Autóvásárlás felsőfokon - hogy tudd, mitől lesz annyi, amennyi!

Pénzcentrum
2006. november 24. 15:00

Természetes jelenség, hogy az autókereskedőhöz betérve az első autó, amin megakad a szemünk az a tűzpiros szépen csillogó metál sportkocsi lesz, amelyet egyáltalán nem véletlenül helyeztek el a középpontban, hogy kellőképpen nagy kedvet csináljon a vásárláshoz. De feltétlenül ez az a kocsi, amire valójában is szükségünk van? Nézzünk meg mit ajánlanak a tengerentúli szakértők, hogy tényleg azt kapd, amire szükséged van.

Tudd, hogy mit akarsz!

A vágyak és a szükségletek eltérése okozhatja a legnagyobb fejtörést, amikor az autós magazinokat nézegetve azon morfondírozunk mit vegyünk. Hiába nyílik már ki automatikusan az újság a sportkocsiknál, ha a kétéves ikreink bent játszanak a szobában, érdemes elgondolkozni azon, vajon tényleg egy kétüléses lóerő-csoda-e, amire valóban szükségünk van.

Természetesen a legtöbben szeretnénk egy ilyen státuszszimbólum tulajdonosai lenni, de ha nem a ruha teszi az embert, akkor miért pont a kocsinkban szeretnénk kinyilvánítani hovatartozásunkat.

Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!

Felesleges egy 3,5 millió forintos 2 literes motorral rendelkező fekete "bombázóról" álmodozni, és mindennap elmenni a kereskedés előtt, hogy vágyakozva nézegethesd, ha csupán 1,5 millió forintod van a vásárlásra. Ha a kereskedővel alkudozva el is tudod érni, hogy a hasznából lefaragva engedjen 2-3 száz ezer forintot az árból, a fennmaradó 1,5 millió forint még mindig hiányzik, amellett hogy korántsem biztos, hogy szeretnéd kifizetni a 2 literes motorban rejlő lóerők többletfogyasztását.

Ködben céloz igazán jól a kereskedő

Vagyis ha csak homályos elképzeléseid vannak arról, hogy mit szeretnél, és nem rendelkezel kellőképpen sok információval a megvásárolandó áruról, vagy arról, hogy mik az igényeid, könnyen előfordulhat, hogy egy olyan ügyletben és vezetői ülésben találod magad, amely semmilyen szempontból nem felel meg az eredeti elképzeléseidnek. Merészség vagy oktalanság a tudatlanság? Nehéz eldönteni, főleg az internet világában, ahol az információ tömeg tényleg csupán egy gombnyomásra van.

Nézd meg az eladóját, vedd meg az autóját!

Sok esetben költségtakarékos megoldás lehet, ha érdeklődünk egy kicsit a márkakereskedőkről és ügynökökről mielőtt belefognánk a vásárlásba. A tengerentúlon erre már megvannak a megfelelő rendszerek, ahol utána tudunk nézni a különböző eladóknak. Hazánkban azonban ez még gyerekcipőben jár, ezért ezek a hírek inkább szájhagyomány útján terjednek.

Ne menj lepkére!

A fociban használatos kifejezés ebben az esetben arra figyelmeztet, hogy általában a fizető-részlet, vagy a kifizetett összeg többet mond mint az ár, vagyis ha hitelfelvételre kényszerülünk ne a vételi árat, hanem a törlesztések összegét vegyük figyelembe és ez alapján döntsünk egyes konstrukciók mellett vagy ellen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem minden a külső

Vagyis ne higgy el minden, amit látsz. Természetes, hogy a kereskedésben álló autók mind szinte újnak látszanak, ám ez főleg a kocsimosó és a fényezés eredménye. Így nem árt, főleg hazánkban magunkkal vinni egy szerelőt vagy karosszérialakatost, aki azt is megtudja állapítani, hogy motorházban is minden rendben van-e, illetve a töretlent valóban nem törték-e össze még soha,

Figyelj a kamatokra

Nem biztos, hogy a kereskedő által közvetített hitelkonstrukció elfogadása a legoptimálisabb megoldás, bár érthető, hogy a szerződéskötés körüli hercehurca mellett a vásárló lelkesedése lohad, ha banki termékek közötti keresgélésről van szó. De a kamatláb döntő tényező, és ha mást nem legalább ezt érdemes több bank esetében megnézni, hogy spórolhass, nem is keveset.

Biztos, hogy a full extra a nyerő?

Nem biztos, hogy érdemes több tízezret kifizetned az extrákért cserébe, gondold át, hogy valóban szükséged van-e ülésfűtésre például. Fontos szempont lehet azonban, hogy az árban benne foglaltaknak-e biztonságnövelő eszközök, amely legalábbis az Egyesült Államokban jelentősen csökkenthetik a biztosítási költségeidet.

Most ugrik....

Fontos, hogy ne engedj a kereskedő által rád gyakorolt nyomásnak, hiszen az ő érdeke, hogy minél hamarabb üzletet kössön. Hagy időt magadnak arra, hogy megfontolhasd valóban arra van-e szükséged, amit ajánlanak neked, és utánaszámolhass, hogy kibírja-e a családi költségvetés a további terheket.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem