0 °C Budapest

Tagad a Ford! Egy kényes kérdés...

Pénzcentrum
2007. május 30. 15:00

Hivatalosan is cáfolta a Ford azon sajtóértesüléseket, melyek szerint el akarja adni a Volvo márkát a német BMW-nek, valamint közleményében utalt arra, hogy semmilyen más partnerrel sem tárgyal hasonló tranzakcióról. Elemzők szerint ugyanakkor racionális húzás lenne az értékesítés, a képlet azonban nem ilyen egyszerű.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Wall Street Journal álláspontja szerint a Ford a Volvo eladásából befolyó pénzt az észak-amerikai alaptevékenységének helyrerázására használhatná fel, míg a BMW-nek kapóra jöhet, hogy a jelen szituációban kedvező áron hozzájuthatna a Volvóhoz.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Ford decemberi 18 milliárd dolláros hitelfelvételekor biztosítékként ajánlotta fel a nyereséges Volvo részleget, hogy az összeg segítségével összegyűjtsenek 49 milliárd dollárt a vállalat talpra állításához. A megállapodás szerint, ha a Ford több mint 20%-ot értékesít a Volvóban, akkor a befolyó összeg legalább felét adósságának csökkentésére kell felhasználnia.

Mindent összevetve az esetleges vevőnek, a BMW-nek azt is mérlegelnie kellene, hogy a tranzakció rövidtávon rontaná a cég jövedelmezőségét, hiszen a Volvo részleg alacsonyabb fedezeti hányaddal működik a BMW átlagos értékénél. (A Volvo 2006-os adózás előtti eredményszintje negyede a BMW azonos értékének.)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06