15 °C Budapest

Hogyan vágnak át az autókereskedők?

Pénzcentrum
2007. november 27. 10:00

Eddig ritkán foglalkozott a versenyjogi hatóság az autókereskedelemben alkalmazott reklámozási gyakorlattal, mivel azt feltételezték, hogy a sokmilliós vételár előtt a vásárlók alaposan tájékozódnak - olvasható a Magyar Nemzetben.

Bacher Gusztáv ügyvéd, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem versenyjogi kutatóközpontjának munkatársa mindössze annyival indokolta azt, hogy eddig miért nem esett nagyobb figyelem az autókereskedők reklámjaira, hogy nem kötelező új autót venni.

A reklámokban gyakran nem tüntetik fel az autók vételárát, csupán a havi törlesztés összege szerepel. Igaz, legtöbbször azt is jelzik, hogy a feltüntetett összeg az elérhető ajánlatok közül a legolcsóbb, de csupán az apró betűs részben tüntetik fel azt is, hogy milyen finanszírozási konstrukció kapcsolódik ehhez.

Az is gyakran előfordul, hogy a feltüntetett vételár csupán bizonyos feltételek esetén érvényesül, így például csak akkor, ha a vevő a kereskedőnél köt finanszírozási, biztosítási szerződést. Az is jellemző, hogy a gépjárművek műszaki adataival manipulálnak.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban abból indult ki, hogy a reklámok az autós vásárlások esetében csupán orientálnak, a konkrét üzlet nyélbeütésekor a vevő úgyis találkozik a kereskedővel. Ráadásul a nagy vételár miatt feltételezhető, hogy a vevő több ajánlatot is összevet, s alapos mérlegeléssel készül a vásárlásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kereskedők mindennapi tapasztalata azonban ezzel ellentmond, legalábbis Balogh Árpád, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szervezetének (Gámosz) alelnöke szerint. A becsapós reklámok leginkább a finanszírozásban tapasztalatlan ügyfeleknek szólnak, akik csupán az alacsony havi törlesztőrészletet nézik.

Bacher Gusztáv elmondása szerint jelenleg folyamatban van a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló uniós irányelv átültetése. Emiatt nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a GVH több vizsgálatot indít majd a jövőben ebben a szegmensben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?