7 °C Budapest

Mit sem ér az útdíj: a Világbank szerint siralmasak a magyar utak...

Pénzcentrum
2007. október 15. 05:55

Nem éri meg emelni... Útdíjak bevezetése, és emelkedő tarifák tapasztalhatóak szinte minden országban az átmenő kereskedelmi forgalom visszaszorítására. De lehet, hogy nem is ez a megoldás? A Világbank szerint az utak minőségén kellene inkább javítani, mivel egy-két országban, köztük Magyarországon is, elég rossz állapotban vannak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy a Világbank által készített tanulmány szerint a kereskedelem volumene 50 százalékkal növelhető lenne egy megvalósítható úthálózati felújítással az európai országokban. Viszont ami nagyon rossz fényt vet ránk, hogy már akkor is 30 százalékos növekedés lenne elérhető az egész régió területén az átmenő kereskedelmi fogalom hatékonyságában, ha nem lennének ilyen siralmasak az albániai, a romániai, és a magyar utak.

A tanulmány célja eredetileg az volt, hogy bebizonyítsa, a tarifák emelése nem mindig megoldás az utak kímélésére, és a bevételek növelésére. A fő kereskedelmi útvonalakat inkább olyan szintre kellene javítani, ami elbírja a kamionforgalmat. Emellett a városokat elkerülő szakaszokat kellene kialakítani, fejleszteni kéne a vasúti és vízi szállítás lehetőségeit, valamint valamivel csökkenteni az útdíjakat. Ezzel ugyanis a kereskedelmi hatékonyság és az ahhoz kötődő bevételek minimum harmadával javulhatnának, és senki nem lenne felháborodva a városokon keresztülhajtó kamionok miatt.

Az exportcégek a költségeik kalkulálásánál, és az idő megtervezésénél nem csak az otthoni infrastruktúra fejlettségét veszik figyelembe, hanem a környező országok által nyújtott lehetőségeket, előnyöket és hátrányokat is, mivel muszáj valahogyan keresztüljutni rajtuk. Vagyis a kereskedelem és az utak minősége nagyban összefügg, és ha az utak minősége javul, akkor várhatóan a kereskedelem minősége, és volumene is javulni fog.

Ha javulnak az utak, nő a kereskedelem...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06