16 °C Budapest

Olcsóbb és takarékosabb lesz - ígéretek és ami mögöttük van

Pénzcentrum
2007. január 11. 16:00

Bár az olajárak csökkenése részben kifogta a szelet a hibrid autók vitorlájából, a gyártók továbbra is érzik az energiatakarékosabb autókra való igény nyomását, ezért többen is a detroiti autó kiállításon kínálkozó alkalmat használták fel arra, hogy legalább jövőbeni terveik bemutatásával enyhítsenek a piac információéhségén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A General Motors után a Japán Honda elnöke, Takeo Fukui is hivatalos bejelentette, hogy a vállalat szeretné kivenni részét az egyre energiatakarékosabb személygépkocsik életre hívásában, ennek zálogát pedig egy teljesen új, kiskategóriás modellben látja, amely a már létező, kifejezetten a környezetcentrikus társadalmi réteg számára készült, kétüléses Insight után a nagyközönséget célozná.

A 2006-os év rekordsikereket hozott a hibridek számára az Egyesült Államokban, az értékesített mennyiség elérte a 191 000-et, amely azonban csak alig 1 százalékát jelenti 16,5 millió személyautónak, amely a tavalyi évben elkelt. Bár a Honda volt az első, aki hibridjével 1998-ban megjelent az amerikai piacon, csak a Toyota megérkezéséig tudta uralni a piacot, hibrid autóinak nem minden igényt kielégítő gazdaságossága miatt.

A Honda mostani bejelentésének egyik fő oka pontosan a Toyotával való verseny lehet, az új modell a tervek szerint energiatakarékosabb és olcsóbb lesz a jelenleg piacon lévő modelleknél. A tervezésért felelős vezető a Honda Civic-nél kisebb Fithez hasonló méretben képzeli el a még csak a tervekben létező új üdvöskét, a Honda Fit ára jelenleg 14 000 dollár. Ha ehhez hozzáadjuk a hibridekért általában felszámolt plusz 3-4 ezer dollárt, a kisautót, a maga 20 000 dolláros árával valóban a jelenleg kapható autóknál jóval kedvezményesebben kaphatják majd meg az érdeklődők. Az első modellek azonban várhatóan csak 2009-2010-ben gurulnak majd ki a Honda gyáraiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?