3 °C Budapest

Mit sem ér az útdíj: a Világbank szerint siralmasak a magyar utak...

Pénzcentrum
2007. október 15. 05:55

Nem éri meg emelni... Útdíjak bevezetése, és emelkedő tarifák tapasztalhatóak szinte minden országban az átmenő kereskedelmi forgalom visszaszorítására. De lehet, hogy nem is ez a megoldás? A Világbank szerint az utak minőségén kellene inkább javítani, mivel egy-két országban, köztük Magyarországon is, elég rossz állapotban vannak.

Egy a Világbank által készített tanulmány szerint a kereskedelem volumene 50 százalékkal növelhető lenne egy megvalósítható úthálózati felújítással az európai országokban. Viszont ami nagyon rossz fényt vet ránk, hogy már akkor is 30 százalékos növekedés lenne elérhető az egész régió területén az átmenő kereskedelmi fogalom hatékonyságában, ha nem lennének ilyen siralmasak az albániai, a romániai, és a magyar utak.

A tanulmány célja eredetileg az volt, hogy bebizonyítsa, a tarifák emelése nem mindig megoldás az utak kímélésére, és a bevételek növelésére. A fő kereskedelmi útvonalakat inkább olyan szintre kellene javítani, ami elbírja a kamionforgalmat. Emellett a városokat elkerülő szakaszokat kellene kialakítani, fejleszteni kéne a vasúti és vízi szállítás lehetőségeit, valamint valamivel csökkenteni az útdíjakat. Ezzel ugyanis a kereskedelmi hatékonyság és az ahhoz kötődő bevételek minimum harmadával javulhatnának, és senki nem lenne felháborodva a városokon keresztülhajtó kamionok miatt.

Az exportcégek a költségeik kalkulálásánál, és az idő megtervezésénél nem csak az otthoni infrastruktúra fejlettségét veszik figyelembe, hanem a környező országok által nyújtott lehetőségeket, előnyöket és hátrányokat is, mivel muszáj valahogyan keresztüljutni rajtuk. Vagyis a kereskedelem és az utak minősége nagyban összefügg, és ha az utak minősége javul, akkor várhatóan a kereskedelem minősége, és volumene is javulni fog.

Ha javulnak az utak, nő a kereskedelem...

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 9. 12:30