7 °C Budapest

Egy biztosítás újabb buktatói

Pénzcentrum
2006. május 10. 09:30

Ismét káosz látszik kibontakozóban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán a jogszabályi környezet miatt. Ugyanis, azok az autósok akik minden évben új társasággal szerződnek, könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy nem egy, hanem két kártörténeti igazolást kell beszerezniük, ha javítani szeretnének bónuszfokozatukon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Ismét káosz látszik kibontakozóban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán a jogszabályi környezet miatt. Ugyanis, azok az autósok akik minden évben új társasággal szerződnek, könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy nem egy, hanem két kártörténeti igazolást kell beszerezniük, ha javítani szeretnének bónuszfokozatukon - írja a Világgazdaság.

Ellenkező esetben a biztosító nem tudhatja, hogy volt-e kár az általa nem ismert megfigyelési időszakban. A bonus-malus rendszert leíró kormányrendelet szerint a kártörténeti igazolásnak a megfigyelt időszakban történt károkat és a szerződés megszűnésekor érvényes károsztályt kell tartalmaznia.

Az osztályba soroláshoz a biztosítást megkezdő A00-s ügyfeleknél alapul vett megfigyelési időszakot a törvény a július 1-jétől június 30-ig terjedő egyéves periódusban határozza meg, ráadásul az átsorolásra csak a naptári év fordulójakor kerül sor. Ez alapján, ha az előző év júliusától ez év júniusáig nem történt kára az autósnak, akkor a következő év január elsejétől számíthat az eggyel jobb bónuszbesorolásra.

Azonban, ha januártól új biztosítóhoz szerződik az ügyfél, miközben az előző társaságnál sem töltött egy évet, akkor csak a megfigyelendő időszak feléről tud igazolást beszerezni. A kormányrendelet szerint azonban a besorolás alapjául szolgáló megfigyelési periódus minimum kilenc hónapjában rendelkezni kell kgfb-s szerződéssel, és ezt igazolni is kell.

A társaságok többsége azonban azon a véleményen van, hogy az A00-stól különböző károsztályoknál egy naptári év elegendő igazolás az új osztályba soroláshoz. Így elveszik ugyan a törvény által követelt minimális kilenc hónapos megfigyelési időből három, ám ez csak a bónuszfokozat nélküli ügyfelekre vonatkozik.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?