A Ford után a BMW is beadja a kulcsot! Óriási elbocsátások az amerikai gyárakban!

Pénzcentrum
2008. június 6. 11:00

A válság hatásai már a legkülönbözőbb iparágakra, gazdasági területekre is hatással vannak. Az egész világ megérezte, hogy az amerikai subprime piac nem tudott megállni a lábán, köztük az autópiac is. Egy-egy gyártó ugyanis egyre komolyabb problémákkal küzd, de egyelőre bizonytalan, hogy vajon meg lehet-e oldani a helyzetet...

A Ford nemrég jelentette be, hogy a 9 milliós musztángból mindössze 45 ezret szándékozik gyártani 2009-ben. Habár ez még soknak is tűnhet, idén csak az első 5 hónapban 44 160 ilyen modellt adott el a gyár, egy évvel korábban pedig 64 560-at ugyanez alatt az időszak alatt, vagyis jól látszik a csökkenő tendencia.

A Mustang a Ford autógyár legrégebbi márkája, 1964 óta gyártják. Az eladások már az első 12 hónapban rekordot értek el, 419 ezret tudtak belőle eladni, de a második év végére elérte az 1 millió eladott darabot. Az elmúlt egy év gazdasági körülményei azonban a Mustangot sem kerülték el, egyre kevesebb fogy belőle.

Egy kiszivárgott e-mailből ráadásul az is kiderült, hogy a csökkenő eladásoknak bizony a dolgozók fogják kárát látni, a hírek szerint sokan fognak utcára kerülni. Már eddig is a Ford volt a legaktívabb ha elbocsátásokról volt szó, és valószínűleg a héten jelenti be, hogy további 15 százalékos költségcsökkentést fog végrehajtani a teljes munkaidős dolgozók egy részének leépítésével.

A Detroit Free Press által megszerzett e-mailben az amerikai Ford elnöke értesíti a dolgozókat, hogy minden valószínűség szerint augusztus 1-ig lesznek végrehajtva az elbocsátások. A gyárnak jelenleg 23 400 teljes munkaidős dolgozója van, ami a 2005-ös adatokhoz képest 32 százalékkal alacsonyabb. A leépítés mellett a Ford már azt is bejelentette, hogy a gyártási volumenből is visszavesz, főként a pickup-ok és SUV-ok esetén.

Nem csak a Ford van bajban...

A növekvő üzemanyagköltségek és a csökkenő kereslet nem az egyetlen problémája a gyártóknak. A működési költségek csökkentése is nehézkes, sokszor fájdalmas dolog. Az egyelőre még megfelelő amerikai eladások mellett a BMW szintén nehézségekkel néz szembe ezen a téren.

Emiatt idén várhatóan több, mint 8 ezer BMW dolgozó is búcsút mondhat a munkájának, sokan közülük már meg is kapták az utolsó kifizetéseket. De úgy tűnik, az eddig elbocsátottakkal megtakarított összegek nem elegendőek az egyre növekvő alapanyagköltségek és a gyenge dollár miatt, további megszorításokra van szükség. A cél az , hogy 2009 végéig elérjék az 500 milliós megtakarítást, aminek az esélye napról napra csökken.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magas üzemanyagárak nem csak egy-egy gyártót fenyegetnek

A négy kerék meghajtású modellek eladásai 18 százalékkal csökkentek a tavalyi adatokhoz képest a magas benzinárak miatt, de a kormányzati szabályozás sem tesz nekik jót. Az egyre nagyobb mértékű adók kivetése a sokat fogyasztó kocsikra ugyanazt a hatást érik el, mint a magas benzinár. A négy kerék meghajtásúak keresletének 18 százalékos visszaesése a teljes autó-eladási statisztikákban is látszik, az új autók eladása emiatt 3,5 százalékot esett. A kisebb autók eladása ezzel szemben 120 százalékra emelkedett.

2008 májusában az amerikai piacon az eladási listát a következő modellek vezették:

1. Ford Focus
2. Vauxhall Corsa (Opel Corsa)
3. Vauxhall Astra (Opel Astra)
4. Ford Fiesta
5. Volkswagen Golf
6. Peugeot 207
7. Vauxhall Zafira (Opel Zafira)
8. Vauxhall Vectra (Opel Vectra)
9. BMW 3 Series
10. Ford Mondeo

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?