22 °C Budapest

Zajvédelem: falak emelése, vagy inkább sebességkorlátozás?

Pénzcentrum
2008. május 26. 09:00

Autópályák, autóutak építésekor a hatósági engedély egyik feltétele a környezet védelme a keletkező zaj ellen. A leggyakoribb módszer a zajvédő fal építése, de más megoldás is létezik - írja a Napi Gazdaság.

Amennyiben a környezeti feltételek adottak, úgy a tájjal harmonizáló zajvédelmi eszközt, vagyis töltést vagy védőerdőt kell építeni. Ahol viszont a lakott területhez közel halad az út, leginkább zajvédelmi falat szoktak felhúzni.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. vizsgálatai alapján azonban a sebesség korlátozásával is csökkenthető a zajterhelés. A 100 km/óráról 80 km/órára történő sebességcsökkentés például 1,5-2 dB zajcsökkentést eredményez. Hasonló mértékű eredményhez 1-1,5 méterrel magasabb zajárnyékoló fal szükséges.

Másik módszer az úgynevezett "suttogó aszfalt", ami csökkenti a kerék és az útburkolat kölcsönhatásából eredő zajokat, azáltal, hogy megfelelő kopóréteget építenek az úttestbe.

Szakértők szerint jobb eredményt hoz az is, ha nem az úttest mellé, hanem a zajtól védendő terület köré húzzák fel a védőfalat, aminek legalább 2-3,5 méter magasnak kell lennie határértéktől függően.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?