Hétfőtől olcsóbb a négynapos matrica

Pénzcentrum
2007. szeptember 28. 09:55

A nyári turisztikai időszak leteltével, október 1-jétől a csak személyautókra érvényes négynapos autópálya-matricák ára 1530 forintról 1170 forintra csökken. A díjszabás szezonális változásait a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendelete szabályozza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A külföldi autópálya-társaságoknál is bevett gyakorlat, hogy bizonyos díjkategóriákban szezonális árat alkalmaznak. Az autópályákat eseti jelleggel használók számára előnyös - csak a D1-es kategóriában vásárolható - négynapos matricákat szezononként Magyarországon is eltérő áron lehet megvásárolni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a hazánkba látogató turistáknak köszönhető. A négynapos matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségeket fedezi, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint. A díjszabás szezonális változásait a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendeletben szabályozza. Az árcsökkenés az összes formában, így az SMS-ben megvásárolható autópálya-használati jogosultságra is vonatkozik.

A tavalyi és az idei esztendő értékesítési tapasztalatai alapján elmondható, hogy a nyári időszakban - különösen júliusban és augusztusban - az utazók jelentősen több négynapos matricát vásároltak, így az árbevételi mutatók is ennek megfelelően alakultak. Az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatai és viszonteladói hálózata januártól augusztusig 6 401 079 darab négynapos matricát értékesítettek, ami az előző év hasonló időszakához képest hozzávetőlegesen 22,4 % os növekedést jelent (tavaly ez a növekedési mutató 16,29 % volt).

A négynapos matricák értékesítési adatai 2006-2007 (január - augusztus)


Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését és ellenőrzését 2006. január 1. óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK, a korábbi Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság) megbízása alapján végzi. A matricabevételek a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?