaj adótartalmának csökkentésével, vagy a vállalkozásokat terhelő egyéb adók átcsoportosításával lehetne mérsékelni. Az emelkedő árak ellenére világpiaci szinten a fogyasztás csökkenése nem jelentős, hiába drágulnak az üzemanyagok, az emberek nem nagyon hajlandóak lemondani az autózásról. Érdekességként megemlítjük, hogy a legfrissebb tengeren túli bűnügyi statisztikák azt mutatják, hogy a hetvenes években jellemző módszerrel, a tankfúrással tértek vissza az utcára a benzin-tolvajok.

A listában szereplő országok egyikében sem csökkentek az árak, Írország és Málta nem emelt benzinárat (euró alapon), az országok döntő többségében 3-8 % közötti áremelés figyelhető meg. Az írek a dízel árát sem emelték, de az autósok nagy része Európa-szerte 6-11 %-kal többet fizet egy egységnyi gázolajért.

A benzin árlista dobogójáról Románia és Bulgária is leszorult, Ciprus egy pozíciót veszítve a harmadik helyen zárta az elmúlt hónapot. A Balti-államok mindig a lista élmezőnyében kaptak helyet és május végére Lettország át is vette a vezetést, továbbá Észtország és Litvánia is a táblázat első harmadában található. Máltáról a korábbi elemzésben is megemlítettük, hogy ott a legolcsóbb a gázolaj. Ez az elmúlt hónapban sem változott, sőt a benzin tekintetében a második helyezést érte el a szigetország.

Aki Olaszországba megy nyaralni, annak érdemes Szlovénián keresztül utazni és tankolni, a benzin 28 forinttal, a gázolaj 24 forinttal olcsóbb, mint nálunk. A csehek, a szlovákok, az osztrákok és a lengyelek mind-mind drágábban tankolhatnak, mint mi. Legdrágábban továbbra is hollandok és a belgák autózhatnak. A tulipánosoknál több mint másfélszer annyiba kerül egy liter benzin, mint Lettországban.

A dízel vételára a briteknél, a svédeknél és az olaszoknál a legdrágább. A kontinensen tapasztalt jelentős áremelések után csökkentek az egyes országok közötti különbségek, de ez az autósokat nem vigasztalja, amikor állnak a pénztárnál. A listán mindössze négy olyan ország található, ahol még háromszáz forintnak megfelelő összeg alatt van liter gázolaj.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Árváltozás euró-alapon (Kattints a képre!)

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 3,3 %-ot erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?