5 °C Budapest

Hétfőtől olcsóbb a négynapos matrica

Pénzcentrum
2007. szeptember 28. 09:55

A nyári turisztikai időszak leteltével, október 1-jétől a csak személyautókra érvényes négynapos autópálya-matricák ára 1530 forintról 1170 forintra csökken. A díjszabás szezonális változásait a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendelete szabályozza.

A külföldi autópálya-társaságoknál is bevett gyakorlat, hogy bizonyos díjkategóriákban szezonális árat alkalmaznak. Az autópályákat eseti jelleggel használók számára előnyös - csak a D1-es kategóriában vásárolható - négynapos matricákat szezononként Magyarországon is eltérő áron lehet megvásárolni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a hazánkba látogató turistáknak köszönhető. A négynapos matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségeket fedezi, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint. A díjszabás szezonális változásait a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendeletben szabályozza. Az árcsökkenés az összes formában, így az SMS-ben megvásárolható autópálya-használati jogosultságra is vonatkozik.

A tavalyi és az idei esztendő értékesítési tapasztalatai alapján elmondható, hogy a nyári időszakban - különösen júliusban és augusztusban - az utazók jelentősen több négynapos matricát vásároltak, így az árbevételi mutatók is ennek megfelelően alakultak. Az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatai és viszonteladói hálózata januártól augusztusig 6 401 079 darab négynapos matricát értékesítettek, ami az előző év hasonló időszakához képest hozzávetőlegesen 22,4 % os növekedést jelent (tavaly ez a növekedési mutató 16,29 % volt).

A négynapos matricák értékesítési adatai 2006-2007 (január - augusztus)


Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését és ellenőrzését 2006. január 1. óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK, a korábbi Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság) megbízása alapján végzi. A matricabevételek a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?