13 °C Budapest

Dráma az autópiacon: milyen lesz az idei év?

Pénzcentrum
2008. január 14. 05:55

Zsugorodó piacon mik a kilátások? Bedőlt hitelek, zsugorodó autópiac, beszűkült finanszírozási lehetőségek? Vajon valóban ettől lesz hangos a hazai autópiac a következő 12 hónapban? Az éremnek másik, hangsúlyosabb oldala is van: a piaci tisztulása, a kockázatos ügyfelek eltűnése a piacról a kereskedők és a finanszírozók mellett a szűkös forrásokkal rendelkező fogyasztók érdekeit is szolgálja.

Az autófinanszírozás és az újautó-piac 2008-as kilátásairól kérdeztük a Gépjármű-importőrök Országos Szövetségének elnökét, Gablini Gábort, illetve a finanszírozókat tömörítő Magyar Lízingszövetség főtitkárát, Lévai Gábort.

Nem baj ha zsugorodik, csak tisztuljon...

Az elmúlt hónapok piaci tendenciáinak tanúsága szerint az autóeladások jelentős mértékben csökkenek a B-szegmensben, mely az alacsonyabb jövedelmű ügyfelek számára is elérhető kis, illetve alsóközép-kategóriás autókat foglalja magában. A bedőlt hitelállomány drasztikus bővülése a hitelezési politika szigorodásával járt együtt, mely elapasztotta a finanszírozó és az ügyfél szempontjából is kockázatosnak minősített termékek iránti érdeklődést.

Gablini Gábor szerint azonban az alacsonyabb vételi árral rendelkező autók esetében tapasztalható keresletcsökkenés egészséges folyamat, a piac konszolidálódik, melynek eredményeképpen a finanszírozók és a kereskedők által generált fiktív kereslet a valós fizetőképes kereslet mértékére csökken.

A kis- és alsó-középkategória zsugorodását a felső- és felsőközép-kategóriában bekövetkezett bővülés ellensúlyozza. Erre utalnak a Magyar Lízingszövetség tavaly októberben közzétett adatai, melyek arról tanúskodnak, hogy a hitelállomány 2007. első háromnegyedévében történt 6 százalékos bővülése csökkenő szerződésszám mellett ment végbe. Az egy autóra eső átlagos finanszírozás 9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Ezt a folyamatot erősíthetné a regisztrációs adó limitálása a felsőközép- illetve felsőkategóriában. A több millió forintra rugó adó megfizetésének elkerülése ugyanis, ahogy arról korábban több alkalommal szóltunk már, elkerülhető. A külföldön vásárolt autók esetében ugyanis az állam nemcsak a regisztrációs adótól, az áfától is elesik.

A piaci szereplők a felsőkategória mellett kishaszon-gépjárművek esetében várnak jelentős bővülést. A újautó-piac azonban összességében várhatóan így is zsugorodni fog, a GÉMOSZ elnöke szerint azonban nincs ok panaszra, a régióba tartozó országok között ugyanis még mindig hazánkban a legmagasabb az egy főre jutó újautó-értékesítés.

Nem tűnnek el a kereskedések

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A piac zsugorodása várhatóan további koncentrációval jár majd az újautó-piacon, ez azonban nem jelent egyet a vásárlók lehetőségeinek beszűkülésével. A kereskedések, legalábbis amelyek korszerű megoldásokat kínálnak, nem tűnnek majd el. Sok esetben a vásárló nem is érzékeli majd a változást, amely a tulajdonosi struktúrában történt.

Az Európai Unióban általánosan jellemző, hogy a kereskedők jóval nagyobb számban vannak jelen a piacon, mint amennyire annak kiszolgálásához szükség lenne. A márkakereskedők száma ezért drasztikusan, 35-40 százalékkal csökken majd a következő években.

A koncentrációt a kereskedések tevékenységének diverzifikálása sem odázhatja tovább. A magyar márkakereskedők egyébként, részben a piac által támasztott igényeknek, részben pedig a gyártó által meghatározott elvárásoknak köszönhetően már jelenleg is a szolgáltatások széles skáláját kínálják, a használt autóktól a szervizelésig. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne lehetőség további bővítésre, az életképességet azonban nem növeli majd meg jelentősen a további diverzifikáció.

Vége a jó világnak - eltűnnek az akciók

Eltűnnek az akciók, megszűnnek a megtévesztések?

A korábbi években tapasztalható akciódömping elakadni látszik, a kedvezményes lehetőségek beszűkülése, Gablini Gábor szerint, egyáltalán nem időszakos jellegű. A régiós autópiacok dinamikus bővülésének eredménye, hogy a gyártók egyre kevésbé tartják fontosnak mesterségesen alacsony árakkal ösztönözni az eladásokat hazánkban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm