Az utolsó roham még várat magára - Te köztük leszel?

Pénzcentrum
2006. november 23. 16:08

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) a több éves tendenciák alapján az idén is a váltási időszak utolsó napjaira várja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (KGFB) felmondásának közel 50 százalékát. Sokan kellő piaci információk híján halogatják a döntésüket az utolsó pillanatokig, másokat éppen a felfokozott piaci kampány riaszt el attól, hogy a rendelkezésükre álló rövid idő alatt felelős döntést hozzanak.

A KGFB piacon több tényező is növelheti az autósok bizonytalanságát, többek között az sem tisztázott, hogy hány biztosítónál lehet majd az új szerződéseket megkötni. A biztosítási alkuszok ebben a helyzetben arra hívják fel a még hezitálók figyelmét, hogy az új biztosító kiválasztásával december végéig is lehet várni. Ugyanakkor az eddigi biztosítóval kötött szerződések felmondására már csak december 1-je éjfélig van módja az ügyfeleknek, ezt követően a biztosítóváltás lehetősége egy évig elvész.

A független szakértők tapasztalatai szerint sokan továbbra sincsenek tisztában azzal, hogy a tájékozódásra és a döntések meghozatalára nem csak a magánszemélyek esetében érvényes a december 1-jei határidő. Magyarországon közismerten nagy számban mikro- és kisvállalkozások - vagyis jogi személyek - a tulajdonosai egy vagy több személyautónak is.

Amikor a jövő évben életbelépő megszorítások a társadalom minden tagját - magánszemélyt és vállalkozót is - költségtakarékos megoldásokra ösztönöznek, az alkuszoknak feladatuk, hogy a magánszemélyek mellett a vállalkozások figyelmét is felhívják: ők ugyanúgy, akár jelentősebb összeget is megtakaríthatnak, ha megfelelően választanak kötelező biztosítást gépkocsijaikhoz. Különösen számottevő lehet a megtakarítás, ha a vállalkozás - ahogy az sok esetben jellemző - több gépkocsit is üzemeltet. Biztosítótársaságtól függően akár már 5 autótól lehetőség van egyedi flottadíj kialakítására kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén is, mely esetben különösen ajánlott alkuszi segítséget igénybe venni.

Sok ügyfelet késztethet a szerződése felmondására az a tény is, hogy egyre több társaság különbözteti meg tarifáival új, illetve meglévő ügyfeleit. Az ilyen esetben elvégzett díjszámítást követően gyakran ugyanannál a társaságnál köt újra szerződést az ügyfél. "Ez a lehetőség nem teljesen új keletű." - értékeli a jelenséget Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. "A kétségkívül furcsa szituáció, illetve a szituációból eredő feszültségek megszüntetésére két megoldás is adódhat:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

1., A jelenlegi KGFB kormányrendelet nem tér ki a fenti gyakorlat szabályozására. Az egyik kézenfekvő megoldás az lehet, ha a rendelet szerint a felmondó és újrakötő ügyfelek nem minősülnek új belépőknek. Szövetségünk már több ízben jelezte - nem csupán a fenti jelenség miatt -, hogy célszerű volna a szabályozás teljes körű újragondolása.

2., Természetesen a visszás helyzetet maguk a biztosítók is feloldhatnák azzal, ha a tarifáik meghirdetésekor deklarálnák: a december 31-én élő szerződéssel rendelkező ügyfeleik a jövő évben nem minősülnek új ügyfélnek, így rájuk nem vonatkozhatnak az új belépőknek járó kedvezmények. Ezt azonban a biztosítók önmaguktól többnyire mégsem teszik meg. Ennek oka az lehet, hogy bár az igen éles árversenyben az új ügyfelekről nem kívánnak lemondani (ezért alkalmaznak újabb és újabb kedvezményeket), a meglévő díjaikban nem érvényesíthetik e kedvezményeket, mivel azzal saját állományuk díjvolumenét értékelnék le jelentősen. Az újrakötési lehetőség nyitva tartásával viszont a váltani kívánó jelenlegi ügyfelek egy része is megtartható."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?