Szakállas trükkök az ingatlanügynöktől: ezeknek már ne dőlj be!

Pénzcentrum
2007. július 10. 13:00

Nem vitatható, hogy számos ingatlanközvetítő cég munkatársai szakértő módon, tisztességesen végzik munkájukat, összességében azonban semmiképp nem állíthatjuk, hogy kedvező kép alakult ki erről a rétegről. A következőkben a külföldön jól bevált trükkökről számolunk be, melyek olykor talán itthon is előfordulhatnak. Mindent összevetve hasznos lehet egy közvetítő megbízása, de ezt mindig csak ismeretekkel felvértezve, tudatosan éri meg megtenni. Lássuk, miért is!

A megbízásért mindent!

Külföldi sajtótermékek rendre figyelmeztetik az ügynökökhöz fordulókat, hogy ne ájuljanak el a legelső, szakállas trükktől, mely magáért a leendő megbízó aláírásáért kerül bevetésre. Nincs szó másról, minthogy a közvetítő kimegy megnézni az ingatlant, áradozik róla, hogy az milyen jó adottságokkal rendelkezik, melynek fényében felértékeli egy olyan szintre, amit a tulajdonos nem is remélt.

A megbízó első reakciója ekkor a gyors szerződéskötés, mondván, hogy ennyi pénzt nem is remélt lakásáért, kár lenne hát egy ilyen lehetőséget elszalasztani. Az igazi játszma persze csak ezután kezdődik!

Az aláírás megszerzését követően az ingatlant persze el is kell adni valahogy, az árat tehát olyan szintre kell leszorítani, hogy az reális legyen, mindezt a megbízó gyanakvása nélkül. Erre több eszköz is kínálkozik a fegyvertárban: a közvetítő megteheti elméletileg, hogy hosszú ideig nem visz érdeklődőt az ingatlanhoz, ekkor pedig a tulajdonos aggódni kezd. Ilyen helyzetben könnyű megmagyarázni, hogy jelenleg számos hasonló ingatlan van a kínálati palettán, ezért valamelyest csökkenteni kellene az árat, hogy legyen érdeklődés.

Egy másik trükk, hogy nevetséges ajánlatokat tevő vásárlókat visz az ügynök, mely ráébreszti az eladót arra, hogy kicsit csökkenteni kellene az irányárat. A trükkök persze könnyen kivédhetők, ha tisztában vagyunk vele, mennyit is ér az ingatlan, amitől szeretnénk megszabadulni.

Gyors üzlet, gyors jutalék

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közvetítők természetesen jutalékból élnek, így érdekük, hogy az ingatlan minél hamarabb elkeljen. Az árcsökkentés kiharcolásának gyakori eszközeként szolgálnak a hasonló mondatok: "a jelenlegi piaci helyzetben óvatosan kell beárazni ezt az ingatlant, hogy reális időn belül el lehessen adni".

Ha az ügynök azt mondja, hogy túl sok ilyen ingatlan van a kínálatában, kérjük meg, hogy mutassa meg őket, mondja el, hogy hányan érdeklődtek irántuk és hányan tettek ajánlatot.

Érdemes lehet több közvetítőt kihívni, hogy értékeljék az ingatlant, így egyensúlyba kerülhetnek a vélemények.

A díjazás

Külföldön a közvetítői piac már olyan stádiumba jutott, hogy szinte kötelezővé vált a jutalékról való alkudozás. Korábbi összeállításunkban beszámoltunk arról, mekkora sarcra számíthatunk a hazai piacon, így jelenleg csak a külföldi szakértők azon véleményére hívjuk fel a figyelmet, miszerint nem biztos, hogy megéri számos irodát egyszerre megbízni, ekkor ugyanis a közvetítők úgy gondolhatják, hogy az adott ingatlanba nem éri meg túl sok energiát fektetni, hiszen elég nagy a valószínűsége, hogy végül más adja el.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?