Megjött a matrica-"étvágy"

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 08:09

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. első féléves értékesítési mutatóiból kiderül, hogy az előző év hasonló időszakához képest az eladott matricák darabszáma jelentős mértékben növekedett.

Az idei esztendő értékesítési tapasztalatai alapján elmondható, hogy továbbra is jelentős mértékben növekszik az eladott matricák darabszáma. Az év első félévében 2006 hasonló időszakához képest összességében mintegy 25%-kal több úthasználati jogosultságot vásároltak az autósok, ami 34%-os nettó bevételnövekedést eredményezett. Ez a 2006-os megközelítőleg 19,65 milliárd forinttal szemben 2007-ben több mint 26,3 milliárdos összeget jelent.

A január - június havi kimutatásokból kiderül, hogy valamennyi díjkategóriában jelentős forgalomnövekedés mutatkozik. Kiugró növekedést produkált a főutak díjasításáról szóló rendelet április 1-i bevezetésének köszönhetően a D4-es kategória havi matricája, amelynek eladása 164 %-kal emelkedett. Rendkívül népszerű a nehéz-tehergépjárművek számára 2006-ban bevezetett D4 1 napos, valamint a már régebb óta kapható heti matrica, hiszen mindkét kategória esetében jelentős, több mint 40%-os növekedés mutatható ki. A felsoroltakon kívül külön figyelmet érdemel az éves matricát vásárlók összesített számának 12%-os gyarapodása.

Az értékesítési darabszámok növekvő tendenciája mögött az autópályák forgalmának - évről évre tapasztalható 8-10%-os, úgynevezett motorizációs bővülése miatti - emelkedésén kívül a gyorsforgalmi úthálózat bővülése, valamint a főutak díjasítása áll. Külön kiemelendő ebből a szempontból, hogy a tavalyi, mintegy 20%-os hálózatbővülés mellett áprilistól a D2 és D3 díjkategóriába tartozó járművekre is érvényes az 1 napos matrica, melyet korábban csak a D4 kategóriába tartozó 12 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsikra vásárolhattak meg a járművezetők. További keresletnövelő tényező, az M6-os autópálya tavaly átadott mintegy 65 kilométere, amely nemcsak új pályaszakaszként lépett a rendszerbe, hanem egyben új irányban tette lehetővé az autópályán való közlekedést.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését és ellenőrzését 2006. január 1-je óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) megbízása alapján végzi. A matricabevételek a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik, így azokat a közúthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítják.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?