23 °C Budapest

Félmillió visszahívott Toyota - 11 balesetet okozott a "kormányhiba"

Pénzcentrum
2007. január 19. 13:00

Közel 533 ezer Sequoia és Tundra modell visszahívása mellett döntött az elsőszámú japán autógyártó, a Toyota, miután az általa gyártott gépjárművek meghibásodása valószínűsíthetően 11 balesetet okozója volt az elmúlt hetekben.


A jelenlegi visszahívás azonban nem az első a világelsőségre törekvő cég történetében, a tavalyi esztendőben is sor került hasonló eseményre, amely Japánban 1 millió, az Egyesült Államokban pedig további 760 ezer gépjárművet érintett.


A Toyota sikerességét mutatja, hogy a visszahívások egyáltalán nem rengették meg a óriásvállalat termékeibe vetett bizalmat, a tavalyi évben 9 százalékkal nőtt a globális eladások száma, amely főként a USA piacán elért 13 százalékos növekedésnek köszönhető.


A General Motors babérjaira törő és az azokat fenyegető japán autógyártó nyilatkozataiban a minőségbeli fejlődés mellett tette le a voksát, ezt tekinti ugyanis a sikeresség zálogának. A vállalati politikában megfogalmazottak szerint ezért nem számítja ki a visszahívások költségét, amelyre a Toyota szóvivője által elmondottak szerint a cég külön tartalékot különít el, így a költségek várhatóan semmilyen hatással nem bírnak majd az idei évi eredmény felett.


A legfrissebb hírek szerint a visszahívások az Indiában gyártott, 2004 és 2007 között futószalagra került Sequoiakat és a 2004-2006-os Tundra modelleket érinti, melyeken február elejétől a szakszervizekben ingyenesen végrehajtják az első futómű alsó gömbcsuklójának cseréjét.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A szakértők szerint aggodalomra nincs ok és a Toyotába vetett bizalom jogos, hiszen természetes jelenség, hogy a gyártási mennyiség növekedésével a hibaszázalék is nő, főként abban az esetben, ha a költségek csökkentésének érdekében a gyárak egyforma alkatrészeket használnak a különböző modellekhez. Ez történt a most visszahívott két modell esetében is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44