15 °C Budapest

Autópályán háromszor kisebb a baleseti kockázat

Pénzcentrum
2008. március 6. 12:47

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által kezelt gyorsforgalmi úthálózat bővülése és a forgalom növekedése mellett 2007-ben sajnálatos módon a balesetek száma is emelkedett, ugyanakkor a relatív baleseti mutatók kedvezőbb képet mutatnak az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A statisztikák és a szakemberek véleménye szerint egyértelműen megállapítható, hogy javarészt továbbra is súlyos emberi mulasztások állnak a szerencsétlen kimenetelű pályaesemények hátterében.

Az ÁAK Zrt. szakemberei folyamatosan elemzik a társaság kezelésében lévő autópálya-szakaszokon bekövetkező balesetek körülményeit és azok kiváltó okait. Az elmúlt évek során regisztrált pályaesemények értékelése és a közlekedésbiztonsági szakterületen leggyakrabban használt statisztikai mutatók alapján elmondható, hogy az útkategóriák közül az autópályák forgalombiztonsága a legkedvezőbb. A hazai autópályákon gyakorlatilag háromszor kisebb a baleseti kockázat, mint az országos közutakon, ugyanakkor az egyes balesetek átlagosan súlyosabbak, hiszen a forgalom átlagsebessége is lényegesen nagyobb.

2007-ben összesen mintegy 71 km-el nőtt a társaság kezelésében lévő gyorsforgalmi úthálózat hossza, míg a forgalom átlagosan több mint 10%-al emelkedett, ami megfelel az elmúlt évek tendenciájának. Ezzel párhuzamosan - és nagyrészt ennek következtében - a balesetek száma is növekedett, bár e tekintetben az egyes autópályák eltérő képet mutatnak: az M1-en és az M3-on jelentős növekedés, az M0 és az M7 esetében pedig csökkenés tapasztalható. Örvendetes hír ugyanakkor, hogy a halálos kimenetelű pályaesemények száma csökkent: 2006-ban 44, míg 2007-ben 37 ilyen eset történt.

A járművek futásteljesítményét (vagy a járművek által megtett úthosszat) is figyelembe vevő relatív baleseti mutatók szerint az elmúlt esztendőben egyértelműen javult a közlekedésbiztonsági helyzet a hazai gyorsforgalmi úthálózaton. Ezt támasztja alá, hogy a 100 millió járműkilométerre jutó személyi sérüléses balesetek száma a 2006-os 7,2-ről 2007-ben 6,8-ra csökkent. Ezen felül a szerencsétlen kimenetelű pályaesemények súlyosságát figyelembe vevő súlyozott relatív baleseti mutató is 16,5% os javulást jelez az előző évhez képest.

A balesetek kiváltó okait vizsgálva elmondható, hogy azok eloszlásában a 2006-os esztendőhöz viszonyítva nem következett be számottevő változás. Az első helyet továbbra is a figyelmetlen vezetés (27%), a másodikat a követési távolság be nem tartása (22%), míg a harmadikat a szabálytalan előzés (15%) foglalja el. A halálos kimenetelű pályaeseményekkel kapcsolatos adatokból kiderül, hogy sokan sajnos továbbra sem használják a biztonsági övet. Szomorú tény, hogy az ütközéses balesetek közel 43%-ában az áldozatok nem voltak bekötve, így egyszerűen kirepültek a járműből.

Az ÁAK Zrt. komoly erőfeszítéseket tesz a balesetek számának és súlyosságának csökkentése érdekében, ezért az elmúlt évekhez hasonlóan idén is összeállította közlekedésbiztonsági intézkedéscsomagját. Ennek sarkalatos pontjai a következők:

Megbocsátó környezet kialakítása

Bár az ÁAK Zrt. által kezelt gyorsforgalmi utak minden tekintetben megfelelnek a hatályos műszaki előírásoknak, a társaság szakemberei bizonyos útszakaszok esetében további biztonsági intézkedéseket javasolnak (útirányjelző táblák, oszlopok és egyéb szilárd akadályok szalagkorláttal való bevédése; energiaelnyelő berendezések telepítése).

Sebességellenőrzés

A társaság idei tervei között szerepel, hogy együttműködésben a rendőrséggel, sebességmérőket telepít az M0 autóút déli szektorában. Ezen felül az ÁAK Zrt. közútkezelői minőségében szintén tervezi, hogy május után sebességméréseket végez az általa kezelt gyorsforgalmi utak mentén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az utoléréses és a leállósávi balesetek számának csökkentése

A halálos balesetek jelentős része akkor történik, amikor a járművek egymást utolérve ütköznek, vagy a leállósávon álló járműnek rohan egy másik. Az ilyen jellegű pályaesemények számának csökkentése érdekében az ÁAK Zrt. a jövőben nagyobb arányban kívánja használni a követési távolság betartására utaló figyelmeztető jelzéseket (pl.: mátrixkijelzők).

Biztonsági öv viselési arányának növelése

A társaság 2008-ban is fontos szerepet vállal a biztonsági öv használatának fontosságát hirdető kampányokban, és továbbra is minden segítséget megad az ez irányú rendőri intézkedések és ellenőrzések lebonyolításához.

Állatelütések csökkentése

Az ÁAK Zrt. idén átfogó kutatási programot indít az állatelütéses balesetek jellemzőinek teljes körű feldolgozására. A szakemberek azon a véleményen vannak, hogy az így nyerhető adatok és tapasztalatok birtokában nagyobb hatékonysággal lehet csökkenteni az ilyen esetek számát. Ezen felül szintén ebben az esztendőben kerül sor az úgynevezett vadriasztó prizmák tesztelésére, amelyek irritáló fényjelek segítségével tartják távol az állatokat az autópályáktól.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem