12 °C Budapest

Egyre kevesebben bliccelnek az autópályákon

Pénzcentrum
2008. április 8. 11:13

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. idei tereléses ellenőrzései alapján elmondható, hogy továbbra is csökkenő tendenciát mutat a jogosulatlan úthasználók aránya. A bliccelők több mint fele a helyszínen befizeti a pótdíjat, a többiek pótdíjfizetési felszólítást kapnak.

Az úthasználati jogosultság értékesítési és ellenőrzési feladatait az Állami Autópálya Kezelő Zrt. látja el a magyarországi gyorsforgalmi úthálózaton és a teherjárművek számára díjköteles főutakon. A Társaság folyamatosan tökéletesíti ellenőrző rendszereit annak érdekében, hogy minden autós egyenlő eséllyel, a lehető legnagyobb valószínűséggel találkozzon e matrica ellenőrzéssel. Ennek köszönhetően a jogosulatlan úthasználók aránya a 2005. évben országos viszonylatban tapasztalt 4 4,5%-ról az idei első negyedéves adatok szerint kevesebb mint felére, mintegy 1,5-2%-ra csökkent.

Az ÁAK Zrt. négyféle ellenőrzési módszert alkalmaz: fix kamerás, mobilkamerás, mobilcsoportos és tereléses ellenőrzéseket. Ez utóbbi során a Társaság munkatársai a társszervekkel (Rendőrség, VPOP, Közlekedési Felügyelet) együttműködve vizsgálják az úthasználókat. Kiemelendő, hogy a tereléses ellenőrzések alkalmával az autósok ingyenes láthatósági mellényeket kapnak, egyrészt kárpótlásul az okozott kellemetlenségért, másrészt balesetbiztonsági megfontolásokból, hiszen ezek használata erősen ajánlott autópályán történő megálláskor.

2008 első negyedévében eddig négy tereléses ellenőrzésre került sor a hazai autópályákon, ezek legfontosabb adatait az alábbi táblázat tartalmazza:


A tereléses ellenőrzések során a járműveket az erre a célra kiválasztott pihenőbe terelik, ahol az akcióban résztvevő hatóságok külön-külön is megvizsgálják azokat. A pihenőhely befogadóképességét és az ellenőrzést végző szakemberek kapacitását figyelembe véve a nagyobb torlódások elkerülése érdekében a Rendőrség időnként megnyitja a terelést. Az úthasználati jogosultsággal nem rendelkező autósoknak lehetőségük van a helyszínen is befizetniük a kiszabott bírságot, amit az idei négy terelés során 60 százalékuk meg is tett. Fontos tudnivaló, hogy a jövőben a tavasztól őszig tartó időszakban továbbra is számítani lehet hasonló ellenőrzésekre a hazai autópálya-hálózat bármely pontján. Ezek időpontja és helyszíne az akció sikeressége érdekében nem publikus.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szakértői vélemények szerint az ÁAK Zrt. által alkalmazott ellenőrzési módszerek szinte lehetetlenné teszik, hogy az e-matricával nem rendelkező autósok retorzió nélkül használják a magyar gyorsforgalmi úthálózat és a főutak díjköteles szakaszait. A Társaság felhívja a figyelmet az idevonatkozó jogszabályi előírásra, miszerint a díjköteles útszakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy az úthasználóknak az aláírásukkal, vagy virtuális e-matricavásárlás során jóváhagyó válaszüzenetükkel kell igazolniuk a matricavásárlás folyamata során kapott bizonylaton szereplő ellenőrző adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség) helyességét, ezért érdemes ezeket a nyugtázás előtt alaposan leellenőrizni. A cég és az autósok közös érdeke, hogy a díjfizetési kötelezettségnek mindenki eleget tegyen, mert csak így biztosítható a folyamatosan javuló szolgáltatási színvonal a magyar autópályákon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm