Olcsóbb vagy drágább lesz a használt autó?

Pénzcentrum
2007. március 28. 09:00

Magas árak, óriási kínálat, kevés vevő jellemzi a használt autók piacát, idén ugyan némi élénkülésre lehet számítani, de továbbra sem lesz könnyű dolga annak, aki túl akar adni autóján - írja Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egymást érik az eladó kocsik a kereskedésekben, tele vannak reklámokkal a hirdetési újságok és a "virtuális piacokon" is nagy a zsúfoltság. Különösen nagy a kínálat a kis- és középkategóriás kocsik szegmensében. Több mint száz autó közül válogathat például az, aki egy-két éves Fiat Puntót keres, s csaknem félezer hirdetést kell átböngésznie annak, aki négy-öt éves, benzinmotorral szerelt Opel Astrát vásárolna.

A kínálat óriási, ám ennek nyoma sincs az árakon. A fiatal, egy-két éves kiskocsikat továbbra is jellemzően csak 15-20 százalékkal kínálják olcsóbban, mint az újakat. A négy-öt éves, jó állapotú, középkategóriás családi autót keresőknek is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, legalább kétmilliós vételárra számíthatnak, de még annak is több mint félmillió forintot kell a kocsivásárlásra szánnia, aki beéri egy tizenegy éves Suzuki Swifttel.

A Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke, Fojt Attila is úgy véli, hogy a használt autók piacán beragadtak az árak, az eladók a csekély kereslethez képest indokolatlanul drágán, így már-már reménytelenül próbálnak túladni autójukon. Az eladók számára jó hír viszont az, hogy az elnök szerint az idén némi élénkülés várható a piacon, nőhet a kereslet a használt kocsik iránt. Az idén ugyanis - a regisztrációs adó változásai miatt - az új autók árai egyes szegmensekben emelkedni fognak, s ez talán sokakat átirányít majd a szalonokból a használt kocsik kereskedéseibe. Fojt Attila szerint ezt a folyamatot, erősítheti az is, hogy a kormányzati megszorító intézkedések hatására megfontoltabbá válnak a reménybeli vásárlók, s kerülve a nagy összegű hiteleket, inkább olcsóbb használt kocsit keresnek.

A piac élénküléséhez vezethet az is, hogy egy-egy kategóriában a tavalyinál kedvezőbb feltételekkel lehet használt kocsikat behozni külföldről, így ha kis számban is, de a kínálatban megjelenhetnek a Nyugat-Európából importált, különösen jó állapotú, kedvező áru autók. Mindezek ellenére Fojt Attila úgy véli, hogy a legjobb esetben sem felpörgés, inkább csak pezsdülés várható a használt piacon az idén. Mint mondja, várakozásaik szerint a tavalyi 500 ezerhez képest mintegy tíz százalékkal több, körülbelül 550 ezer használt kocsi cserél majd gazdát 2007-ben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?