8 °C Budapest

Mit sem ér az útdíj: a Világbank szerint siralmasak a magyar utak...

Pénzcentrum
2007. október 15. 05:55

Nem éri meg emelni... Útdíjak bevezetése, és emelkedő tarifák tapasztalhatóak szinte minden országban az átmenő kereskedelmi forgalom visszaszorítására. De lehet, hogy nem is ez a megoldás? A Világbank szerint az utak minőségén kellene inkább javítani, mivel egy-két országban, köztük Magyarországon is, elég rossz állapotban vannak.

Egy a Világbank által készített tanulmány szerint a kereskedelem volumene 50 százalékkal növelhető lenne egy megvalósítható úthálózati felújítással az európai országokban. Viszont ami nagyon rossz fényt vet ránk, hogy már akkor is 30 százalékos növekedés lenne elérhető az egész régió területén az átmenő kereskedelmi fogalom hatékonyságában, ha nem lennének ilyen siralmasak az albániai, a romániai, és a magyar utak.

A tanulmány célja eredetileg az volt, hogy bebizonyítsa, a tarifák emelése nem mindig megoldás az utak kímélésére, és a bevételek növelésére. A fő kereskedelmi útvonalakat inkább olyan szintre kellene javítani, ami elbírja a kamionforgalmat. Emellett a városokat elkerülő szakaszokat kellene kialakítani, fejleszteni kéne a vasúti és vízi szállítás lehetőségeit, valamint valamivel csökkenteni az útdíjakat. Ezzel ugyanis a kereskedelmi hatékonyság és az ahhoz kötődő bevételek minimum harmadával javulhatnának, és senki nem lenne felháborodva a városokon keresztülhajtó kamionok miatt.

Az exportcégek a költségeik kalkulálásánál, és az idő megtervezésénél nem csak az otthoni infrastruktúra fejlettségét veszik figyelembe, hanem a környező országok által nyújtott lehetőségeket, előnyöket és hátrányokat is, mivel muszáj valahogyan keresztüljutni rajtuk. Vagyis a kereskedelem és az utak minősége nagyban összefügg, és ha az utak minősége javul, akkor várhatóan a kereskedelem minősége, és volumene is javulni fog.

Ha javulnak az utak, nő a kereskedelem...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem