3 °C Budapest

Senki sem bliccelhet a magyar autópályákon

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 09:16

A matricás rendszer működése óta időről-időre szárnyra kapnak olyan információk, hogy a matricás rendszer ilyen vagy olyan módszerrel kijátszható. Ezzel szemben az a tény, hogy Magyarországon mérik Európa egyik legalacsonyabb bliccelési rátáját (2-3%), és a bliccelők minden estben pótdíjfizetési felszólítást kapnak. A más díjkategóriára érvényes matricák használata éppúgy bliccelésnek minősül, mint a vásárlás elmulasztása, és ezt az ÁAK Zrt. rendszere bármikor kiszűrheti.

A matricás díjszedési rendszer ellenőrzése négy elemből áll. A fix- és a mobilkamerás ellenőrzés mellett mobilcsoportos és időszakos terelésekkel vizsgálják az ÁAK munkatársai az autópálya-használati jogosultság meglétét. Ezek az elemek egy egységes rendszer elválaszthatatlan részeit képezik, és együttesen garantálják azt, hogy Magyarországon nem lehet bliccelni.

2007. április elseje óta az ÁAK Zrt. a főutakon is ellenőrzi a D4-es kategória díjfizetési kötelezettségét. Valamennyi ellenőrzésbe vont útszakaszon a legmegfelelőbb állandó és szúrópróba szerinti ellenőrzésekkel végzi az ÁAK az ellenőrzést.

A tereléses és a mobilcsoportos ellenőrzés azért fontos eleme továbbra is az ellenőrzésnek, mert ezek segítségével egy adott helyen és egy adott időszakban pontos mintát lehet kapni az autópálya használati és a bliccelési szokásokról. Az ÁAK azonban a méréseket folyamatosan végzi, és amint a legkisebb arra utaló jelet tapasztalná, hogy a bliccelők száma bármely gépjármű kategóriában megnövekszik, tovább szigorítja az ellenőrzést.

Az ÁAK megkéri az autósokat, hogy ne egyes lapértesülések, hanem a saját és ismerőseik tapasztalatai alapján ítéljék meg azt, hogy van-e értelme az autópályákon blicceléssel kísérletezni Magyarországon. A más díjkategóriára megváltott autópálya-matrica használata éppúgy bliccelésnek minősül, mintha valaki matricavásárlás nélkül hajt fel díjas autópályaszakaszra.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?