20 °C Budapest

Óriási siker, veszik mint a cukrot!

Pénzcentrum
2006. június 7. 11:07

A Pannon és a T-Mobile előfizetői március óta egyszerűen, SMS-ben is vásárolhatnak 4 napos autópálya-matricát. A mobiltelefonon eddig értékesített 100 000 matrica igazolja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) azon várakozásait, amely szerint a korszerű XXI. századi megoldásokra jelentős igény mutatkozik. Az egyértelmű siker eredményeként az SMS-ben kapható matricák köre a jövőben várhatóan bővülni fog.A két meghatározó hazai mobilszolgáltató, valamint az ÁAK és a GKM összefogásának eredményeként március 17-től a Pannon vagy T-Mobile előfizetéssel rendelkező autósok rendszámukat SMS-ben elküldve vásárolhatnak személyautókra 4 napos (D1-es) autópálya-matricát. A szolgáltatás a közreműködő szereplők várakozásainak megfelelően hamar népszerű lett, alig két és fél hónap leforgása alatt az ÁAK 100 000 autópálya matricát - a megvásárolt matricák közel 6,5 százalékát - már mobiltelefonon keresztül értékesített. A T-Mobile számára a Nokia, valamint a Pannon számára a Cellum által kifejlesztett vásárlási platformok, illetve a Cleware és New Wave Socket kiegészítő alkalmazásai a szolgáltatás bevezetését követően jól vizsgáztak.

Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a vásárlási folyamat egyszerű, könnyen érthető. Ezzel együtt a tranzakciók egy része a megerősítő SMS visszaküldésének hiányában, illetve az erre rendelkezésre álló 3 perces időtartam túllépése miatt meghíúsul. A megerősítésre azonban fontos figyelni, mert annak hiányában a vásárlás érvénytelen, és az autós az autópályára hajtva nem rendelkezik majd érvényes matricával sem. A mobilos matricavásárlás során a Pannonosoknak és a T-Mobile-osoknak a 8 -100-100-as számra kell elküldeniük a rendszámot SMS-ben úgy, hogy az egyes karakterek között ne legyen szóköz (például: ABC123). Ezt követően a felhasználó SMS-ben visszakapja a vásárlás részleteit, mely üzenetre küldött válasz SMS-ben (pl. igen, ok) jóváhagyja a vásárlást. A sikeres vásárlásról visszaigazoló SMS érkezik, melynek kézhezvételétől az azt követő harmadik naptári nap 24:00-ig érvényes az igényelt autópálya használati jogosultság. A vásárláshoz emellett elengedhetetlen, hogy a kártyás ügyfelek a Pannon esetében univerzális, a T-Mobile esetében pedig m-com egyenlegüket elektronikus úton feltöltsék, melyre például bankautomatáknál van lehetőség. Fontos információ, hogy SMS-ben történő vásárlással kapcsolatos kérdések esetén elsősorban a mobiltelefon-társaságok ügyfélszolgálatain tudnak segítséget nyújtani.

Az érintett társaságok közösen felkérik a mobilmatrica-vásárlókat, hogy a biztonságos közlekedés érdekében a tranzakció idejére a vezetők gépkocsijukkal álljanak félre, vagy kérjék meg útitársukat az SMS-ek elküldésére és ellenőrzésére.

Az úthasználati díj megfizetését egyébként az ÁAK - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matrica-köteles autópálya-szakaszok bármely pontján, például mobil ellenőrző csoportok segítségével ellenőrizheti.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?