Senki sem bliccelhet a magyar autópályákon

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 09:16

A matricás rendszer működése óta időről-időre szárnyra kapnak olyan információk, hogy a matricás rendszer ilyen vagy olyan módszerrel kijátszható. Ezzel szemben az a tény, hogy Magyarországon mérik Európa egyik legalacsonyabb bliccelési rátáját (2-3%), és a bliccelők minden estben pótdíjfizetési felszólítást kapnak. A más díjkategóriára érvényes matricák használata éppúgy bliccelésnek minősül, mint a vásárlás elmulasztása, és ezt az ÁAK Zrt. rendszere bármikor kiszűrheti.

A matricás díjszedési rendszer ellenőrzése négy elemből áll. A fix- és a mobilkamerás ellenőrzés mellett mobilcsoportos és időszakos terelésekkel vizsgálják az ÁAK munkatársai az autópálya-használati jogosultság meglétét. Ezek az elemek egy egységes rendszer elválaszthatatlan részeit képezik, és együttesen garantálják azt, hogy Magyarországon nem lehet bliccelni.

2007. április elseje óta az ÁAK Zrt. a főutakon is ellenőrzi a D4-es kategória díjfizetési kötelezettségét. Valamennyi ellenőrzésbe vont útszakaszon a legmegfelelőbb állandó és szúrópróba szerinti ellenőrzésekkel végzi az ÁAK az ellenőrzést.

A tereléses és a mobilcsoportos ellenőrzés azért fontos eleme továbbra is az ellenőrzésnek, mert ezek segítségével egy adott helyen és egy adott időszakban pontos mintát lehet kapni az autópálya használati és a bliccelési szokásokról. Az ÁAK azonban a méréseket folyamatosan végzi, és amint a legkisebb arra utaló jelet tapasztalná, hogy a bliccelők száma bármely gépjármű kategóriában megnövekszik, tovább szigorítja az ellenőrzést.

Az ÁAK megkéri az autósokat, hogy ne egyes lapértesülések, hanem a saját és ismerőseik tapasztalatai alapján ítéljék meg azt, hogy van-e értelme az autópályákon blicceléssel kísérletezni Magyarországon. A más díjkategóriára megváltott autópálya-matrica használata éppúgy bliccelésnek minősül, mintha valaki matricavásárlás nélkül hajt fel díjas autópályaszakaszra.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem