5 °C Budapest

Most kell hibridet venni - olcsón megszámítják...

Pénzcentrum
2007. március 19. 16:00

Eljött a hibrid autók korszaka, állítja az egyik amerikai online szaklap piacelemzési osztályának vezetője, legalábbis, amit a vásárlást illeti. A szakember szerint most van itt a legfőbb ideje, hogy mindazok, akik hibrid vásárlásán gondolkodtak, engedjenek ennek a benyomásnak és megvegyék a kiszemelt gépjárművet.


A vásárlás időszerűségét egyrészt az alacsony olajárak miatti csökkenő kereslettel indokolja, amely kedvezmények adására kényszeríti az autókereskedőket, másrészről a jelenleg biztosított állami adókedvezményekkel.


A jelenleg nyújtott kedvezmények kiaknázását az teszi szükségessé, hogy mind a gépjárművek árak, mind pedig az olajárak általában növekedést mutatnak a nyári időszakban, ahol a hidegebb hónapokhoz képest többen vannak a keresleti oldalon. Így várhatóan az alacsonyabb árak és a kedvezmények is eltűnnek majd a nyári forróságban.


Másrészről az állam és egyes állami szervek is nyújtanak adó- és egyéb kedvezményeket a környezettudatos vásárlók számára. Az állami adókedvezményt azonban a közelmúltban megszületett jogszabály mennyiségileg korlátozza a gyártók szerint. Így például a Toyota, amely a tavalyi évben már átlépte a 60 000-es korlátot, már nem vehet igénybe ilyen kedvezményt.


Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Toyota hibridjei teljesen versenyképtelenné váltak volna a piacon jelen lévő többi márkával szemben, sőt a Toyota a lecsökkent állami támogatás kiegészítése mellett döntött, így fordulhat elő, hogy egy Toyota Prius megvásárlása a Toyota által nyújtott kedvezmények igénybevétele mellett gazdaságosabb, mint az állami adókedvezmény felhasználásával volt.


Sajnos hazánkban a hibridet vásárlóknak nem kell hasonló "problémákkal" küzdeniük, mert a környezettudatos vásárlás értékelése még nem érte el a tengerentúli szintet, már ami az állami hozzájárulást illeti.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?