Jobban fogy a matrica

Pénzcentrum
2006. május 8. 10:19

Az Állami Autópálya Kezelő zrt. első negyedéves értékesítési mutatóiból kiderül, hogy az előző év hasonló időszakához képest az eladott matricák darabszáma jelentős mértékben növekedett. Külön figyelmet érdemel a tavaly bevezetett D4-es díjkategória 1 napos matricája, melynek eladási adatai is mutatják népszerűségét.


2006 első negyedévében a tavalyi év hasonló időszakához képest összességében mintegy 17%-kal nőtt az értékesített matricák száma, ami 15%-os bevételnövekedést eredményezett. Ez a 2005-ös 9,3 milliárd forinttal szemben 10,7 milliárdos nettó összeget jelent. Ennek hátterében alapvetően a gyorsforgalmi úthálózat bővülése és az évről évre tapasztalható folyamatos forgalomnövekedése áll. Az Állami Autópálya Kezelő zrt. az autópálya-matricák értékesítését és ellenőrzését 2006. január 1-je óta az UKIG (Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság) megbízása alapján végzi. A matricabevételek az UKIG által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik.

Az értékesítési darabszámot tekintve a tavalyi évhez hasonlóan idén is a 4 napos matrica vezet (csak D1 díjkategóriában kapható), melyből közel 1,5 millió fogyott az év első három hónapjában. Jelentős csökkenés egyedül a D4-es díjkategória heti matricájának esetében tapasztalható, mivel e típus helyett a tavaly januárban bevezetésre került 1 napos matricát (csak D4 díjkategóriában kapható) választotta a vásárlók nagy része. Az éves matricáknál ugyanakkor minden díjkategóriában stagnálás mutatkozik, az eladások volumene csak kismértékben növekedett.

Az év első három hónapjának nettó értékesítését tekintve január végzett az első helyen, megközelítőleg 6,5 milliárd forintos bevétellel, ami elsősorban az éves matricák eladásának köszönhető. A többi díjkategóriában az eladott darabszám megközelítőleg egyforma volt.

Márciustól már SMS-ben is megvásárolható a D1 4 napos matrica. A használati jogosultság mobiltelefonnal történő megváltása esetén a folyamat bárhonnan kezdeményezhető és nincs szükség a matrica felragasztására. Az autópálya használata előtt a Pannonosoknak és a T-Mobile-osoknak a 8100-100-as számra kell elküldeniük a rendszámot. Az autópályákra továbbra is csak érvényes jogosultság birtokában lehet felhajtani. A matrica megvásárlásakor a későbbi problémák megelőzése érdekében meg kell vizsgálni, hogy a bizonylaton, illetve az SMS-ben feltüntetett adatok megfelelnek-e a valóságnak. Az úthasználati díj megfizetése - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matricaköteles autópálya-szakaszok bármely pontján ellenőrizhető. Ezen felül, az ÁAK zrt. - időről időre változó helyeken - mobil ellenőrző csoportok segítségével is ellenőrzést végezhet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem