3 °C Budapest

Olcsóbb vagy drágább lesz a használt autó?

Pénzcentrum
2007. március 28. 09:00

Magas árak, óriási kínálat, kevés vevő jellemzi a használt autók piacát, idén ugyan némi élénkülésre lehet számítani, de továbbra sem lesz könnyű dolga annak, aki túl akar adni autóján - írja Népszabadság.

Egymást érik az eladó kocsik a kereskedésekben, tele vannak reklámokkal a hirdetési újságok és a "virtuális piacokon" is nagy a zsúfoltság. Különösen nagy a kínálat a kis- és középkategóriás kocsik szegmensében. Több mint száz autó közül válogathat például az, aki egy-két éves Fiat Puntót keres, s csaknem félezer hirdetést kell átböngésznie annak, aki négy-öt éves, benzinmotorral szerelt Opel Astrát vásárolna.

A kínálat óriási, ám ennek nyoma sincs az árakon. A fiatal, egy-két éves kiskocsikat továbbra is jellemzően csak 15-20 százalékkal kínálják olcsóbban, mint az újakat. A négy-öt éves, jó állapotú, középkategóriás családi autót keresőknek is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, legalább kétmilliós vételárra számíthatnak, de még annak is több mint félmillió forintot kell a kocsivásárlásra szánnia, aki beéri egy tizenegy éves Suzuki Swifttel.

A Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke, Fojt Attila is úgy véli, hogy a használt autók piacán beragadtak az árak, az eladók a csekély kereslethez képest indokolatlanul drágán, így már-már reménytelenül próbálnak túladni autójukon. Az eladók számára jó hír viszont az, hogy az elnök szerint az idén némi élénkülés várható a piacon, nőhet a kereslet a használt kocsik iránt. Az idén ugyanis - a regisztrációs adó változásai miatt - az új autók árai egyes szegmensekben emelkedni fognak, s ez talán sokakat átirányít majd a szalonokból a használt kocsik kereskedéseibe. Fojt Attila szerint ezt a folyamatot, erősítheti az is, hogy a kormányzati megszorító intézkedések hatására megfontoltabbá válnak a reménybeli vásárlók, s kerülve a nagy összegű hiteleket, inkább olcsóbb használt kocsit keresnek.

A piac élénküléséhez vezethet az is, hogy egy-egy kategóriában a tavalyinál kedvezőbb feltételekkel lehet használt kocsikat behozni külföldről, így ha kis számban is, de a kínálatban megjelenhetnek a Nyugat-Európából importált, különösen jó állapotú, kedvező áru autók. Mindezek ellenére Fojt Attila úgy véli, hogy a legjobb esetben sem felpörgés, inkább csak pezsdülés várható a használt piacon az idén. Mint mondja, várakozásaik szerint a tavalyi 500 ezerhez képest mintegy tíz százalékkal több, körülbelül 550 ezer használt kocsi cserél majd gazdát 2007-ben.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?