17 °C Budapest

Évente egyszer fél áron a vonatjegy

Pénzcentrum
2008. június 13. 08:30

Többek között arról tárgyal a mai napon az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), hogy egy év elteltével ismét kaphassanak vasúti utazási kedvezményt a hazai munkavállalók, házastársuk és a velük közös háztartásban élő gyermekeik - értesült a Világgazdaság.

Ez a lehetőség egyébként éppen tavaly június végén szűnt meg, a legrosszabb időpontban, hiszen a kedvezményt általában az üdülési szezonban használták ki a legtöbben. Ráadásul a kormány nem is egyeztetett erről, így a szociális partnerek csupán a Magyar Közlönyből tudták meg a hírt.

A szakszervezetek már ekkor is tiltakoztak a munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedés, annak módja, illetve a változtatás időpontja ellen is. A másik oldal a módosítást pénzügyi okokkal indokolta, de elismerték a jogszabályi módosítás kapcsán az előírt érdekegyeztetés elmulasztását.

A szakszervezetek elsősorban a megszorító intézkedések miatti jövedelemapasztó hatások miatt ragaszkodnának a kedvezmények újraélesztéséhez. Az OÉT munkavállalói oldala szerint ráadásul a kedvezmény megszüntetése a MÁV, s egyúttal az állami költségvetés számára sem hozott érzékelhető megtakarítást.

Az OÉT szakszervezetei így most egységesen kezdeményezik, hogy a kedvezményes, menettérti utazásra érvényes menetjegyre a legalább három hónapja dolgozó és családtagja a foglalkoztató által kiadott igazolás alapján jogosulttá váljon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A munkavállalói oldal emellett a közszolgák utazási kedvezménye miatt is lobbizik, javaslataik szerint ez ügyben a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsában, valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban is kezdődjenek egyeztetések.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?