Segítőkész ügynökök: már az autóval is átvernek?

Pénzcentrum
2007. október 26. 10:05

Az elmúlt években egyre több segítőkész cég tűnt elő a semmiből, akik mindenáron segíteni akarnak mind a vevő, mind az eladó félnek. Az ügynökök szerepe a magasabb értékű vásárlások esetén, mint például egy lakás vagy egy autó, egyre növekszik. De van, amire nagyon érdemes odafigyelni, ha nem akarjuk bottal ütni a kifizetett díj nyomát...

Egész Európában és hazánkban is egyre nagyobb szerephez jutnak az ingatlanközvetítők. Míg néhány évvel ezelőtt Magyarországon csupán az ingatlanértékesítések 15 százalékánál igényelték a közvetítő jelenlétét, addig manapság lépten-nyomon ingatlanközvetítő irodákba botlunk, ami egyáltalán nem véletlen, hiszen a lakásokhoz kötődő tulajdonosváltási tranzakciók egyre növekvő hányada - jelenleg mintegy 30-40 százaléka - ügynökön keresztül zajlik.

A díjak pedig szinte minden egyes közvetítőnél különbözőek. A nagy hálózatok mellett, melyek általában 3-4-5 százalékos díjakkal dolgoznak, találkozhatunk önállóan tevékenykedő ingatlanügynökökkel, akik már 1-2 százalékért cserébe is elvállalják ügyünket, de vannak olyan ügynökségek is a piacon, akik 6-8 százalékot kérnek el ugyanezért. Így érdemes megválogatni, hogy kivel is kötünk megbízási szerződést...

Külföldön viszont egyre leleményesebbek a cégek, így folyamatosan bővülő körtől sikerül "kicsalni" bizonyos összegeket. Ha el akarjuk adni az autónkat, nagyon vigyázni kell a kéretlen telefonokkal, mivel minden probléma nélkül felajánlkoznak a közvetítők, hogy nem túl nagy összegért segítenek megfelelő vevőt találni a féltett autónkra, így biztosan jó kezekbe kerül majd.

De amint kiadtuk a kért összeget tényleges segítséget remélve, sokszor bottal üthetjük a nyomát, ugyanis a jövendőbeli vevők csak nem akarnak érkezni. A Which? internetes oldal szerkesztői egy Peugeot 106-ost kínáltak eladásra, és igénybe vették több ilyen telefonon ajánlkozó cég szolgáltatásait is.

A kért díjak meglehetősen széles sávban mozogtak, 40 fonttól 90 fontig (14 400 - 32 400 forint) terjedő egységárat kértek az eladásban való részvételért. A várt vevőtömegek viszont nem jelentkeztek. Egy közvetítő produkált mindössze 3 lehetséges vásárlót az autóra, de azok sem bizonyultak komolynak, ugyanis az első érdeklődés után elfelejtettek jelentkezni. A többi 4 cég pedig egyetlen egy érdeklődőt sem tudott keríteni a jó áron eladásra kínált autóra.

A számonkérés során pedig szinte mindenhol az a válasz született, hogy garancia nincs az eladásra. A kifizetett összeg mindössze arra szolgál, hogy, szélesebb körben váljon ismertté az eladásra szánt autó, így több lehetséges érdeklődőt is biztosítva. De ez nem azt jelenti, hogy az autót el is fogják adni.

Utólag persze már nincs mit tenni, ezekben az esetekben, de minden esetre azt érdemes alaposan megnézni, hogy milyen szerződés aláírása után fizetünk ki egy ilyen segítőkész közvetítőnek akár közel 35 ezer forintot...

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?