5 °C Budapest

Egyre több a súlyos, halálos baleset

Pénzcentrum
2007. május 21. 08:59

A Központi Statisztikai Hivatal legfrisebb adatai szerint 2007. év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 16%-kal nőtt a közúti közlekedési balesetek száma. Éves szinten tekintve, a trend 2000 óta folyamatosan emelkedő. A balesetek súlyosabb kimenetelűek: 34%-kal több személy vesztette életét a közutakon és 17%-kal többen sérültek meg súlyosan. A balesetek közül 30%-kal többet okoztak ittas állapotban, mint egy évvel korábban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt negyedévben közel 4300 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, melynek 6%-a halállal végződött. Az előző év azonos időszakának adataihoz viszonyítva a lakott területen belül történt balesetek száma nőtt nagyobb mértékben, 21%-kal, a lakott területen kívül történteké pedig 6%-kal. A halálos kimenetelű balesetek száma 37%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos negyedévében. A negyedéven belül a halálos kimenetelű balesetek január hónapban haladták meg a legnagyobb mértékben az előző év azonos időszakának a szintjét: 80%-kal. A balesetet elszenvedők száma több mint 5800 volt, közülük 286-an életüket vesztették, közel 1700an súlyosan megsérültek, a könnyen megsérültek száma megközelítette a 3900-at. A meghalt személyeknek csaknem 60%-a vétlen áldozat volt.

Régiós bontásban: a balesetek száma minden régióban növekedett, leginkább a Nyugat-Dunántúlon, 34%-kal. Az adott területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma az Észak-Alföldön volt a legmagasabb, 13, szemben a 12-es országos átlaggal.

A közúti forgalomban leggyakrabban a keresztező irányban haladó járművek ütköztek. A második leggyakoribb balesettípus a gyalogos elütése, de a kimenet súlyosságát tekintve ez áll az első helyen. A gyalogoselütések 10%-a halálos kimenetelű volt. 2007 I. negyedévében az egyenesen haladó és a kanyarodó járművek ütközése megnevezésű balesettípus száma emelkedett a legnagyobb mértékben, 79%-kal, viszont 15%-kal kevesebb jármű ütközött álló, parkoló járműbe, mint az előző év azonos időszakában. A balesetek 68%-át a személygépkocsik, 9%-át a gyalogosok és 8%-át a teherszállító járművek okozták. A kerékpárosok 7%-ban voltak okozói a balesetnek. Az elmúlt év adataihoz viszonyítva a motorkerékpár okozta balesetek száma emelkedett a legnagyobb mértékben, több mint háromszorosára. A balesetek 90%-a a járművezetők hibájából történt, leggyakrabban nem megfelelő sebességgel haladtak.

Lakott területen kívül történt balesetek közül az egyjárműves balesettípus, ezen belül a megcsúszás, farolás, felborulás, pályaelhagyás volt a leggyakoribb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az autópályákon közlekedők a balesetek mindössze 2%-át okozták, de az előző évhez mérten 12%-kal többet. Az itt megsérült személyek 37%-a külföldi állampolgár volt, számuk az előző év azonos időszakának adataihoz képest 90%-kal nőtt.

Országos szinten és régiós bontásban is emelkedett az ittasan okozott balesetek száma és aránya. Száz baleset közül 14 hátterében állt alkohol. Az ittasan okozott balesetek száma az Észak-Alföldön nőtt a legnagyobb mértékben, 76%-kal, és egyedül a dél-alföldi régióban csökkent, 12%-kal. A régiókon belül Budapesten mutatkozott a legnagyobb növekedés, több mint a duplájára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20