14 °C Budapest

Hetekig jogosítvány nélkül - egyre lassabb ügyintézés

Pénzcentrum
2007. október 15. 10:57

Egyre többen panaszkodnak az utóbbi időben, hogy lelassult a hivatásos jogosítványok kiadása, így a csere idején a sofőrök egy ideig nem tudnak dolgozni, kiesnek munkájukból - írja az Index.hu.

A profi járművezetőknek 3-5 évente jár le a jogosítványuk, így eleve sűrűbben kötelezik őket a vezetői engedélyek meghosszabbítására, cseréjére. A legtöbbjük ezért a lehető leghosszabb ideig próbálja kihúzni a normál sofőröknél rövidebb ciklusokat (40 éves korig 5 évente, afölött 3 évente kell meghosszabbítaniuk a jogosítványukat), és csak a legvégén megy el intézni az új engedélyt.

Lassuló ügyintézés

A több ezer embert érintő ügyintézés az utóbbi időben lelassult, emiatt több panasz is érkezett az Indexhez, de a Totalcar is foglalkozott már az üggyel májusban.

Különösen az aggasztja az érintetteket, hogy az új jogosítvány kiadása előtt a régit bevonják, miközben a hosszabb ügyintézés miatt akár egy-két-három hét is kieshet, ha a lejárat előtt adják be a kérelmüket.

Egy hét a minimum

A hosszabb ügyintézés nemcsak az önkormányzati okmányirodákban való sorban állást, telefonos kérdezősködést, esetleg internetes időpontkérést jelenti (általában ez is egy-két napba vagy akár hétbe telhet), hanem az egészségügyi alkalmasságot is hosszas procedúrával kell igazolni. A munkaügyi egészségügyi vizsgálatokhoz ugyanis több helyszínt is fel kell keresni, így a jogosítvány meghosszabbítása legalább egy-másfél hétig tart, és ez a hétnapos időtartam nyúlik immár egyre hosszabbra.

Az Index egy olvasója felvetette ezért azt az ötletet is, hogy az önkormányzati okmányirodák miért nem tudnak áthidaló megoldásként ideiglenes engedélyt kiadni, amíg a központi engedélykiadás elhúzódik.

Bonyolult rendeletek

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium illetékeseit. A válasz kissé bonyolult, több jogszabályra hivatkozik. Egyrészt ugyanis a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló, 2000-ben született belügyminisztériumi (BM) rendelet szerint a jogosítvány cserével érvényesíthető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A BM-rendelet azonban egy másik jogszabályra hivatkozik, amikor az engedélyek leadásáráról van szó. E másik, 1999-es kormányrendelet szerint az új okmány kiadásakor a régit a hatóságnál le kell adni - közölte az Indexszel Sárdi Erika, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (Kekkh) elnökhelyettese.

Soron kívüli kiadás a Központi Okmányirodán

Sárdi szerint így a kérelem benyújtásakor még érvényes vezetői engedély visszaadható, ha az újat a tulajdonos személyesen veszi át. Rendkívül indokolt esetben - így különösen halaszthatatlan külföldre utazás esetén -, ha a vezetői engedély cseréjére, pótlására a kérelmet a Központi Okmányirodában nyújtották be, a jogosítvány soron kívül kiadható.

Az elnökhelyettes szerint ezekkel az együttes intézkedésekkel áthidalható az Index által felvetett probléma, a járművezető nem esik ki a munkából. Az elnökhelyettes fontosnak tartotta leszögezni, hogy csak az érvényes engedélyek esetén van erre mód. (Az Indexnek nyilatkozó panaszosok szerint ugyanakkor a Központi Okmányirodán a leghosszabb a sor, így a gyors ügyintézés csak akkor igaz, ha már sikerült valakinek időpontot kapnia ide.)

Cserénél nem lehet ideiglenes jogosítványt kiadni

A BM rendelet alapján ideiglenes vezetői engedély a vezetői engedély eltűnése, megsemmisülése, megrongálódása esetén, valamint a képzés és vizsgáztatás tekintetében a jártassági feltételhez kötött kategória megszerzéséhez állítható ki a jogosítvány legyártásáig, közölte Sárdi, hozzátéve: az ideiglenes engedély csak belföldön jogosít járművezetésre.

Emiatt Sárdi szerint a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nincs mód arra, hogy csere esetén ideiglenes okmányt adjanak ki a vezetői engedély legyártásáig.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm