26 °C Budapest

Mennyit számít az autó színe? Többet, mint hinnéd...

Pénzcentrum
2007. december 5. 13:00

A használt autóvásárlás során bizonyosan nem szerepel a legfontosabb tényezők között az adott gépjármű színe, amely azonban a későbbiekben még a biztosítási díj összegét is befolyásolja. A szín legfeljebb új autók esetében játszhat fontos szerepet, itt ugyanis a vásárló dönthet, hogy milyen festékkel guruljon le az adott modell a futószalagról.

A DuPont 54 éve készítette el első, globális felmérését az autóvásárlók által választott színekkel kapcsolatban. Mostani, 2006-ra vonatkozó felmérésében, a társaság arra a következtetésre jutott, hogy ahogy a fogyasztás, úgy a választott színek is áldozatául estek a globalizációnak, s azokban egyre kisebb szerepet játszik a helyi kultúra.

Európában és jelenleg már a világon mindenhol az ezüst a legkedveltebb szín, amely 2000-ben vette át a vezető szerepet a zöldtől. A DuPont autószínekről szóló felmérésének 54 éve alatt még egyetlen szín sem uralta ilyen hosszú idei a világ autóvásárlóinak szívét.

Kontinensünkön az ezüst aránya eléri a 28 százalékot, melyet sorban a fekete (24 százaléka) és a szürke (16%) követ. Az ezüst és a szürke esetében egyébként is megfigyelhető az árnyalatok szaporodása. Az ezüst fölénye azonban nem érvényesülhet minden kategóriában, a luxusautók és a terepjárók esetében a vásárlók többsége inkább az elegánsabbnak tartott feketét választja.


Forrás: DuPont

Az elmúlt évi eredményekhez képest teret nyert a piros és a narancs, melyek főként a sportkocsit választók körében és a kiskategóriában hódítanak. A szürke és az ezüst után sokan választják még a kéket, mely a piroshoz hasonlóan főként a miniautók és a sportkocsik esetében gyakori.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A DuPont felmérése rávilágít arra, hogy a fogyasztók az autóvásárlás terén is egyre inkább az egyediségre vágynak, ezt az igényt pedig az autógyártók limitált szériás modellekkel és különböző csomagokkal próbálják kielégíteni, mindehhez persze hozzátartozik, hogy bővítik a színskálát is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?