Amerikai rendszám az autóra és megúszhatod az adózást

Pénzcentrum
2008. május 5. 08:15

A szlovák mellett egyre több olyan amerikai rendszámú személygépkocsi fut a hazai közutakon, amelyeknek tulajdonosa, illetve üzemben tartója magyar. Ugyanis az Egyesült Államokból importált, amerikai rendszámmal futó autókhoz az esetek többségében olcsóbban lehet hozzájutni, mint ha a kereskedő, illetve a tulajdonos honosíttatná a járművet - írja a Magyar Hírlap.

A különbség - például - egy nagy kategóriájú használt terepjáró esetében sem elhanyagolható: ugyanis míg az amerikai rendszámhoz mintegy ötezer dollárért - nyolcszázezer forintért - hozzá lehet jutni, a honosítással járó vám, általános forgalmi adó és regisztrációs adó költsége ötmillió forint is lehet. Ráadásul mindezzel a vételáron felül kell számolni.

Az amerikai rendszám kiváltásához viszont szükséges az ottani cégbejegyzés, illetve a kinti jogosítvány, és az autó megvásárlása esetén meg kell fizetni az áfát. Az autótulajdonos a hatósági szabályozás szerint 183 napnál tovább nem tarthatja az országban az amerikai rendszámmal ellátott járművet. A gyakorlatban viszont ebben az esetben is van kibúvó, hiszen ilyenkor az üzemben tartók egy Európai Unión kívüli országba, például Ukrajnába vagy Horvátországba kiléptetik egy napra - vagy öt percre - a járművet.
Mivel az ilyen típusú autóbehozatal legális, a vámosoknak és pénzügyőröknek általában csak az tűnik fel, ha a behozatalkor a kereskedő vagy a tulajdonos az új autó ottani áránál is lényegesen kisebb összegről kiállított számlát mutat be a hatóságnak. Ilyenkor - csakúgy, mint más importáru esetében - a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága vizsgálatot indít. A járműveket itthoni biztosítással is lehet közlekedtetni, ehhez elég a magyarországi lakcím.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?