Emelkedik a matrica ára, csökken az érvényesség - 2007 meglepetései

Pénzcentrum
2007. január 15. 11:00

Újabb úthasználati díjak bevezetésére és a meglévők kiterjesztésére vagy emelésére készül több Európai Uniós tagország. Belgiumban jövő év január elsejétől kell majd megfizetni az éves autóhasználati díjat, amelynek tervezett összege 60 euró, míg Csehországban az érvényességi időtartam csökkenésével növeltek a terheken - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Évi 60 eurós úthasználati-díjat vezetnek be 2008. januárjától Belgiumban, a 2000 kilométernyi rendelkezésre álló úthálózat használatáért mind a hazai, mind a külföldi autósoknak ki kell majd fizetniük a díjakat, ám azt a belgák azonnal levonhatják az éves gépjárműadóból. Mindehhez várhatóan az egyelőre még hallgató Európai Bizottságnak is lesz néhány szava, mivel az intézkedés ilyen formában hátrányosan megkülönbözteti a többi tagállam állampolgárait.

Idén január elsejétől Csehország is szigorít: csökkenti az eddig használt autópálya-matricák érvényességi idejét, miközben az árakat nem változtatja. Így az eddig két hónapig használható 2750 forintos matrica már csak egy, míg a kéthetes matrica egy hétig lesz érvényes.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A helyzet továbbra is változatlan marad azonban Svájcban és a Németországban, előbbinél továbbra is marad a 40 frankos, azaz 6300 forintos éves úthasználati-díj, amely igencsak kedvezményesnek mondható, még annak ellenére is, hogy akár egy hónapnyi használatért is meg kell fizetnünk az egész éves díjat. Míg utóbbiban a szövetségi kormány ismét elvetette a fizetősség kérdését, így a német autópályákat továbbra is ingyenes vehetik igénybe az autósok.

Az autópálya-használati díjak mellett egyre több európai nagyvárosban fontolgatják a londoni mintát követő belvárosi behajtási díj létrehozását. A brit fővárosban 2003-ban vezették be a "dugódíjat", amely a bevezetéskori 5 fontról azóta 8 fontra emelkedett, február 17-től pedig további forgalmas negyedekre is érvényes lesz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?