3 °C Budapest

Emelkedik a matrica ára, csökken az érvényesség - 2007 meglepetései

Pénzcentrum
2007. január 15. 11:00

Újabb úthasználati díjak bevezetésére és a meglévők kiterjesztésére vagy emelésére készül több Európai Uniós tagország. Belgiumban jövő év január elsejétől kell majd megfizetni az éves autóhasználati díjat, amelynek tervezett összege 60 euró, míg Csehországban az érvényességi időtartam csökkenésével növeltek a terheken - írja a Világgazdaság.

Évi 60 eurós úthasználati-díjat vezetnek be 2008. januárjától Belgiumban, a 2000 kilométernyi rendelkezésre álló úthálózat használatáért mind a hazai, mind a külföldi autósoknak ki kell majd fizetniük a díjakat, ám azt a belgák azonnal levonhatják az éves gépjárműadóból. Mindehhez várhatóan az egyelőre még hallgató Európai Bizottságnak is lesz néhány szava, mivel az intézkedés ilyen formában hátrányosan megkülönbözteti a többi tagállam állampolgárait.

Idén január elsejétől Csehország is szigorít: csökkenti az eddig használt autópálya-matricák érvényességi idejét, miközben az árakat nem változtatja. Így az eddig két hónapig használható 2750 forintos matrica már csak egy, míg a kéthetes matrica egy hétig lesz érvényes.

A helyzet továbbra is változatlan marad azonban Svájcban és a Németországban, előbbinél továbbra is marad a 40 frankos, azaz 6300 forintos éves úthasználati-díj, amely igencsak kedvezményesnek mondható, még annak ellenére is, hogy akár egy hónapnyi használatért is meg kell fizetnünk az egész éves díjat. Míg utóbbiban a szövetségi kormány ismét elvetette a fizetősség kérdését, így a német autópályákat továbbra is ingyenes vehetik igénybe az autósok.

Az autópálya-használati díjak mellett egyre több európai nagyvárosban fontolgatják a londoni mintát követő belvárosi behajtási díj létrehozását. A brit fővárosban 2003-ban vezették be a "dugódíjat", amely a bevezetéskori 5 fontról azóta 8 fontra emelkedett, február 17-től pedig további forgalmas negyedekre is érvényes lesz.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38