Vége az ingyen autónak - Önrész kell a lízinghez

Pénzcentrum
2008. február 11. 08:15

Európa több országában törvényt tiltja, hogy húsz százaléknál kisebb önrészszel autót lehessen vásárolni. Kondorosi Ferenc kormánybiztos szerint hasonló korlátozásokat a magyar autólízing-piacon is indokolt lenne bevezetni - írja a Népszabadság.

Kondorosi Ferenc kormánybiztos szerint korlátozni kellene a lízingpiacot. Az elmúlt években számtalan csalásra derült fény, amelyeket lízingelt autókkal követtek el. Hajléktalanok nevére nulla forint önrésszel lízingeltek autókat, amelyeket szinte azonnal Olaszországba, Görögországba vittek, eladtak, majd itthon bejelentették a rendőrségnek és a biztosítónak, hogy a járművet ellopták.

- Európa több országában éppen az efféle visszaélések megakadályozására törvény tiltja, hogy húsz százaléknál kisebb önrésszel autót lehessen vásárolni A jelenlegi hazai gyakorlatban ugyanis az összes lízingelővel fizettetik meg a lízingcégek, a bankok és a biztosítók a csalók által okozott veszteségeiket. Az esetleges szigorítástól Kondorosi a biztosítási és a lízingdíj csökkenését reméli.

A kormánybiztos megszigorítaná a lízingdíjat valamilyen okból fizetni nem tudó ügyfelektől visszavett autók értékesítési gyakorlatát is. Jelenleg zárt körben, mélyen reális piaci értékük alatt adják el a bankok, illetve a lízingcégek ezeket az autókat - állítja. Emiatt évente öt-tízmilliárd forint haszonra tesznek szert a bennfentesek és közvetítőik. Kondorosi Ferenc és szakértői azt szeretnék elérni, ha a jövőben az ilyen autókat kizárólag árverésen, például az interneten lehetne értékesíteni.

Kondorosi megszigoríttatná a festékanyagok behozatalának ellenőrzését is. Kezdeményezése szerint a vámőrségnek a határ közelében folyamatosan ellenőriznie kellene a festékszállítmányokat. Továbbá jogszabályban kellene előírni, hogy a szóban forgó festékeket és segédanyagokat kizárólag regisztrált és ellenőrzött vállalkozások használhassák és forgalmazhassák. A környezetvédelmi és a fogyasztóvédelmi hatóságnak emellett szigorú ellenőrzés alá kellene vonnia a festékforgalmazókat, és fel kellene kutatni az engedély nélkül működő fényezőműhelyeket.

A szakértők adatai szerint Magyarországon évente tíz-tizenötezer tonna kenőanyagot hoznak forgalomba termékdíj-fizetés nélkül. Ez milliárdos bevételkiesést jelent a költségvetés számára. Legkevesebb 60 ezer tonna fáradt olaj sorsa pedig ismeretlen, vagy ahogy a kormánybiztosi hivatal dokumentuma fogalmaz: ezt a fáradtolaj-mennyiséget nem ellenőrzött körülmények között semmisítik meg. Jelentős részét vélhetően egyszerűen a csatornahálózatba vagy a természetbe engedik. Kondorosi Ferenc és szakértői szerint ez a gyakorlat csak úgy változtatható meg, ha a jövőben a kenőanyagok értékesítését kizárólag ellenőrzött forgalmazókra bízzák, akik egyben a fáradt olaj begyűjtését is végeznék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ma már nem azért lopják az autókat, hogy külföldre csempésszék vagy hogy átfestve, átrendszámozva hamis iratokkal újra forgalomba helyezzék őket.

A lopott autók többsége illegális bontókban végzi, ahol szétszedik, majd alkatrészenként értékesítik őket. Miként beszámoltunk róla, az új rend kormánybiztosa szakértőkkel számos javaslatot dolgozott ki az autókhoz kapcsolódó visszaélések, s ezáltal az autólopások visszaszorítása érdekében. Előíratnák az új autók "másodlagos megjelölését", így nyomon követhető lenne alkatrészeik útja azután is, hogy a bontóba küldték őket. Köteleznék a biztosítókat, hogy a totálkáros autókat és a roncsokat ne a szabadpiacon értékesítsék, hanem ellenőrzött, regisztrált bontókban vagy hulladékhasznosítókban helyezzék el.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm