33 °C Budapest

Vizsgahelyek kenőpénzért - Új "Maffia" van kialakulóban

Pénzcentrum
2007. augusztus 17. 08:16

Ma kezdődik a gépjármű műszaki vizsgáztatásra kiírt pályázatának értékelése a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál (NKH). Az előzetes adatok alapján mintegy 300 vállalkozás és egyéni vállalkozó jelentkezett a hatóság felhívására, hogy a jövőben gépjárművek műszaki vizsgáztatásával kíván foglalkozni, vagy hogy a meglévő, például időben korlátozott (engedélyét szeretné teljes körűvé átalakíttatni - írja a Népszabadság.

A műszaki vizsgáztatásra jelentkező pályázók körül az utóbbi hetekben feltűntek olyan, magukat gyakran a közlekedési felügyelet (ez az NKH leánykori neve) volt dolgozóinak mondó tanácsadók, akik egy-két-, egyesek hárommillió forintért vállalják, hogy közbenjárnak a pályázó érdekében, hogy biztosan megkapja a vizsgáztatási engedélyt.

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál - bár hallottak arról, hogy volt kollégáik állítólag milliókért árulják kapcsolataikat - semmilyen intézkedést nem terveznek az ügyben. Azt mondják: ebben a kérdésben eleve értelmetlen lenne a hatóság alkalmazottainak a megvesztegetése. A pályázaton ugyanis bárki indulhatott, s aki teljesíti a kiírásban meghatározott feltételeket, minden további nélkül megkapja az engedélyt.

A hatóságnál elmondták: jelenleg 622 vizsgáztatóhely működik az országban, és számításaik szerint a most záruló pályázati kiírás után mintegy 100-150 új szereplő lép a piacra. Elsősorban a nagyvárosokban várható a vizsgaállomások számának jelentős növekedése.

Az NKH azt szeretné, ha néhány éven belül a saját állomásain már csak a jogszabályban előírt járműveket - például a nemzetközi fuvarozásban részt vevő kamionokat - vizsgáztatnák, minden más jármű a magánkézben lévő külső állomásokon esne át a kötelező időszakos műszaki felülvizsgálaton. S minél több a vizsgáztatóhely, annál inkább csökken az autósok várakozási ideje, és annál olcsóbb lesz maga a vizsgáztatás - remélik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Csakhogy hiába felel meg valaki a pályázati kiírásnak, hiába kapja meg a vizsgáztatási engedélyt, az autósok fogadásához az kell, hogy a vállalkozás alkalmazzon legalább egy főállású vizsgabiztost. A jövőben ugyanis a hatóság már nem küld (a leépítések miatt nem is tudna küldeni) "kijáró vizsgabiztosokat" a külső állomásokra.

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?