12 °C Budapest

Vizsgahelyek kenőpénzért - Új "Maffia" van kialakulóban

Pénzcentrum
2007. augusztus 17. 08:16

Ma kezdődik a gépjármű műszaki vizsgáztatásra kiírt pályázatának értékelése a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál (NKH). Az előzetes adatok alapján mintegy 300 vállalkozás és egyéni vállalkozó jelentkezett a hatóság felhívására, hogy a jövőben gépjárművek műszaki vizsgáztatásával kíván foglalkozni, vagy hogy a meglévő, például időben korlátozott (engedélyét szeretné teljes körűvé átalakíttatni - írja a Népszabadság.

A műszaki vizsgáztatásra jelentkező pályázók körül az utóbbi hetekben feltűntek olyan, magukat gyakran a közlekedési felügyelet (ez az NKH leánykori neve) volt dolgozóinak mondó tanácsadók, akik egy-két-, egyesek hárommillió forintért vállalják, hogy közbenjárnak a pályázó érdekében, hogy biztosan megkapja a vizsgáztatási engedélyt.

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál - bár hallottak arról, hogy volt kollégáik állítólag milliókért árulják kapcsolataikat - semmilyen intézkedést nem terveznek az ügyben. Azt mondják: ebben a kérdésben eleve értelmetlen lenne a hatóság alkalmazottainak a megvesztegetése. A pályázaton ugyanis bárki indulhatott, s aki teljesíti a kiírásban meghatározott feltételeket, minden további nélkül megkapja az engedélyt.

A hatóságnál elmondták: jelenleg 622 vizsgáztatóhely működik az országban, és számításaik szerint a most záruló pályázati kiírás után mintegy 100-150 új szereplő lép a piacra. Elsősorban a nagyvárosokban várható a vizsgaállomások számának jelentős növekedése.

Az NKH azt szeretné, ha néhány éven belül a saját állomásain már csak a jogszabályban előírt járműveket - például a nemzetközi fuvarozásban részt vevő kamionokat - vizsgáztatnák, minden más jármű a magánkézben lévő külső állomásokon esne át a kötelező időszakos műszaki felülvizsgálaton. S minél több a vizsgáztatóhely, annál inkább csökken az autósok várakozási ideje, és annál olcsóbb lesz maga a vizsgáztatás - remélik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csakhogy hiába felel meg valaki a pályázati kiírásnak, hiába kapja meg a vizsgáztatási engedélyt, az autósok fogadásához az kell, hogy a vállalkozás alkalmazzon legalább egy főállású vizsgabiztost. A jövőben ugyanis a hatóság már nem küld (a leépítések miatt nem is tudna küldeni) "kijáró vizsgabiztosokat" a külső állomásokra.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm