33 °C Budapest

Itt az igazi ranglista! Tévednek az autóstesztek?

Pénzcentrum
2007. augusztus 23. 14:00

Természetes, hogy mindenki szereti látni, hogy autója hogyan áll a különböző ranglistákon, vajon ott van-e a legmegbízhatóbb, legértékállóbb, legsikeresebb modellek között. Egyes szakértők azonban megkérdőjelezik a közvélemény kutató cégek által készített felmérések eredményét, arra hivatkozva, hogy mivel ezek alkalmasak a vásárlói döntések befolyásolására, könnyen reklámeszközzé válhatnak a gyártók kezében.

A tengerentúli szakértők ezért azt tanácsolják, hogy mindenképpen hideg fejjel figyeljük ezeket az eredményeket, s hogy megkönnyítsék a dolgunkat, ki is emelnek két általuk, megbízhatónak minősített rangsorolást, melyek segítséget jelenthetnek autóvásárlás esetén.

Az első figyelemre méltónak ítélt listát az IntelliChoice szolgáltatja, mely a piacon található modelleket rangsorolja értékállóságuk és az első öt évben felmerülő fenntartási költségük alapján. Persze itt is fontos kiemelni, hogy a felmérés a "lehető legjobb vásárt" keresi, nem a legkedveltebb autót.

Az IntelliChoice ranglistáját hagyományosan a Toyota uralja, bár az idei évben előretörőben van a hazai óriás, a General Motors, mely több kategóriában is megkapta a legjobb modellnek járó elismerést.

A miniautók között a Mini Coopert minősítették a legjobb vételnek, melyet értékállósága és igencsak kedvező tulajdonságai indokolnak. Kétségtelen azonban, hogy a Minin kívül is szaladgál még néhány jó és praktikus mini az utakon, vegyük példának a Honda Jazzt.

A kiskategóriás autók között a Honda Civic-je, míg középkategóriában a Toyota hibridje, a Prius bizonyult a legjobbnak. A szakértők szerint a Civic győzelmével kapcsolatban nincs helye vitának, a Prius azonban, amellett hogy jó értékállósággal és valóban alacsony fogyasztással rendelkezik, kategóriájához képest nem elég tágas. Így azoknak, akik a nagy terek bűvöletében élnek, jobb megoldást jelenthet a Toyota Camry, a Ford Fusion vagy a Honda Accord.

A luxuskategóriában egyértelmű a japán és európai autógyártók fölénye, a detroiti óriások csak a sportkocsik esetében jutnak újra szóhoz, ezt a kategóriát ugyanis a Chevy Corvette vitte el. A terepjárók között viszont csakis a Hummer állta a sarat a Toyotával és a Lexus-szal szemben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az értékállóság mellett azonban fontos szerepet játszik a biztonság. Ebben az esetben a Car and Drive magazin online változata lehet az autósok segítségére, mely egy csokorba gyűjti a 25 ezer dollárnál olcsóbb, de alapfelszereltségként legalább hat légzsákkal és menetstabilizálóval rendelkező modelleket.

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?