15 °C Budapest

Hogyan vágnak át az autókereskedők?

Pénzcentrum
2007. november 27. 10:00

Eddig ritkán foglalkozott a versenyjogi hatóság az autókereskedelemben alkalmazott reklámozási gyakorlattal, mivel azt feltételezték, hogy a sokmilliós vételár előtt a vásárlók alaposan tájékozódnak - olvasható a Magyar Nemzetben.

Bacher Gusztáv ügyvéd, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem versenyjogi kutatóközpontjának munkatársa mindössze annyival indokolta azt, hogy eddig miért nem esett nagyobb figyelem az autókereskedők reklámjaira, hogy nem kötelező új autót venni.

A reklámokban gyakran nem tüntetik fel az autók vételárát, csupán a havi törlesztés összege szerepel. Igaz, legtöbbször azt is jelzik, hogy a feltüntetett összeg az elérhető ajánlatok közül a legolcsóbb, de csupán az apró betűs részben tüntetik fel azt is, hogy milyen finanszírozási konstrukció kapcsolódik ehhez.

Az is gyakran előfordul, hogy a feltüntetett vételár csupán bizonyos feltételek esetén érvényesül, így például csak akkor, ha a vevő a kereskedőnél köt finanszírozási, biztosítási szerződést. Az is jellemző, hogy a gépjárművek műszaki adataival manipulálnak.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban abból indult ki, hogy a reklámok az autós vásárlások esetében csupán orientálnak, a konkrét üzlet nyélbeütésekor a vevő úgyis találkozik a kereskedővel. Ráadásul a nagy vételár miatt feltételezhető, hogy a vevő több ajánlatot is összevet, s alapos mérlegeléssel készül a vásárlásra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kereskedők mindennapi tapasztalata azonban ezzel ellentmond, legalábbis Balogh Árpád, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szervezetének (Gámosz) alelnöke szerint. A becsapós reklámok leginkább a finanszírozásban tapasztalatlan ügyfeleknek szólnak, akik csupán az alacsony havi törlesztőrészletet nézik.

Bacher Gusztáv elmondása szerint jelenleg folyamatban van a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló uniós irányelv átültetése. Emiatt nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a GVH több vizsgálatot indít majd a jövőben ebben a szegmensben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?