7 °C Budapest

Az utolsó roham még várat magára - Te köztük leszel?

Pénzcentrum
2006. november 23. 16:08

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) a több éves tendenciák alapján az idén is a váltási időszak utolsó napjaira várja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (KGFB) felmondásának közel 50 százalékát. Sokan kellő piaci információk híján halogatják a döntésüket az utolsó pillanatokig, másokat éppen a felfokozott piaci kampány riaszt el attól, hogy a rendelkezésükre álló rövid idő alatt felelős döntést hozzanak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A KGFB piacon több tényező is növelheti az autósok bizonytalanságát, többek között az sem tisztázott, hogy hány biztosítónál lehet majd az új szerződéseket megkötni. A biztosítási alkuszok ebben a helyzetben arra hívják fel a még hezitálók figyelmét, hogy az új biztosító kiválasztásával december végéig is lehet várni. Ugyanakkor az eddigi biztosítóval kötött szerződések felmondására már csak december 1-je éjfélig van módja az ügyfeleknek, ezt követően a biztosítóváltás lehetősége egy évig elvész.

A független szakértők tapasztalatai szerint sokan továbbra sincsenek tisztában azzal, hogy a tájékozódásra és a döntések meghozatalára nem csak a magánszemélyek esetében érvényes a december 1-jei határidő. Magyarországon közismerten nagy számban mikro- és kisvállalkozások - vagyis jogi személyek - a tulajdonosai egy vagy több személyautónak is.

Amikor a jövő évben életbelépő megszorítások a társadalom minden tagját - magánszemélyt és vállalkozót is - költségtakarékos megoldásokra ösztönöznek, az alkuszoknak feladatuk, hogy a magánszemélyek mellett a vállalkozások figyelmét is felhívják: ők ugyanúgy, akár jelentősebb összeget is megtakaríthatnak, ha megfelelően választanak kötelező biztosítást gépkocsijaikhoz. Különösen számottevő lehet a megtakarítás, ha a vállalkozás - ahogy az sok esetben jellemző - több gépkocsit is üzemeltet. Biztosítótársaságtól függően akár már 5 autótól lehetőség van egyedi flottadíj kialakítására kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén is, mely esetben különösen ajánlott alkuszi segítséget igénybe venni.

Sok ügyfelet késztethet a szerződése felmondására az a tény is, hogy egyre több társaság különbözteti meg tarifáival új, illetve meglévő ügyfeleit. Az ilyen esetben elvégzett díjszámítást követően gyakran ugyanannál a társaságnál köt újra szerződést az ügyfél. "Ez a lehetőség nem teljesen új keletű." - értékeli a jelenséget Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. "A kétségkívül furcsa szituáció, illetve a szituációból eredő feszültségek megszüntetésére két megoldás is adódhat:

1., A jelenlegi KGFB kormányrendelet nem tér ki a fenti gyakorlat szabályozására. Az egyik kézenfekvő megoldás az lehet, ha a rendelet szerint a felmondó és újrakötő ügyfelek nem minősülnek új belépőknek. Szövetségünk már több ízben jelezte - nem csupán a fenti jelenség miatt -, hogy célszerű volna a szabályozás teljes körű újragondolása.

2., Természetesen a visszás helyzetet maguk a biztosítók is feloldhatnák azzal, ha a tarifáik meghirdetésekor deklarálnák: a december 31-én élő szerződéssel rendelkező ügyfeleik a jövő évben nem minősülnek új ügyfélnek, így rájuk nem vonatkozhatnak az új belépőknek járó kedvezmények. Ezt azonban a biztosítók önmaguktól többnyire mégsem teszik meg. Ennek oka az lehet, hogy bár az igen éles árversenyben az új ügyfelekről nem kívánnak lemondani (ezért alkalmaznak újabb és újabb kedvezményeket), a meglévő díjaikban nem érvényesíthetik e kedvezményeket, mivel azzal saját állományuk díjvolumenét értékelnék le jelentősen. Az újrakötési lehetőség nyitva tartásával viszont a váltani kívánó jelenlegi ügyfelek egy része is megtartható."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?