Itt az igazi ranglista! Tévednek az autóstesztek?

Pénzcentrum
2007. augusztus 23. 14:00

Természetes, hogy mindenki szereti látni, hogy autója hogyan áll a különböző ranglistákon, vajon ott van-e a legmegbízhatóbb, legértékállóbb, legsikeresebb modellek között. Egyes szakértők azonban megkérdőjelezik a közvélemény kutató cégek által készített felmérések eredményét, arra hivatkozva, hogy mivel ezek alkalmasak a vásárlói döntések befolyásolására, könnyen reklámeszközzé válhatnak a gyártók kezében.

A tengerentúli szakértők ezért azt tanácsolják, hogy mindenképpen hideg fejjel figyeljük ezeket az eredményeket, s hogy megkönnyítsék a dolgunkat, ki is emelnek két általuk, megbízhatónak minősített rangsorolást, melyek segítséget jelenthetnek autóvásárlás esetén.

Az első figyelemre méltónak ítélt listát az IntelliChoice szolgáltatja, mely a piacon található modelleket rangsorolja értékállóságuk és az első öt évben felmerülő fenntartási költségük alapján. Persze itt is fontos kiemelni, hogy a felmérés a "lehető legjobb vásárt" keresi, nem a legkedveltebb autót.

Az IntelliChoice ranglistáját hagyományosan a Toyota uralja, bár az idei évben előretörőben van a hazai óriás, a General Motors, mely több kategóriában is megkapta a legjobb modellnek járó elismerést.

A miniautók között a Mini Coopert minősítették a legjobb vételnek, melyet értékállósága és igencsak kedvező tulajdonságai indokolnak. Kétségtelen azonban, hogy a Minin kívül is szaladgál még néhány jó és praktikus mini az utakon, vegyük példának a Honda Jazzt.

A kiskategóriás autók között a Honda Civic-je, míg középkategóriában a Toyota hibridje, a Prius bizonyult a legjobbnak. A szakértők szerint a Civic győzelmével kapcsolatban nincs helye vitának, a Prius azonban, amellett hogy jó értékállósággal és valóban alacsony fogyasztással rendelkezik, kategóriájához képest nem elég tágas. Így azoknak, akik a nagy terek bűvöletében élnek, jobb megoldást jelenthet a Toyota Camry, a Ford Fusion vagy a Honda Accord.

A luxuskategóriában egyértelmű a japán és európai autógyártók fölénye, a detroiti óriások csak a sportkocsik esetében jutnak újra szóhoz, ezt a kategóriát ugyanis a Chevy Corvette vitte el. A terepjárók között viszont csakis a Hummer állta a sarat a Toyotával és a Lexus-szal szemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az értékállóság mellett azonban fontos szerepet játszik a biztonság. Ebben az esetben a Car and Drive magazin online változata lehet az autósok segítségére, mely egy csokorba gyűjti a 25 ezer dollárnál olcsóbb, de alapfelszereltségként legalább hat légzsákkal és menetstabilizálóval rendelkező modelleket.

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?