Vizsgahelyek kenőpénzért - Új "Maffia" van kialakulóban

Pénzcentrum
2007. augusztus 17. 08:16

Ma kezdődik a gépjármű műszaki vizsgáztatásra kiírt pályázatának értékelése a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál (NKH). Az előzetes adatok alapján mintegy 300 vállalkozás és egyéni vállalkozó jelentkezett a hatóság felhívására, hogy a jövőben gépjárművek műszaki vizsgáztatásával kíván foglalkozni, vagy hogy a meglévő, például időben korlátozott (engedélyét szeretné teljes körűvé átalakíttatni - írja a Népszabadság.

A műszaki vizsgáztatásra jelentkező pályázók körül az utóbbi hetekben feltűntek olyan, magukat gyakran a közlekedési felügyelet (ez az NKH leánykori neve) volt dolgozóinak mondó tanácsadók, akik egy-két-, egyesek hárommillió forintért vállalják, hogy közbenjárnak a pályázó érdekében, hogy biztosan megkapja a vizsgáztatási engedélyt.

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál - bár hallottak arról, hogy volt kollégáik állítólag milliókért árulják kapcsolataikat - semmilyen intézkedést nem terveznek az ügyben. Azt mondják: ebben a kérdésben eleve értelmetlen lenne a hatóság alkalmazottainak a megvesztegetése. A pályázaton ugyanis bárki indulhatott, s aki teljesíti a kiírásban meghatározott feltételeket, minden további nélkül megkapja az engedélyt.

A hatóságnál elmondták: jelenleg 622 vizsgáztatóhely működik az országban, és számításaik szerint a most záruló pályázati kiírás után mintegy 100-150 új szereplő lép a piacra. Elsősorban a nagyvárosokban várható a vizsgaállomások számának jelentős növekedése.

Az NKH azt szeretné, ha néhány éven belül a saját állomásain már csak a jogszabályban előírt járműveket - például a nemzetközi fuvarozásban részt vevő kamionokat - vizsgáztatnák, minden más jármű a magánkézben lévő külső állomásokon esne át a kötelező időszakos műszaki felülvizsgálaton. S minél több a vizsgáztatóhely, annál inkább csökken az autósok várakozási ideje, és annál olcsóbb lesz maga a vizsgáztatás - remélik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Csakhogy hiába felel meg valaki a pályázati kiírásnak, hiába kapja meg a vizsgáztatási engedélyt, az autósok fogadásához az kell, hogy a vállalkozás alkalmazzon legalább egy főállású vizsgabiztost. A jövőben ugyanis a hatóság már nem küld (a leépítések miatt nem is tudna küldeni) "kijáró vizsgabiztosokat" a külső állomásokra.

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?