Zajvédelem: falak emelése, vagy inkább sebességkorlátozás?

Pénzcentrum
2008. május 26. 09:00

Autópályák, autóutak építésekor a hatósági engedély egyik feltétele a környezet védelme a keletkező zaj ellen. A leggyakoribb módszer a zajvédő fal építése, de más megoldás is létezik - írja a Napi Gazdaság.

Amennyiben a környezeti feltételek adottak, úgy a tájjal harmonizáló zajvédelmi eszközt, vagyis töltést vagy védőerdőt kell építeni. Ahol viszont a lakott területhez közel halad az út, leginkább zajvédelmi falat szoktak felhúzni.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. vizsgálatai alapján azonban a sebesség korlátozásával is csökkenthető a zajterhelés. A 100 km/óráról 80 km/órára történő sebességcsökkentés például 1,5-2 dB zajcsökkentést eredményez. Hasonló mértékű eredményhez 1-1,5 méterrel magasabb zajárnyékoló fal szükséges.

Másik módszer az úgynevezett "suttogó aszfalt", ami csökkenti a kerék és az útburkolat kölcsönhatásából eredő zajokat, azáltal, hogy megfelelő kopóréteget építenek az úttestbe.

Szakértők szerint jobb eredményt hoz az is, ha nem az úttest mellé, hanem a zajtól védendő terület köré húzzák fel a védőfalat, aminek legalább 2-3,5 méter magasnak kell lennie határértéktől függően.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 22. péntek
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM