33 °C Budapest

Az utolsó roham még várat magára - Te köztük leszel?

Pénzcentrum
2006. november 23. 16:08

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) a több éves tendenciák alapján az idén is a váltási időszak utolsó napjaira várja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (KGFB) felmondásának közel 50 százalékát. Sokan kellő piaci információk híján halogatják a döntésüket az utolsó pillanatokig, másokat éppen a felfokozott piaci kampány riaszt el attól, hogy a rendelkezésükre álló rövid idő alatt felelős döntést hozzanak.

A KGFB piacon több tényező is növelheti az autósok bizonytalanságát, többek között az sem tisztázott, hogy hány biztosítónál lehet majd az új szerződéseket megkötni. A biztosítási alkuszok ebben a helyzetben arra hívják fel a még hezitálók figyelmét, hogy az új biztosító kiválasztásával december végéig is lehet várni. Ugyanakkor az eddigi biztosítóval kötött szerződések felmondására már csak december 1-je éjfélig van módja az ügyfeleknek, ezt követően a biztosítóváltás lehetősége egy évig elvész.

A független szakértők tapasztalatai szerint sokan továbbra sincsenek tisztában azzal, hogy a tájékozódásra és a döntések meghozatalára nem csak a magánszemélyek esetében érvényes a december 1-jei határidő. Magyarországon közismerten nagy számban mikro- és kisvállalkozások - vagyis jogi személyek - a tulajdonosai egy vagy több személyautónak is.

Amikor a jövő évben életbelépő megszorítások a társadalom minden tagját - magánszemélyt és vállalkozót is - költségtakarékos megoldásokra ösztönöznek, az alkuszoknak feladatuk, hogy a magánszemélyek mellett a vállalkozások figyelmét is felhívják: ők ugyanúgy, akár jelentősebb összeget is megtakaríthatnak, ha megfelelően választanak kötelező biztosítást gépkocsijaikhoz. Különösen számottevő lehet a megtakarítás, ha a vállalkozás - ahogy az sok esetben jellemző - több gépkocsit is üzemeltet. Biztosítótársaságtól függően akár már 5 autótól lehetőség van egyedi flottadíj kialakítására kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén is, mely esetben különösen ajánlott alkuszi segítséget igénybe venni.

Sok ügyfelet késztethet a szerződése felmondására az a tény is, hogy egyre több társaság különbözteti meg tarifáival új, illetve meglévő ügyfeleit. Az ilyen esetben elvégzett díjszámítást követően gyakran ugyanannál a társaságnál köt újra szerződést az ügyfél. "Ez a lehetőség nem teljesen új keletű." - értékeli a jelenséget Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. "A kétségkívül furcsa szituáció, illetve a szituációból eredő feszültségek megszüntetésére két megoldás is adódhat:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

1., A jelenlegi KGFB kormányrendelet nem tér ki a fenti gyakorlat szabályozására. Az egyik kézenfekvő megoldás az lehet, ha a rendelet szerint a felmondó és újrakötő ügyfelek nem minősülnek új belépőknek. Szövetségünk már több ízben jelezte - nem csupán a fenti jelenség miatt -, hogy célszerű volna a szabályozás teljes körű újragondolása.

2., Természetesen a visszás helyzetet maguk a biztosítók is feloldhatnák azzal, ha a tarifáik meghirdetésekor deklarálnák: a december 31-én élő szerződéssel rendelkező ügyfeleik a jövő évben nem minősülnek új ügyfélnek, így rájuk nem vonatkozhatnak az új belépőknek járó kedvezmények. Ezt azonban a biztosítók önmaguktól többnyire mégsem teszik meg. Ennek oka az lehet, hogy bár az igen éles árversenyben az új ügyfelekről nem kívánnak lemondani (ezért alkalmaznak újabb és újabb kedvezményeket), a meglévő díjaikban nem érvényesíthetik e kedvezményeket, mivel azzal saját állományuk díjvolumenét értékelnék le jelentősen. Az újrakötési lehetőség nyitva tartásával viszont a váltani kívánó jelenlegi ügyfelek egy része is megtartható."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 21. 11:21
A Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia tagja lett Málnay B. Levente, az AMC Networ...
ChikansPlanet  |  2024. június 21. 10:17
A kutatók évtizedek óta vizsgálják, hogy a klímaváltozás hogyan alakítja át az óceánok ökoszisztémáj...
Holdblog  |  2024. június 21. 08:58
Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés...
KonyhaKontrolling  |  2024. június 21. 07:45
Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mive...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem